Megválasztották Pécs város borát

Borászportál
2011. október 05., 20:57


Andreas Ebner 2008-as 3-as Hordó házasítását választották tegnap Pécs Város Borává 2012-re az Aranykacsa Étteremben. A nyolcvan százalék cabernet franc, húsz százalék cabernet sauvignon borból készült küvét kilenc bor közül választotta ki a meghívott közönség.
Megválasztották Pécs város borát
 
A kilenc beválogatott bort vacsora kíséretében mutatták be a borászok az összegyűlt „szavazóknak”. A PTE TTK SzBI 2010-es zenit és 2008-as cirfandli borát nevezte. Radó István 2009-es cirfandli (száraz), 2008-as édes cirfandli borával érkezet, a Lisicza Borház 2010-es sauvignon blanc, 2011-es primőr rozé, illetve a 2008-as Ébent hozta el, a Matias Pince 2008-as zweigelt borával érkezett a versenyre. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
Ebner Borház
Mozsgó község határában terül el Andreas Ebner 6,5 hektáros birtoka. A Szigetvárhoz közeli táj lenyűgöző, a hosszú jegenyesor és az apró kápolna a szőlőhegy jelképe is lehetne. A fiatal dél-tiroli származású borász különös jelenség. Vörös haja és külseje alapján tipikus német ember benyomását kelti, ehhez azonban igazi olasz mentalitás párosul.
Megválasztották Pécs város borát
Andreas ültetvényei mind saját telepítésűek, a művelésmódok közül kizárólag a Franciaországban igen kedvelt Guyot-módszert alkalmazza. Az agyagos, kötött talajon termő szőlők fele pinot noir (francia klónok), melyből fajtabor készül, az ültetvény másik felén pedig cabernet sauvignon, franc és merlot osztozik, amelyek együtt adják a 3-as és a 7-es hordó küvé alapanyagát. Ezek mellett 2006-ból már syrah-t is kóstolhatunk Mozsgóról, sőt, Andreas néhány éve egy királyleányka és rizlingszilváni házasításával készült gyöngyöző borral, a Borzongással is meglep minket.
Az Ebner-borok mindegyike az elegancia, a kifinomultság, a sok, apró részletből összeálló szép harmónia megtestesítője.
Fotó: Pécsi Borozó
 
Ültetvények: 6.5 ha, a Mozsgó-hegyen, Szigetvár mellett
Szőlőfajták: Cabernet sauvignon 25 %, Cabernet franc 25 %, Merlot 25 %, Pinot noir 25 %
Éves termelés: 15 000 palack
Összeállította: Németh Richard
Winelovers borok az olvasás mellé