Az alkoholmegvonásba bele is lehet halni

Dr. Kónya Judit
2013. október 09., 14:32


Addikció - A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.
Az alkoholmegvonásba bele is lehet halni
 
A delirium tremens kialakulása a központi idegrendszeri információáramlás módosításán alapszik, amely a hosszantartó alkoholhatás miatt fejlődik ki, az agyi működésekben kiemelkedő szerepet játszó egyik receptor károsításával.
Ha a szervezetbe bekerülő alkohol mennyisége csökken, a sejtek közti információáramlás kialakult egyensúlya megbomlik, mely végső soron a központi idegrendszer működészavarát, illetve a szimpatikus rendszer fokozott aktivációját eredményezi.
Az italozás hirtelen felfüggesztése jelentősen hozzájárul a klinikai tünetek kialakulásához. A kórkép gyakoriságára jellemző, hogy az alkoholmegvonásos szindrómák átlagosan 5 százaléka torkollik delirium tremensbe. A terápia nélküli esetek 35 százaléka halálos kimenetelű, míg a kezelés az arányt 5 százalékra képes leszorítani.
 
A delirium tremens tünetei
A tünetek az utolsó alkoholfogyasztás után néhány órával kezdődnek, ám a tünetegyüttes csak 48-72 óra múlva bontakozik ki. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy kezdetektől orvosi felügyelet alatt álljon a beteg, mivel így a későbbi életveszély kivédhető, csökkenthető.
A tünetek sokfélék lehetnek, és felismerése a kórelőzmény ismerete nélkül gyakran okoz problémát a gyakorló orvosok számára. Az otthon kialakuló delirium tremens (főleg ha első alkalommal lép föl) legtöbbször nagyon megijeszti a családtagokat, akik az alkoholos előéletet megemlítve mutathatnak rá a diagnózisra.
Toxikus alkoholmennyiség
A máj toxikus alkoholmennyiségének határa egyénenként eltérő. Általánosságban elmondható, hogy férfiaknál 40 g/nap, nőknél viszont 20 g/nap mennyiségű alkohol tartós fogyasztása is májkárosodáshoz vezet.
A delirium tremens főbb tünetei a következők: izomrángás, remegés (tremor), irritábilitás, alvászavarok (álmatlanság). A hányinger, hányás általános, gyakran a fellépő szövődményeket jelzi. Hallucinációk jelentkeznek, melyek látási, hallás és szaglási téves észlelésekből állnak: a beteg olyan dolgokat lát, hall és olyan szagokat érez, amik nincsenek jelen. Jellemző a gondolkodás rendezetlensége, a dezorientáció, a nyugtalanság, a zavartság; a beteg agresszív lehet.
A fizikális eltérések közül jellemzőek: szapora pulzus, láz, vérnyomás emelkedés, szapora levegővételek. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a beteg mihamarabbi kórházba szállítását, mert kezelés nélkül az állapot gyorsan romlik.
Tudta?
Májzsugor kialakulása esetén  férfiakban nőies jegyek jelennek meg és potenciazavar alakul ki, nőkben menstruációs zavarok léphetnek fel.
Lehetséges szövődmény, társuló kórkép lehet a tüdőgyulladás, szívritmuszavarok, gyomornyálkahártya-, máj-, és hasnyálmirigygyulladás.
Hogyan kezelhető a delirium tremens?
A kezelés kórházi körülmények között történik, ideális esetben intenzív osztályos elhelyezéssel, hiszen a folyamatos monitorozás és a beavatkozás lehetőségének biztosítása a delirium tremens esetében életet menthet.
A kezelés pillérei az infúziók és a szedatív-nyugtató hatású gyógyszerek (leggyakrabban benzodiazepinek) alkalmazása.
Nagyon fontos szempont a felborult anyagcsere, a só-víz és a sav-bázis háztartás rendezése. Kiemelkedő szerep jut a tápanyagoknak és vitaminoknak, mint a szőlőcukor, a B1-vitamin, a folsav (ez utóbbiak a központi idegrendszer károsodásának ellensúlyozására szolgálnak).
A beteg a delirium tremens lezajlása után rehabilitációt igényel, alkoholfüggőségének kezelése céljából.
Szemlézett tartalom. Az eredeti cikk a WebBeteg.hu-n olvasható.
Winelovers borok az olvasás mellé