Pikáns és szőlős: a legjobb receptek

Nana.hu
2010. szeptember 16., 15:47


Nem véletlenül az ősz egyik legnépszerűbb gyümölcse a lédús, mézédes szőlő: ízletes, vértisztító és idegerősítő. Remek izomregeneráló táplálék, 18 százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú, vitaminokkal teli, vitalizáló gyümölcs.
Pikáns és szőlős: a legjobb receptek
 
Termelését még a kaukázusi népek kezdték el, mintegy nyolcezer évvel ezelőtt. Európával a rómaiak ismertették meg, a legenda szerint az első számon tartott részeg ember nem volt más, mint a bárkájáról nevezetes Noé, akinek hétezer évvel ezelőtt saját szőlőjének leve ártott meg.
Az egészégre gyakorolt hatása is kiváló
A szőlő eltávolítja a szervezetből a salakanyagokat, megszépíti a bőrt, magnézium-, foszfor- és cukortartalma energiát kölcsönöz a testnek, vitaminjai erősítik az immunrendszert,magvának hatóanyagai ápolják a szívet és az érrendszert, tisztítják a májat. Maga a gyümölcshús illetve -lé is rendkívül gazdag tápanyagforrás.
Vásárláskor, szüretkor figyelni kell arra, hogy a szőlő nem utánérő gyümölcs: ha savanyúan szedik le, olyan is marad. Minél sötétebb árnyalatú, annál értékesebb a szervezet számára, a színes szőlő ugyanis értékes antioxidánsokat tartalmaz. Ne vegyük meg, ha a szemek könnyen leperegnek, vagy ha puhák, ráncosak, ragadósak.
Mustos karaj
Hozzávalók
  • 8 szelet rövidkaraj,
  • 2 fürt szőlő (piros és fehér vegyesen),
  • 2 dl must (vagy szőlőlé),
  • 1 dl olaj,
  • grill fűszerkeverék vagy só, bors, fokhagyma, kömény, koriander, paprika keveréke, szerecsendió
Elkészítés
A hússzeleteket megfűszerezzük és meghintjük őrölt szerecsendióval. Kevés olajon elősütjük. Felöntjük a musttal, és lassú tűzön rövid ideig pároljuk. Az utolsó percekben leszemezett, megmosott szőlőszemeket adunk hozzá, és együtt készre pároljuk.
 
Mustban pácolt kacsacomb hagymás szőlővel
 
Hozzávalók<
  • 4 kacsacomb,
  • 2 dl must (vagy szőlőlé),
  • 1 kávéskanál szárított majoránna,
  • 60 dkg apróbb burgonya,
  • 10 gerezd fokhagyma,
  • 2 kisebb fej vöröshagyma,
  • 4 szál újhagyma,
  • 2 babérlevél,
  • 10 szem bors,
  • 20 dkg libazsír,
  • 1 teáskanál méz,
  • 20 szőlő
Elkészítés
Az előkészített kacsacombokat musttal leöntjük, és egy napig hűtőben pácoljuk. Felhasználás előtt letörölgetjük, sózzuk, majoránnával megszórjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Az egyik hagymát szeletekre vágjuk, beletesszük egy tepsibe, ráhelyezzük a combokat. Mellé tesszük a fokhagymákat, a babérlevelet, megszórjuk a borssal, és rátesszük a libazsírt. Aláöntünk 1 dl mustot, egy pici vizet, és a sütőben nagyon lassan, puhulásig sütjük (kb. 2 óra). Néha meglocsolgatjuk, és mikor már majdnem puha, mellé helyezzük a megtisztított burgonyákat (egészben vagy felezve).
Ha a hús és a burgonya egyaránt megpuhult, a tepsit a sütőből kivesszük, és a combokat átszedjük egy másik hőálló edénybe. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) kapcsoljuk, majd visszatoljuk a combokat a sütőbe, hogy a tetejük ropogósra piruljon. A másik hagymát vékony cikkekre vágjuk.
Serpenyőben kicsit a mézet felhevítjük, rátesszük a hagymát, és összepirítjuk. Az újhagymát nagyobb darabokra vágjuk, a szőlőt félbevágjuk, kimagozzuk és mindkettőt a mézes hagymához adjuk és összeforgatjuk. A krumplis, szaftos tepsiből óvatosan leöntjük a zsírt (zsíroskenyérnek mennyei). A visszamaradt burgonyát és a szaftot ráöntjük a szőlős hagymára. Összeforgatjuk, ha szükséges, fűszerezzük, és a megpirult combokkal tálaljuk.
Szőlős-mascarponés sütemény
Hozzávalók
  • 30 dkg szőlő,
  • 25 dkg mascarpone,
  • 4 evőkanál cukor,
  • 4 tojás,
  • 10 dkg babapiskóta,
  • 1 dl aromás száraz fehérbor,
  • 1 dl tejszín
Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat 3 evőkanál cukorral kikeverjük,majd hozzákeverjük a mascarponét. A szőlőt nagyságtól függően félbe-negyedbe vágjuk. A tejszínt és a bort egy lábosban együtt meglangyosítjuk. A babapiskótákat ebbe az öntetbe mártogatjuk, majd egy tálba lerakjuk. A tojásfehérjét csipetnyi sóval felverjük, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, a mascarponés krémhez adunk, beletesszük a szőlőszemeket is, és a krémet a piskótákra öntjük. 5-6 órát a hűtőben pihentetjük.
Szőlős-almás kalácspuding
Hozzávalók
  • 20 dkg szőlő,
  • 20 dkg alma,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 csipetnyi őrölt fahéj,
  • 8 dkg darált dió vagy mandula,
  • 1 citrom reszelt héja, 20 dkg kalács,
  • 1 tojássárgája,
  • 1-1,5 dl langyos tej,
  • 4 dkg vaj + a tál kikenéséhez
Elkészítés
A szőlőt leszemezzük, megmossuk, negyedekre vágjuk, kimagozzuk. Az almát megtisztítjuk, kimagozzuk, negyedekbe vágjuk, majd vékonyra felszeleteljük.
A szeletelt almát lábasba tesszük, megszórjuk a cukorral, a fahéjjal, és kíméletesen megpároljuk. Amikor puha, de még nem nem ment szét, levesszük, belekeverjük a diót, a szőlőt, a reszelt citromhéjat. Egy kb. 18 cm átmérőjű, 6-7 cm mély hőálló tálat vajjal kikenünk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
A tojások sárgáját összekeverjük a langyos tejjel és a vajjal, ebbe mártjuk a vékonyra szelt kalácsot, majd kibéleljük vele a formát. Ráöntjük az almás-szőlős tölteléket, elegyengetjük, majd betakarjuk kaláccsal, és kicsit megnyomkodjuk. A sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Amikor szép piros és roppanós a teteje, kivesszük, körbevágjuk, és tálra borítjuk. Az asztalnál melegen szeleteljük. Vaníliaöntetet kínálhatunk mellé.

Szőlős rétes
Hozzávalók
  • 40 dkg szőlő,
  • 1 csomag réteslap,
  • 6 evőkanál cukor,
  • 10 dkg vaj,
  • 4 evőkanál tejföl,
  • 4 evőkanál darált dió,
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük. Két vagy három kész réteslapot tiszta konyharuhára terítünk. Megolvasztjuk a vajat, és elkeverjük a tejföllel. A tejfölös vajból a réteslapokra „pöttyözünk”, és rászórunk 2 evőkanál zsemlemorzsát. Rátesszük a megmosott, lecsöpögtetett szőlőszemeket (a szélén kis helyet kihagyunk), majd rászórjuk a dió és a cukor felét. (Fahéjat is adhatunk hozzá.) A rétest feltekerjük, a tetejére kenünk az olvasztott vajas tejfölből és a sütőben szép pirosra sütjük. Még forrón is tálalhatjuk vaníliafagyival, vagy hidegen, önmagában kínáljuk
Winelovers borok az olvasás mellé