Megérkeztek a Figula Pincészet új borai

(X)
2012. november 21., 17:20


Borajánló - Új borok, de félreértés ne essék, nem idei, Márton napi tételekről van szó, hanem a teljes 2011-es szortimentről, melyek az érlelést követően most kerülnek forgalomba. Cikksorozatunkban bemutatjuk mind a 10 bort.
Megérkeztek a Figula Pincészet új borai
 
A Balatonfüred-Csopaki Borvidéken található Figula Pincészetet jól ismeri már a borfogyasztó közönség. A család majd’ 20 éve készít magas minőségű borokat a hagyományt és a modern technológiákat ötvözve. Szőlőskertjeik a pincészet 6 km-es körzetében találhatóak, Balatonfüreden, Balatonszőlősön, Pécselyen, Csopakon és Tihanyban. A 20 hektáros birtokon – a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás szellemében – dűlőik termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgozva – mutatják be a borvidék sokszínűségét. A lelkiismeretes és szigorú szakmai munka eredményeként számos hazai és világversenyen – Bordeaux, Brüsszel, Párizs – komoly elismeréseket szereztek már boraikkal.
 
Jelen borajánlónkban két friss tételt szeretnénk olvasóinknak bemutatni a balatonfüredi pincészettől. Reméljük, kedvet kapnak majd ahhoz, hogy Önök is megkóstolják, esetleg főzzenek mellé valamit, ahogyan azt mi is tettük (képek a Borászportál Facebook oldalán).
Figula Hét Hektár 2011 Balatonszőlős
A magyarban, a vogulban és az osztjákban a hét szó nemcsak a hetes számot jelöli, hanem a hét napból álló időegységet is. A hetes számrendszer emlékeit őrzik a hét bölcs, hét vezér, hétfejű sárkány, hetedhét országon túl, hét csillag, hét ördög, hete jő, hete megyen, mese - és regealakok, illetve szólások. A Barátszőlő dűlő hét hektáros vágó. A területet id. Figula Mihály † telepítette; ez volt az utolsó nagy beruházása. A „7 hektár” nevű bor minden évjáratban egy-egy fiatal grafikus címkéjével kerül majd piacra, tehát minden új évjárat új címkét is kap, id. Figula Mihály † szellemiségéhez hűen, aki mindig is fontosnak tartotta a fiatal tehetségek támogatását. A palackon így minden esetben látható lesz a tervező neve is. Ebben az évben Győri Zsolt címkéje került a „7 hektár”-ra.
Megérkeztek a Figula Pincészet új borai
A borról: a balatonszőlősi Barátszőlő dűlő legszebb tőkéiről származik, amelynek alapja két fehérszőlő fajta, a chardonnay és a sauvignon blanc. Intenzív és tiszta, rafinált, jellegzetesen virágillatú, ízében telt, gyümölcsös, ugyanakkor friss és fiatalos lendületű fehérbor.
A különböző citrus gyümölcsök piszkével ésegy kevés keleti fűszerekkel kiegészülve teremtik meg a bor harmonikus aromáját. A korty végét a mineralitás vezeti. Fiatalos karakterű, tiszta, gyümölcsös bor hosszú lecsengéssel. Lendületes savak és kiváló egyensúly jellemzi.
Figula Tihanyi Cuvée 2011
Élénk vörösbor. Illatában megjelenik a cabernet fajták intenzív fűszeressége, mely kellemes összhangban áll a merlot bársonyos ízvilágában szederre és aszalt szilvára emlékeztető gyümölcsösséggel. Tölgyfahordós érlelésű, a fajták okán bordói stílusú házasítás, egyértelmű balatoni terroir jegyekkel.
Jól megszerkesztett vörösbor, amely tihanyi talajjegyeket (vulkáni hamus üledék, andezittufa), a pécselyi Bordoma dűlő intenzív ásványosságát és finom fűszerességet vonultat fel. Elegáns szín és illat, az új fahordó és az erdei gyümölcsök diszkrét hangsúlyával.
Nyolc hónapig érett új hordókban, amelynek köszönhetően egy leheletnyi vaníliával gyarapodott a bor ornamentikája. Kóstolva kakaós-csokoládés utóíz és érintésnyi pörkölt kávébab dominál. A bor etikettjén csillagokkal jelölték a dűlőket.
A pincészet elérhetőségei:
Figula Pincészet Kft.
Levelezési cím: H-8230 Balatonfüred, Siske u. 44.
Pincészet: H-8230 Balatonfüred, Meleghegy
GPS: 17° 52’8.73″; 46° 57′ 58.62 ”
Fax: +36 87 343 557, +36 87 481 661
Mobil: +36 30 662 4332, +36 30 359 5451
E-mail: figula@figula.hu
A borok a Bortársaság webshopjából is megrendelhetők, ide kattintva.
 
Winelovers borok az olvasás mellé