Egri Csillag - a siker folytatódik

Sztanev Bertalan
2013. június 03., 13:43


Háttér - Idén május 16-án rendezték meg Egerben a borvidéki borversenyt. A borvidék termelői 150 mintát neveztek be a megmérettetésre, amelyek 7 kategóriába sorolva kerültek a bírálók elé. Külön kategóriában indultak a Debrői Hárslevelű borok, a fehérborok, de teljesen külön versenyeztek ettől az Egri Csillag megjelölésű fehérborok. Hagyományosan volt rozé, vörös-, bikavér és desszertbor kategória is.
Egri Csillag - a siker folytatódik
 
Egri Csillag - a siker folytatódik
 
Az utóbbi években nagy figyelem kíséri az egri fehérborokat, azon belül is különösen az Egri Csillagokat. A borvidéken az Egri Csillag egy új borkategória, amelyet a termelők közös összefogásával a borvidék együttesen igyekszik nagyon tudatosan felépíteni. Az új kategória külön rendezvénnyel is büszkélkedhet, amelyet minden évben március 15-én tartanak. Ezen az ünnepi alkalmon kóstolhatja első alkalommal a közönség az előző évjárat Egri Csillag borait.
A borkategóriát a borvidék termékleírása alapján a 2012-es évjárattól kezdődően lehet készíteni, tehát hivatalosan ez volt az első komolyabb borvidéki megmérettetése a kategóriának. Az egri termelők korábban is készítettek már Egri Csillagot, de az ilyen elnevezésű borok még nem jelenhettek meg külön borkategóriaként, hanem a fehérborok között szerepeltek. A lényeges változást nem az önálló kategória létrehozása jelenti, hanem az, hogy az Egri Csillag az Egri Bikavérhez hasonlóan önálló szabályozással rendelkezik. E szabályozás célja, hogy a fogyasztók számára az Egri Csillag egy jól felismerhető, megbízható minőségű, karakteres fehérbor legyen. A borkarakter kialakításakor a hangsúly nem az egyes fajták jellegének, hanem a borvidék színes értékeinek hangsúlyozásán van.
 
Az Egri Csillag szabályozása
A termékleírás a bor karakterét egészen pontosan így fogalmazza meg: „Olyan zöldes fehér színárnyalattól a zöldessárga, sárga színárnyalatig terjedő megjelenéssel rendelkező friss üde jellegű, gyümölcsillatokat és/vagy virágillatokat magában hordozó, intenzív gyümölcs ízekkel rendelkező száraz fehérbor, amelynek komplexitását jól illusztrálja, hogy egyetlen szőlőfajta borának jellege sem lehet uralkodó jegy benne.”
Annak érdekében, hogy az Egri Csillagot alkotó fajták közül egyetlen se kerüljön túlsúlyba, a termékleírás több korlátozó feltételt is meghatároz. A házasításban legalább négy szőlőfajta borának az aránya meg kell haladja külön-külön az 5%-ot, de egy fajta borának aránya sem haladhatja meg az 50%-ot. A kategória karakterét meghatározó szőlőfajtákat is pontosan megjelöli a termékleírás, amelynek alapján a Cserszegi fűszeres, Ezerfürtű, Furmint, Gyöngyrizling, Hárslevelű, Irsai Olivér, Juhfark, Kabar, Királyleányka, Leányka, Mátrai muskotály, Mézes, Olaszrizling, Zefír, Zenit, Zengő fajták valamelyikének a használata kötelező, és ezekből a fajtákból együttesen legalább 50%-os arányban kell házasítani. Annak érdekében, hogy a borban ne csak a nagyon illatos fajták domináljanak, ezekre nézve a termékleírás korlátozást ír elő. A Cserszegi fűszeres, Gyöngyrizling, Irsai Olivér, Mátrai muskotály, Ottonel muskotály, Sárga muskotály és a Zefír fajták borának házasítási aránya külön-külön és együttesen sem haladhatja meg a 30%-ot. Fontos szabály a termékleírásban az is, hogy a bort édesíteni nem lehet.
A termékleírás alapján így egy tartalmas, a termőhelyi sajátosságokat jól megjelenítő, ugyanakkor zamatos bort ígér az új kategória. A termékleírás – korlátozása ellenére – hagy elegendő szabadságot a pincészetek számára saját stílusuk kialakítására is.
Van jövője
A borvidéki borverseny igazolta, hogy a kategória nem csak papíron létezik. A termelők – legalább is a borral benevezett termelők – számolnak az új kategória sikerével. A benevezett 16 Egri Csillag bor igen erős mezőnyt vonultatott fel. Minőségben meglepően egységes képet mutattak, élvezeti értéküket kimondottan jónak lehet értékelni. A benevezett borok közül csak 3 bor került a bronzérmesek közé, a többi mind ezüst, vagy aranyérmet ért el.
Az Egri Csillag ígéretes kezdet elé néz. A kezdeti sikerek biztosan egyre több termelőt fognak arra bíztatni, hogy érdemes vállalni a borkategória készítését.
Kategóriagyőztes borok
  • Legjobb Debrői Hárslevelű: Debrői Hárslevelű 2009 Champion Díj Varsányi Pincészet Kft.
  • Legjobb fehérbor: Sauvignon blanc 2012 Nagy Lajosné
  • Legjobb Egri Csillag: Egri Csillag 2012 Thummerer Vilmos
  • Legjobb rozé: Egri Merlot-Pinot noir rozé 2012 Ostoros-Novaj Bor Zrt.
  • Legjobb vörösbor: Egri Syrah válogatás 2009 Thummerer Vilmos
  • Legjobb Egri Bikavér: Egri Bikavér superior 2009 Thummerer Vilmos
  • Legjobb desszertbor: Egri Tramini 2011 Tárkánybor Kft.
***
Winelovers borok az olvasás mellé