Megkezdődött a szüret

Borászportál
2011. augusztus 01., 10:25


Immáron évek óta július végén, augusztus elején kezdik el szüretelni a Csabagyöngyét.  Ezzel hivatalosan is megkezdődött az idei szüret. Augusztus végére már a boltokban lesz az év első bora.
Megkezdődött a szüret
 
Ordacsehiben a Balaton Agrár Zrt-nél július 29-én kezdték el a szüretet. Ezzel Európában Magyarországon készülhet el az idei esztendő első palackozott bora.
- Tavaly telepítettük a Csabagyöngyét, másfél éves a szőlő idén és szép termés van rajta, 50-60 mázsa hektáronként – mondta az MTI-nek Fülöp Péter, a Balaton Agrár Zrt. ágazatvezetője. – Az idei termés jónak ígérkezik, jobbnak, mint a tavalyi és sokkal jobb a szőlő minősége.
 
 
Varga Bálint szerint is jó a minősége a szőlőnek, amit körülbelül 16-os mustfokkal szüreteltek.
- Ebből fog elkészülni az év első bora, augusztus végén vagy szeptember elején fog a boltokba kerülni folytatta a Varga Pincészet tulajdonosa. - A megszokott minőséget fogjuk hozni, ez egy friss, gyümölcsös, üde, könnyű újbor lesz. Azért kezdtünk el foglalkozni a Csabagyöngyével, hogy a Budai Várban a Borfesztiválon már palackozott, címkézett kész bort tudjunk kínálni a látogatóknak. És ebből a szőlőből tudjuk elkészíteni, mert ez érik be a legkorábban, nem csak Magyarországon, hanem Európa északi részén is. Ezt a bort nem érleljük, hanem az erjedés, a derítés és a szűrés után palackba kerül. Komoly hagyomány a borászok között, hogy a szüret vége fele egymáshoz ellátogatnak és megkóstolják az új borokat. Ebből a fogyasztók azonban többnyire ki voltak zárva. Nyolc évvel ezelőtt ezért döntöttünk úgy, hogy a Csabagyöngyével a fogyasztókkal is megismertetjük az újbor kóstolás élményét.
Egyébként a termés jó minőségűnek ígérkezik az idén, így a szakértők azt jósolják, hogy a tavalyinál 15 százalékkal lesz magasabb a szőlő felvásárlási ára.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé