Meddig tart még a tokaji névvita?

Borászportál
2012. május 15., 08:37


EP Felszólalás - Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegációjának vezetője háromoldalú megegyezést szorgalmaz a tokaji bor névhasználatával kapcsolatban.
Meddig tart még a tokaji névvita?
 
"Több, határon átnyúló európai borrégió eredményesen rendezte a borkészítési eljárással- és névadással kapcsolatos kérdéseket. A francia- német- és luxemburgi területen fekvő Mosel menti borrégióban három ország termelői közösen népszerűsítik a hagyományos eljárással készülő termékeiket. Ez lehetne a követendő példa a tokaji bor névhasználata, készítési módja körüli vita mihamarabbi megoldásában. Ez egyszerre szolgálná mind a magyar, mind a szlovák minőségi bort készítők érdekeit." - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegációjának vezetője tegnap a fontos politikai kérdésekben elhangzott felszólalásában.
 
 

A szocialista európai parlamenti képviselő ugyanakkor aláhúzta, hogy a korábbi szocialista magyar kormánnyal együttműködve maga is 2007 óta küzd a magyar tokaji bor védelméért. Az Európai Bizottsághoz intézett több írásbeli kérdése is ezt a célt szolgálta – számol be az Élelmiszer Online.
"A szlovák "Tokaj" bejegyzés során a szlovák fél és az Európai Bizottság is hibákat követett el. A magyar kormány 2010 áprilisában kénytelen volt az Európai Bírósághoz fordulni az Európai Bizottságot perelve. A megnyugtató és gyors eljárás azonban az lenne, ha mielőbb tető alá lehetne hozni egy megállapodást Pozsony, Budapest és az Európai Bizottság között. Magyar, szlovák és összeurópai érdek a világszerte páratlan Tokaj hírnevének, minőségének megőrzése."
"Az Unió borreformjának egyik legnagyobb vívmánya az egységes eredetvédelmi szabályozás. Ez jelentős mértékben növeli az európai borok nemzetközi versenyképességét, a fogyasztók érdemi tájékoztatását. A minőségi európai borok ügye azonban nem lehet államok közötti viszályok foglya." - zárta felszólalását Tabajdi, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság főtagja.
Winelovers borok az olvasás mellé