Ezek az új kedvenceink Tokajból

Varga Andrea
2015. június 28., 20:36


A Tokaj Reneszánsz Egyesület tagborászatai idén a 13. alkalommal mutatták be boraikat sétáló kóstoló és mesterkurzusok keretén belül a fővárosi közönség számára. Nekünk ezek voltak a kedvenceink.
Ezek az új kedvenceink Tokajból
15 borászat borait kóstolhattuk a Stefánia Palota elegáns nagy termében, a kiállítók között ott volt: a Barta Pince, a Béres Szőlőbirtok, a Bodvin Pincészet, a Dereszla Pincészet, a Disznókő Pincészet,a  Dobogó Pincészet, az Erzsébet Pince, a Füleky Pincészet, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Orosz Gábor Pincészete,a Patricius, a Samuel Tinon Pincészet, a Sauska, a Tokaj Classic Borászati Kft., a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok. A Sisi Szalon adott otthont a mesterkurzusoknak. Az időben regisztrálók izgalmas utat járhattak be: a “Tokaji pezsgők” kurzus finom buborékai után érkeztek a “Kincsek a pince mélyéről” kóstoló igen kellemes tételei, melyek után elmerülhettünk az aszúk világában az“Évjáratpremier: aszúk, 2011-ből” bemutató keretén belül.

A sétálókóstolón mind a könnyedebb, virágos, gyümölcsös műfaj hívei, mind pedig az ásványok, komolyabb savak szerelmesei megtalálhatták a maguknak kedves borokat. 
 
Ezek az új kedvenceink Tokajból
 
Íme, egy kisebb sor a kóstolópoharainkba kerültek közül:
 
  • Tokaj Nobilis Sárgamuskotály, 2013
Műfajában szép. Sok gyümölcs (trópusi, körte), virág illatban, a gyümölcsök visszaköszönnek a kortyban, fűszerekkel kiegészülve. Közepesen telt és hosszú, jó szerkezet, kellemes. 
  • Tokaj Nobilis Furmint, 2013
Mind illatában, mind ízében a gyümölcsök kapnak nagyobb szerepet (alma, birs), melyet fűszerek és finom ásványok támasztanak meg. Jó savak, szerkezet. Hosszan megmarad a szájban.
  • Füleky Kabar 2013
Cukorkás, illatban és ízben is, mögötte ásványok és leheletnyi fűszer. Közepesen telt és hosszú. Az alkohol jelzi jelenlétét.
  • Füleky Tokaji Furmint, 2012
Fűszerek és gyümölcsök mind illatban, mind ízben. Alma, körte, citrusok, és kellemes ásványosság. Jó szerkezet, közepesen telt, hosszú, szép.
  • Erzsébet Pince Zafír, 2011
Az illatot és a kortyot is az ásványok uralják. Savban gazdag, közepesen telt és hosszú. Visszakóstolnám pár hónap múlva.
  • Erzsébet Pince Zafír, 2012
’11-eshez viszonyítva merően más: illatában és ízében rengeteg gyümölcs, mögötte szép mineralitás és édes fűszeresség. Jó savak, közepesen telt korty. Viszonylag hosszú. 
  • Château Dereszla Dry, 2014
85% furmint, a fennmaradó 15% pedig sárgamuskotály és kabar. Illatában virágos, gyümölcsös. Ízében a gyümölcsöké a hangsúly, mely mellett az ásványosság is szerepet kap. Közepesen telt korty, jó savak, 8g maradék cukor, lecsengése hosszú. 
  • Château Dereszla Kabar, 2013
Illatában és ízében gyümölcsös, mézes, ásványos jegyek, hordós érlelés édes fűszereivel kiegészülve. Közepesen telt korty, jó savak, közepesen hosszú.
  • Orosz Gábor Pincészete Hárslevelű, 2011 
Sok érett gyümölcs illatban és a kortyban is (trópiusi, őszibarack), kellemes mineralitás és lágy fűszeresség. Jó szerkezet, szép savak és test. Hosszan megmarad a szájban.
 
A rendezvény Aszúbárjának tételeiből csemegézve zártuk az estét, köztük Sauska 2002-es 6 puttonyos aszújával, mely eleganciájával, teltségével sokunkat levett a lábáról, így az is nagy kedvenccé vált.