Magyar borbemutató Oslóban

Borászportál
2012. április 30., 19:38


Borbemutató - Nagyszabású borbemutatót szervezett a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) az oslói magyar nagykövetségen áprilisban. A rendezvény különlegességét az adta, hogy ennyi borászat személyes részvételével még nem volt példa professzionális közönségnek szervezett bemutatkozásra.
Magyar borbemutató Oslóban
 

A programon 15 kiállító 29 termelő borait mutatta be – közölte a HITA. A kizárólag szakmai körökből érkezett meghívottak (importőrök, éttermi sommelier-k, újságírók, az állami monopólium beszerzői) két tematikus mesterkurzuson ismerkedhettek meg a tokaji borvidék hagyományaival és új stílusú boraival, illetve egyedi termőterületeinkkel és magyar szőlőfajtákkal. A mesterkurzusok követően kötetlenebb sétáló kóstoló keretében ismerkedhetett a 80 fős közönség magyar borokkal és borászokkal.
 

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal kiegészítő jelleggel, exportfejlesztési tevékenysége keretében foglalkozik a magyar borok külpiaci megjelenésének támogatásával. Tevékenységét stratégiai megfontolásokból kevés, de a magyar borok szempontjából fontos piacra összpontosítja, így szerepel a kiemelt célterületek között a skandináv piac is. A norvég piac kicsi, de a HITA szerint a fogyasztók kiemelkedő vásárlóereje és a hagyományos óvilági borok iránti preferenciája jó üzleti lehetőségeket teremt a magyar termelők számára. A kiskereskedelmet kézben tartó állami monopólium (Vinmonopolet) elsősorban a fogyasztói igényekre reagál, így megfelelő promóciós munkával elérhető, hogy magyar borokra is kiírjanak tendert, amire korábban csak elvétve akadt példa.
A HITA és az oslói magyar nagykövetség a rendezvényt sikeres első lépésnek tekinti, amely további konzekvens építkezéssel megalapozhatja a magyar borok norvégiai sikerét – közölte a hivatal.
Winelovers borok az olvasás mellé