Fél nap alatt a világ körül, avagy a vészetközép felé vezető út - 2. rész

Varga Andrea
2015. február 03., 14:17


Maratoni napon vagyunk túl: majd tíz óra (talán több is) tanulás, reggel 9-től este majd 8-ig, azonban észre se vettük, hogy ennyire eltelt az idő. Szépen alakuló csapat, már szemrebbenés nélkül röpködnek a poénok, és még a kávégépet is sikerül elindítani általában.
Fél nap alatt a világ körül, avagy a vészetközép felé vezető út - 2. rész
Sauvignon blanc, a Bourdeaux-i fajták, chardonnay, pinot noir: ők voltak most terítéken, róluk próbáltunk meg minél többet megtudni. Pár perccel dél előtt már kezdtünk tisztában lenni a Loire mente hűvösségével, a sauvignon blanc kissé extravertáltságával, örökre megjegyeztük Sancerre és Pouilly Fumé neveket (fajtával ismerkedőknek, szeretőknek legyen ez a két kulcsszó), megtanultuk, hogy Californiában fumé blanc néven keressük. Egy francia, egy szlovén és egy új-zélandi sauvignon blanc-nal sikerült közelebbi kapcsolatba kerülnünk, és bármennyire volt csábító az új-zélandi Mount Nelson 2013-as bodzás, licsis, fűszeres nedűje, a szintén 2013-as Pascal Jolivet, Poully Fumé feszes eleganciájával mindent vitt. 
 
Fél nap alatt a világ körül, avagy a vészetközép felé vezető út - 2. rész
A borsor
Majd következtek sokunk nagy kedvencei: a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot, elmerültünk a piros és fekete gyümölcsök, a zöldpaprika, a menta, az eukaliptusz világában. Vesztergombi 2012-es cabernet sauvignon válogatása a kóstolt ötös sor első helyezettje lett, komplex volt, koncentrált, igaz, még fiatal.
 
Rövid közös ebéd után Burgundiába utaztunk: chardonnay és pinot noir került a kóstolópoharakba. Megtapasztalhattuk, hogy a klíma mennyire és hogyan tudja befolyásolni a bort, miért felelős az almasavbontás, mitől válhat egy bor keserűvé, és ha Franciaországban a caviste cégérrel találkozunk, akkor bátran lépjünk be az üzletbe, és kérjünk bort. Szép tételeket sikerült kóstoltunk itt is, hazai viszonylatban érdemes kiemelni az Etyeki Kúria 2012-es pinot-ját, szerencsére sokadjára sikerült közelebbi kapcsolatban kerülnöm vele, egyik személyes kedvencem ez a bor.
Kissé fáradtan, enyhén zúgó fejjel (rengeteg infó), leheletnyi bormámorossággal (az óra végi visszakóstolásnak hála) indultam/tunk haza, tele-tele új élményekkel, jó kis napot zárva...
 
Szerzőnk a Borkollégium középfokú borismeret / WSET Level 2 tanfolyamának a résztvevője. A kurzuson az egyes bortermő régiókat legjellemzőbb szőlőfajtáikon keresztül ismerik meg a hallgatók, emellett szó esik a természetes édes borokról, az erősített borokról, és a pezsgők és párlatok világáról is. A kurzus elméleti előadásokra és gyakorlatra épül, több mint 70 bor szakszerű kóstolására ad lehetőséget.
 
A tanfolyamról szóló beszámoló első részét itt olvashatod.
Winelovers borok az olvasás mellé