Articsóka olívaolajban, huelvai fehér garnélarákkal

Gasztrostúdió.hu
2009. július 13., 18:02


Igazán különleges nyári előételt ajánlunk az asztalukra, mely mellett ezúttal is fontos szerepet játszik a bor. Közelebbről egy száraz fehérbor, melyből nem csak az ételbe kerülhet, de mellé is ajánljuk - amennyiben egy minerális jegyekkel rendelkező (somlói vagy tokaji) tétellel van dolgunk.
Articsóka olívaolajban, huelvai fehér garnélarákkal
 
Hozzávalók:
  • articsóka,
  • Garnélarák carpaccio
  • Montillana szósz:
    2 gerezd fokhagyma,
    35 gramm ibér sonka,
    20 gramm liszt,
    2 dl fehérbor,
    1 maroknyi májpástétom,
    hal alaplé,
    babérlevél,
    Metélőhagyma
  • Ragu:
    1 csokor petrezselyem,
    70 gramm liszt,
    1 citrom,
    só,
    50 gramm olaj,
    50 gramm víz
Elkészítés:
Montillana szósz elkészítése:
Pirítsuk meg a fokhagymát az olajban, adjuk hozzá a sonkát és várjuk meg, míg az illatát megérezzük, majd adjuk hozzá a lisztet, és jól keverjük össze. Ezt követően adjuk hozzá a bort, majd mikor elpárolgott adjuk hozzá az alaplét, a pástétomot és a babérlevelet.
Helyezzük az előre megtisztított articsókát a raguba, rövid ideig forraljuk, majd vegyük le a tűzről és tegyük félre.

Tálalás:
Helyezzünk 5 articsókát a tányérra a mártásukkal együtt, tegyük rá a carpacciot és szórjuk meg finomra vágott metélőhagymával, sózzuk meg, majd olíva olajjal diszítsük.
 
Winelovers borok az olvasás mellé