Saját bora lesz Gárdonyi Gézának

Borászportál
2013. május 02., 10:53


Emlékév - Különleges borokkal teszik emlékezetessé a Gárdonyi-emlékévet az Egri Borvidék borászai: elkészítik a Gárdonyi Gézáról elnevezett tételt és a legkiválóbb egri termelők által jegyzett Egri Csillag Grand Superiort.
Saját bora lesz Gárdonyi Gézának
 
Zentai László, az egri önkormányzat sajtószóvivője arról tájékoztatott, hogy az író születésének 150. évfordulója alkalmából tíz borászat adta össze a különleges Gárdonyi-bor alapanyagát, amelynek vörös és fehér változatát a Demeter Pincészetben érlelik egésszé.
Hozzátette, hogy elkészült a Gárdonyi-emlékév borának arculata, megvannak már a címkék is, így a jubileumi esztendő derekán piacra kerül a Gárdonyi-bor.
Emellett öt neves pincészet is összefogott, hogy létrehozzon egy közös, a város borászatának erejét megmutató fehér cuvée-t. Thummerer Vilmos chardonnay-vel, Gál Tibor viognier-vel, Bolyki János hárslevelűvel, Lőrincz György és Gál Lajos pedig olaszrizlinggel járult hozzá az Egri Csillag Grand Superior készítéséhez. A házasítás immár a St. Andrea Pincészetben, hordókban várja a palackozást - mondta a referens.
Az Egri Csillag 2011-ben született az Egri Bikavér fehér párjaként. A borvidék termelőinek szándékai szerint a cuvée, vagyis több fajtából házasított bor a bikavér mellett a borvidék fehér zászlósborának szerepét tölti be.
Az öt pincészet tervezi egy közös Egri Bikavér Grand Superior készítését is – mondta el Zentai László.
 
Winelovers borok az olvasás mellé