Ezt kóstold a Balaton északi partján!

Fendrik Zsóka
2014. augusztus 07., 21:37


A Balaton északi partjának népszerűsége egyre nő. Az elmúlt években sokat javult a szolgáltatások színvonala a tónál. Rengeteg vendéglátó egység, pince nyitotta meg kapuit. Ez nekünk turistáknak nagyon jó hír, hiszen így a bőség édes zavarával küszködhetünk.
Ezt kóstold a Balaton északi partján!
 
Ezt kóstold a Balaton északi partján!
De miért válasszuk az északi partot? A dimbes-dombos táj, az erdők sokasága, a nyugalmat árasztó szőlőhegyek, a vízi sportok számtalan lehetősége mind amellett szól, hogy legalább egy hétvégét töltsünk el itt.
Műemlékekben gazdag a térség, itt található az 1055-ben alapított tihanyi apátság, a Szigligeti Vár maradványai, az Eszterházy család XIX. századi kastélya. Figyelmet érdemel a múzeumok közül a tihanyi Bencés Apátsági Múzeum, a keszthelyi Festetics kastély, a balatonfüredi Jókai-ház és Badacsonytomajban találjuk Egry József, festő emlékházát.
 
A vidéki nyugalmat élvezhetjük a Káli-medence falvaiban, kilátogathatunk a káptalantóti és a tihanyi piacra vagy megnézhetjük Salföldön a majort. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban egy délutáni kellemes barangolás biztosan felejthetetlen élményt nyújt.
A vidék geológiai és történelmi értékek pazar tárháza. A Tapolcai-medence vulkáni tanúhegyei – a Véndek, Halápi-hegy, Hegyesd, Hajagos, Csobánc, a Tóti-hegy, Gulács, Badacsony, Szigliget bércei, a Szent György-hegy bazaltorgonái – a Káli- és a Dörögdi-medence erdői, a Lesence-vidék érintetlen vadsága teszi maradandó emlékké ezt a tájat az idelátogató számára.
A dombokon szőlőültetvények futnak le egészen a Balatonig, a mezőkön kolostorok maradványai és pincék bújnak meg. A szőlészet- és borászat a római kortól a legfontosabb munkalehetőséget és megélhetési forrást jelentette az északi parton. Itt található a Balatonfüred-Csopaki, Badacsonyi és Balaton-felvidéki Borvidék. Egymást érik a pincészetek, ahol a legkisebbek is óriási borokat tudnak készíteni. Néhány tipp a sok közül:
  • Jásdi Pince (Csopak)
  • Szent Donát Pincészet (Csopak)
  • Petrányi Pince (Csopak)
  • Homola Pincészet (Paloznak)
  • Dobosi Pincészet (Szentantalfa)
  • Pántlika Pincészet (Dörgicse)
  • Káli Kövek Borászat (Köveskál)
  • Trombitás Borház (Szentbékkálla)
  • Istvándy Pincészet (Káptalantóti)
  • Villa Tolnay Borház (Gyulakeszi)
  • Váli Pincészet (Badacsonyörs)
  • Borbély Családi Pincészet (Badacsonytomaj)
  • Villa Márika (Badacsonytomaj)
  • Laposa Birtok (Badacsonytomaj)
  • 2Ha Szőlőbirtok és Pincészet (Szent György-hegy)
  • Bencze Pince (Hegymagas)
  • Szászi Endre (Hegymagas)
Ezt kóstold a Balaton északi partján!
Keletről nyugat felé haladva az északi parton a reggelink beszerzéséről a balatonkenesei Katica Pékségben gondoskodjunk. Itt válogathatunk kedvünkre a legjobb kenyerek és pékáruk között. Illetve, ha Keszthely felől érkezünk, akkor a Várvölgyi Pékség kiflije a kötelező reggeli menü. Tovább haladva Keneséről számtalan jó helyet találunk, mint a balatonalmádi Jóbarátok Halsütöde, az alsóörsi Fogas büfé. A 71-es út mellett könnyen rábukkanunk az aszófői halsütőre, de a révfülöpi móló lángosos büféje is már márciusban kinyit.
Ha a Balaton északi partjára keleti oldalról közelítünk, akkor Gyenesdiáson a Lido strandon térjünk be egy jó lángosra. Szigligetről a várból lefelé jövet, ha megéheznénk ugorjunk le a strandra Oszi bá keszegsütőjéhez, mert azt az ebédet hálásan fogjuk évekig emlegetni. A Tapolcai-tavasbarlang után pedig irány Gyulakeszi, egy jó velős pirítósért.
A remek büféken kívül válogathatunk a jobbnál-jobb éttermek között is, főleg ha valaki több időt szeretne eltölteni kulináris élményekkel. Veszprémben a Chianti és a Villa Medici egész évben nyitva van. Csopakon a Szitahegy tetején helyezkedik el a Szent Donát Pincészet és Étterem, akik saját boraikhoz készítenek különleges ételeket, csodálatos környezetben. A hajdani malom Csopakon a 71-es út mellett most VígMolnár Csárda néven működik. A Köveskáliak sincsenek híján a jó éttermeknek. Ezen a kis településen három komoly színvonalú vendéglátóhely is nyitva tartja kapuit. A vidék nagyszerűsége a minőségi gasztronómiával párosul a Kővirág, a Káli Art Inn és a Mi a Kő filozófiájában. Balatonfüred szívében található a Baricska Csárda, ahol az ősszőlő lugasban élvezhetik a kulináris élményeket a vendégek.
A cukrászdákról se feledkezzünk meg, hiszen Balatonfüreden található a Balaton két legjobb cukrászdája, a Bergmann és a Karolina Kávéház. Mindkét helyen kihagyhatatlan a házi krémes, a Karolina egyik specialitása még a Vilma Kedvence. Bergmann Ernő zserbója kiskorunkra emlékeztet, amikor a nagyi hozta tepsiben a süteményt és egy szemvillanás alatt elfogyott. Ha estére még Füreden maradunk, akkor a helyi borokat felsorakoztató Kredenc Bisztróba ne felejtsünk el beülni egy pohár balatoni nedűre, úgyis ott ragadunk.
Winelovers borok az olvasás mellé