Nomen est omen, avagy mikor a Mikulás puttonya rozéval van tele

Csizmadia Miklós
2012. december 18., 13:20


Summarium - Immáron tizennegyedik alkalommal - 2012. december 6-án, Miklós napján - Kunszentmiklóson került megrendezésre az Országos Rozé Borverseny. Ha egy eseményt már ilyen régóta rendeznek meg, akkor az azt jelenti, hogy egyrészt hagyománya van, másrészt egyre nagyobb igény van a könnyed, üde, roppanós rozéborokra
Nomen est omen, avagy mikor a Mikulás puttonya rozéval van tele
 
Nem ritka, hogy a jó gondolatok éppen borozás közben születnek meg. Sőt!  Mi magyarok még ezen a kijelentésen is tudunk egyet csavarni. Egész pontosan több mint tizennégy évvel ezelőtti borversenyen született meg a gondolata egy másik borversenynek. Amikor Dr. Kállay Miklós professzor és Kunszeri Miklós borászati főfelügyelő egymás mellé lett beosztva egy bírálóbizottságba ahol megállapították, hogy nemcsak ők voltak Miklósok, de a véletlen játéka folytán a bizottságuk többi tagjának a keresztneve is Miklós volt. Tehát a név és az időpont már adott volt már csak a megfelelő borfajtát kellett kiválasztani hozzá, ami az akkor még a széles néptömegek felfedezésére váró rozé felkarolására esett.
 
Immáron tizennegyedik alkalommal - 2012. december 6-án, Miklós napján - Kunszentmiklóson került megrendezésre az Országos Rozé Borverseny. Ha egy eseményt már ilyen régóta rendeznek meg, akkor az azt jelenti, hogy egyrészt hagyománya van, másrészt egyre nagyobb igény van a könnyed, üde, roppanós rozéborokra.  Az utóbbi állítást mi sem bizonyít jobban, mint a hazai szupermarketek borszekción belül is külön felségterülettel rendelkező, nem ritkán 20-30 méter hosszúságú rozésorok valamint a borversenyre beérkező, évről évre növekvő minták száma. De idézhetném egyik borász ismerősöm mondását, melyben így határozza meg a rozé sikerének titkát: „Nézd, nálam egy üveg rozé 990 Ft, fehér üveg, olcsó csavarzár. A hozzám látogató emberek minden gond nélkül megvesznek egy kartont (vagy többet). Ugyanakkor, ha Cabernet sauvignon-omat nézem: 3-4000 Ft, drága palack, drága parafadugó, minimum 3 évig áll a pincémben és eladok belőle 1 üveget.
Nomen est omen, avagy mikor a Mikulás puttonya rozéval van tele
Miklósok zsűrizés közben
Ha a fenti állításhoz még azt a lassan már csapból folyó frázist is hozzáadjuk, hogy nincs az a rozé mennyiség, amit Magyarországon ne lehetne eladni, akkor megállapíthatjuk, hogy a rozé nemes egyszerűséggel sikerre van ítélve!      
A fenti bevezető sorokból már nem is olyan nehéz kikövetkeztetni, hogy a verseny egyik legérdekesebb jellegzetessége – az eredeti gondolatnak megfelelően -, hogy a bírálók csak és kizárólag olyan Miklósok lehetnek, akik mindennapi munkájukból kifolyólag szorosan kötődnek a hazai borászat minden szegmenséhez, azaz szőlészek, borászok, egyetemi oktatók, a hazai borjog képviselői.
Az idei évben rekordmennyiségűnek nevezhető, összesen 231 borminta érkezett be 143 borászattól. Ennyi borászat egy borversenyre tudomásunk szerint Magyarországon eddig még sosem nevezett. A borokat 5 bizottságban értékeltük, úgy hogy egy bizottságra 46 bor jutott. A borverseny elnöke, az egyik ötletgazda, Dr. Kállay Miklós professzor, a Budapesti Corvinus Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet Igazgatója, tanszékvezető egyetemi tanár volt. Hazánk összes borvidékéről érkezett 217 rozébor mellett 1 kékszőlőből készült fehérbor (Blanc de Noirs), 9 sillerbor, 3 rozé gyöngyözőbor és 2 rozépezsgő került górcső alá.
Nomen est omen, avagy mikor a Mikulás puttonya rozéval van tele
Versenytételek
A nagyon meleg, csapadékmentes nyár eredményeképpen az idei rozék tüzesebbek voltak, melyekre az enyhén mélyebb színek voltak jellemzőek, amik viszont magával ragadó illat és íz gazdagsággal párosultak. Összességében megállapíthatjuk, hogy az elhivatottságon és a szakmai hozzáértésen túl az ilyen gyönyörű rozék készítéséhez, már komoly technológiai fejlesztéseknek is végbe kellett menniük az utóbbi pár évben – melyet a különböző EU-s borászati támogatások (is) lehetővé tettek.
A verseny alatt összesen 37 aranyérem született, mely bizonyíték a kiváló évjáratra és az odaadó szakmai munkával párosult modern technológiai háttérnek.
A bíráló bizottság Magyarország legjobb rozé borának a 2012-es évjáratból a Sterlik Pince Soproni Zweigelt  borát választották.
Bács-Kiskun Megye Közgyűlése által a legjobb rozé bornak felajánlott nagydíjat Rausch Sánor alelnök adta át.
Kunszentmiklós város képviselő testülete által a legjobb Bács-Kiskun megyei rozébornak járó különdíjat a Lakner Wineri Kft. Császártöltési Zweigelt bora nyerte, melyet Bődi Szabolcs polgármester adott át.
A Kert-Promt 97 Kft. különdíját Bárdos és Fia Pincészet Bt. Mátrai Kékfrankos bora kapta.
A Merkbau Kft. különdíját a Bognárvín Kft. Tolnai Kékfrankos bora kapta.
A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége Különdíját a Koch-Vin Kft. Hajós-Bajai Kékfrankos bora kapta.
A Fitorm Kft. különdíjait Haris Miklós Kókai Zweigelt bora és Kökény és Fia Családi Borászat „Kétmotoros” rozéja érdemelte ki.
Nomen est omen, avagy mikor a Mikulás puttonya rozéval van tele
BAlra Csizmadia Miklós, a Borászportál szakírója
A versenyben résztvevő borok listáját és az elért helyezéseket ide kattintva töltheti le.
Winelovers borok az olvasás mellé