Juhász Attila: A bikavér tömegbor, ezt ne szégyelljük

Németh Richárd szövegésfotó
2013. július 22., 14:03


Pinceszemle - Az egri Kőlyuk pincesoron található Juhász Testvérek Pincészetét mára a borvidék legnagyobb termelői között tartják számon. A környéken egyedülálló, négyemeletes borkóstoló komplexummal rendelkező családi vállalkozás 60 hektárról készít a külföldi piacok számára is egyre keresettebb borokat. Ottjártunkkor Juhász Attila kalauzolt bennünket a pinceágakban, s avatott be a borászat koncepciójába.
Juhász Attila: A bikavér tömegbor, ezt ne szégyelljük
 
Juhász Attila: A bikavér tömegbor, ezt ne szégyelljük
A Kőlyuk pincesori főpince bejárata
Eger a szőlő és a bor városa
Így hirdeti magát Heves megye székhelye a Mátra és a Bükk között, az Eger-patak völgyében, közvetlenül a Bükk hegység délnyugati lábánál. Történelme, kulturális élete alapján a legfontosabb városok között kell számon tartanunk. Hogy a bor vonatkozásában ugyanígy áll a dolog, ahhoz kétség nem fér, bár a tény, hogy turisztikai szempontból a vár után leglátogatottabb helyszínét, a Szépasszony-völgyét még mindig az igénytelenség betonkemény klauzúrája borítja, szánalommal és/vagy dühvel tölti el a gasztronómiailag érzékenyebbeket. Ugyanakkor némi reményre ad okot, hogy a völgyben lévő ócska kisvendéglők és gyenge minőségű borokat kínáló pincék rengetegében néhány jó nevű, a szaksajtó által is elismert termelő – a nagyobb ellenállás irányába menve – megjelent már. De róluk majd egy másik hasábon.
 
Nem kell a bag in box
A két Juhász testvér 1996-ban alapította közös vállalkozását. Attila a kezdetektől fogva az értékesítésért és a marketingért, Péter pedig a borok elkészítéséért felel. Mára 60 hektár saját termőterülettel rendelkeznek, „melyek közül a legfontosabbak a sokak számára ismerősen csengő Paptag dűlő valamint a Gesztenyés dűlő. Előbbin 10, utóbbin 6 hektáron termelünk szőlőt” – magyarázza Attila. „Az új telepítések esetében – ahonnan a Grand selection borainkhoz szüreteljük a szőlőt – kizárólag guyot művelést alkalmazunk. Egy nyolccsapos vesszőt fektetünk ki, amin tőkénként 7-8 fürtöt hagyunk meg, így a terhelés 1 kiló alatt marad.”
Juhász Attila: A bikavér tömegbor, ezt ne szégyelljük
Évente 1 000 000 bort palackoz Juhász Attila (képünkön) családi pincészete, amiből 600 000-et egyből értékesítenek is
Mint Attilától megtudtuk, a pincészet évi 20 ezer hektoliternyi borából csupán 10 ezer hektolitert palackoznak le, a többit egyszerűen eladják más cégeknek. „Nem volt cél, hogy a nem palackozott borainkkal saját néven, mondjuk bag in boxban jelenjünk meg a polcokon. A pincészet filozófiája az, hogy nagy volumenben állítsunk elő jó minőségű, megfizethető árú bort. A legolcsóbb borunk így a kiskereskedelmi áron 900 forintos rozé, a legdrágább pedig a Paptag, amely egy szelekció és 2000-be kerül az áruházakban. Ha emellett megjelentünk volna egy csupán párszáz forintos bag in box tétellel, az összezavarta volna a vásárlókat, s így romboltuk volna a saját imázsunkat” – mondja Attila.
Juhászék emellett a prémium kategóriában is készítenek ötféle bort. Grand selection sorozatukból azonban csak a Gesztenyés névre hallgató házasítás érhető el a kiskereskedelemben, leginkább a gasztronómiában. Prémium franc-juk, kékfrankosuk és cabernet sauvignonjuk kizárólag a pincénél kóstolható. „Kell ugyanis, hogy lapuljon egy nyúl a cilinderben, amit csak azoknak rántunk elő, akik személyesen jönnek el hozzánk kóstolni. Sokan közülük már ismerik a borainkat, ha mást nem is, hát a rozét, a klasszik bikavért és az egri olaszrizlinget egészen biztosan – magyarázza vendéglátónk –, s ilyenkor szeretnénk nekik azokhoz képest egy pluszt mutatni. Néhány olyan csúcsbort, ami mellé legalább két felkiáltójelet írnak a kóstolási jegyzetükbe.”
Juhász Attila: A bikavér tömegbor, ezt ne szégyelljük
Az új beruházások mellett a tradicionális technológia is hangsúlyosan megmaradt, amely által a feldolgozás még mindig 90%-ban kézzel történik. Az érlelőben francia és zempléni tölgyet is használnak
Juhász Egri Olaszrizling 2011
Miközben beszélgetünk, Attila tölt. A már szóba került, közismert olaszrizling kerül a pohárba a 2011-es évjáratból. Halványsárga színét zöld reflexek törik meg. Friss illatát alma, akácvirág, citromhús és egy kevés menta díszíti. Közepesnél valamivel vékonyabb testét kerek savak és moderált alkohol támogatja. Ízben némi maradékcukor teszi intenzívebbé az aromákat, melyek főként fehérhúsú gyümölcsökre emlékeztetnek. Eggyensúlyos, közérthető ital a mindennapokra.
„Ebből a tételből 7000 palack készül évente és nagyjából nettó 2 eurós nagykereskedelmi áron kel el Kínában” – így Attila.
Juhász Egri Bikavér 2009
„Klasszikus bikavér, amely 40%-ban kékfrankosból, 15%-ban merlot-ból, 25%-ban cabernet sauvignonból és 20%-ban blauburgerből készül – sorolja Attila. Ez az egyik legfontosabb termékünk, mert pincészetünk filozófiáját talán ez a bor fejezi ki a legjobban. Egyrészt azért, mert, mint mondtam, a jó ár/érték arány meghatározó szempont profilunkban (kiskereskedelemben 1500 forint/palack – a szerk.), másfelől meg ugye, bikavérről beszélünk. Ez nemcsak Eger legfőbb borfajtája, de Magyarország egyik legemblematikusabb bora is egyben. Egy tömegbor. Ezt ki kell mondani és nem kell szégyellni. Minden elismerésem azoké a termelőké, akik superior kategóriában készítenek bikavért. Mi is tudnánk, ha összeházasítanánk a Grand selection tételeinket, de azokban fajtaborként, a bikavérben pedig tömegborként hiszek. Nem is lehet másként nevezni azt, amiből évente 10-12 millió palack fogy el – csak Magyarországon”.
A bor megjelenésében sötét árnyalatú rubin, bíbor villanásokkal. Illatban fűszerpaprikásan nyit, amit feketecseresznye és vizes föld követ. Tanninjai közepesnél intenzívebbek, de érettek, kellemesek. Savai lendületesek, teste közepesen telt – jó inni. Érlelésénél sokadtöltésű, nagy hordókat használtak, így visszafogottan jelennek meg benne a hordófűszerek, a kortyot is inkább a fűszerpaprika dominálja. Juhász Attila ezt azzal magyarázza, hogy 2009-ben „brutál érettségű” cabernet sauvignont szüreteltek; „23 mustfokkal jött be a szőlő a feldolgozóba”. Ezért érezni, hogy ennek a fajtának a jellegzetes illat- és ízjegye uralja a bor aromaprofilját.
Juhász Attila: A bikavér tömegbor, ezt ne szégyelljük
A helyszínen a négy legismertebb Juhász bort volt alkalmunk megkóstolni
Juhász Cabernet Sauvignon 2011
„Most került ki a bor a piacra. 2010-ben nem készítettünk cabernet sauvignont, 2011-ben azonban 1000 hektolitert tudtunk hordókba tölteni. Itthon a multikba és a gasztronómia szegmensébe kerül belőle, az export tekintetében pedig itt is a kínai piac az, ahová a legtöbbet értékesítjük. Mire ott a polcokra teszik, már 20 eurót fognak érte kérni, nálunk a pincénél ez 1500 forint kiskereskedelmi áron” – mondja Attila.
Közepesen intenzív rubin színű bor, fiatalságáról árulkodó bíbor szélekkel. Illatában a fűszerpaprika mögött csak idővel, kis szellőztetéssel lehet felfedezni némi csipkét, meggyet és eukaliptuszt. Közepes test, feszes savak, fiatalos, intenzív tanninok jellemzik. Egy-két év bizonyára kell, hogy a csersavak besimuljanak a szerkezetbe és konzisztenciája szálkamentessé váljon, de könnyedsége, abból fakadó (fejlődő) eleganciája – melyet a jól menedzselt alkohol is mankóz – már most is élvezhetővé teszi.
Juhász Attila: A bikavér tömegbor, ezt ne szégyelljük
Az ötágas pincerendszer több mint 1000 méter hosszú, benne 8500 hektoliternyi ászokhordóval, 400 darab régi és új barrique hordóval
Juhász Paptag 2009
„A Paptag dűlő egy 10 hektáros egybefüggő terület, ahol a barna erdőtalaj alatt riolittufából táplálkoznak a szőlőgyökerek. A bor egy klasszikus bordeaux-i házasításként értelmezhető, hiszen 40%-ban cabernet franc-ból, 40%-ban cabernet sauvignonból és 20%-ban merlot-ból áll össze.”
Sötét rubin megjelenés, illatban karácsonyi fűszerek. Szellőztetéssel a részletek is megmutatkoznak: puszedli, fenyőtoboz, cédrus, feketebors, cseresznye, menta. Másodtöltésű, nagy, 100 hektós hordókban érlelték, a vanília ezért csak visszafogott díszítőelemként jelenik meg az aromaprofilban. Közepes teste, feszes szerkezete, piros bogyós gyümölcsökkel teli lecsengése okán karaktere evidenciaként rajzolódik ki: a közérthetőség, a jól ihatóság, a könnyedség vezette a bor készítőjének, Juhász Péternek a kezét.
Juhász Attila: A bikavér tömegbor, ezt ne szégyelljük
A Grand selection Kékfrankos 2009 már otthon, a konyhaasztal mellett került kóstolásra. Sötét rubinvörös színű, elsőre közepes illatintenzitással nyitó, fűszeres karakterű bor. Levegőztetéssel szerecsendió, fahéj, szegfűbors, piros fűszerpaprika jelentkezik, de tovább gazdagítja az illatot egy kevés ribizli, ibolya és eperlevél. Tanninja több mint amit a fajtától megszoktunk, s főként a száj elülső részében dolgozik, de érdességnek semmi nyoma. Teste ugyan a közepesnél teltebb, de az alkohol még így is kikandikál a szerkezetből. Savai jó ritmust adnak a kortynak, amely kezdésre a fűszeres jegyeket, lecsengésben a piros bogyós gyümölcsöket hozza. Tartalmas ital, de tanninjai alapján mindenképpen el kell fektetni még vagy 2 évre, hogy csúcsformáját mutathassa.
Winelovers borok az olvasás mellé