Bayer borverseny: Mészáros merlot-ja lett a legjobb!

Borászportál
2012. augusztus 23., 11:42


Díj - Idén kilencedik alkalommal rendezték meg, ezúttal Kiskőrösön a Bayer borversenyét. A szőlész-borász körökben növényvédőszereiről ismert cég országos méretben szervezte meg a borok megmérettetését, összesen 285 mintát bírált el hét bizottságba sorolt zsűri.
Bayer borverseny: Mészáros merlot-ja lett a legjobb!
 
Volt izgalmas sauvignon blanc, chardonnay, cserszegi fűszeres, cabernet franc és kékfrankos is, a végeredmény tekintetében 12 nagy arany, 65 arany, 126 ezüst, 60 bronz született. Öt kategóriában hirdettek győztest (és egy győztes a Pannon Borrégióból került ki) - adta hírül a Pécsi Borozó.
 
Száraz fehérbor: Pánczél József Etyeki Szürkebarát 2011
Rozé: Károly Róbert Főiskola Mátrai Rozé 2011
Vörösbor: Mészáros Pál Pincészete Szekszárdi Merlot válogatás 2007
Édes fehérbor: Borpalota Mátrai Hárslevelű 2008
Tokaji borkülönlegességek: Csubák József Tokaji 5 puttonyos aszú 2008
 
A hordós érlelés mesterei
 
"A Szekszárdra látogató emberek azon gondját enyhíti Mészáros Pál, hogy túlontúl széttagozódott ez a borvidék, mivel a pincéje tulajdonképpen a belvárosban van, nem messze a Béla tértől. A római városmagra utaló kövek fogadják az idelátogatót, akit ezután nem ereszt el az érzés, hogy ez is egy nagyon jó hely, ahol ki lehetne húzni a föld fölötti kretenizmusok végéig – vagy még egy kicsit tovább.
 
Mészáros Pál jó szekszárdiként a szívügyének tekinti a kadarka fajta sorsát. Egyrészt 80 hektáros birtokán ez és a kékfrankos a relatív legnagyobb terület, másrészt saját kadarka klónnal rendelkezik, harmadrészt szeret játszani a fajtával: készít belőle fehéret és édeset is. A kiváló ár-érték arányú, magyarán olcsó borok nem okoznak sohasem csalódást.
 
A 2006-os, nagyon komplex Meropsz Cuvée még azoknak is meglepetést okozott, akik jól ismerték a pincészet színvonalát.
 
Mészáros Pál és felesége a jó borra, magyar konyhára épített (rétesek!) vendéglátás, valamint a hordós érlelés mesterei."
 
Dlusztus Imre
Winelovers borok az olvasás mellé