Élvezd ki az őszt: ezek a szüret ízei!

Cosmopolitan
2010. október 12., 14:01


A friss zöldségek és zamatos gyümölcsök idejét lassan felváltják az ősz ízei, a lekvár befőzését a birsalmasajt készítés, a dinnyefogyasztásét pedig a töksütés. A szőlőnek pedig igenis fontos szerepe van a konyhában: receptajánlat: Pácolt kéksajt szőlővel.
Élvezd ki az őszt: ezek a szüret ízei!
 
A csípős és ködös reggelek beköszöntével hajlamosak vagyunk több időt tölteni a jó meleg lakásban, pedig az őszi hónapok olyan izgalmas gasztronómiai kalandokat hoznak magukkal, mint a szüretelés. A szüreti szokások egyidősek a szőlő felfedezésével, azaz több mint 8000 évesek. Az ősszel a szőlőkben és pincékben zajló munka nem csupán társas esemény, hanem igazi ünnep: a középkor derekán a szüretelés például olyan fontos volt, hogy városainkban a szüret idején még a törvénykezés is szünetelt.
Az egész éves kemény munkát követően, az ezerszínű ősz beköszöntével kezdetét veszi a borkészítés időszaka. Hazánk szőlészeti és borkultúrája hosszú évszázadokra tekint vissza, az értékes nedű kapcsán pedig nem szabad megfeledkeznünk a szüreti ételekről, és a szőlőből készíthető finomságokról sem. Egy tipikus szüreti reggel nem is indulhat mással, mint egy kupica pálinkával, egy kis szalonnával, kolbásszal, esetleg meleg pogácsával. Így, már hajnalban gyorsabban megy a fagy csípte fürtök leszedése. A friss levegő hamar meghozza a szüretelők étvágyát a finom bográcsos ebédhez, de a töltött káposzta vagy juhtúrós kása is közkedvelt szüreti étel. A munkások alkonyatig szorgoskodnak a szőlősben, a kemény munkát pedig a jól megérdemelt és hagyományőrző szüreti mulatsággal zárják. A vacsora fő fogása általában birka- vagy marhahúsból készült bográcsos étel, amelyhez kalács és csörögefánk dukál, de éppoly népszerűek a szőlős és mustos alapú ételek is, mint például a mustos mangalica pecsenye. Ízletes desszertként kiváló választás a szüreti rétes, de a frissen szüretelt szőlő felhasználásával is különleges ételeket készíthetünk.
„Sokan meglepődnek rajta, de a szőlőnek igenis fontos szerepe van a konyhában, érdemes kísérletezni vele” - mondta Fazekas László, az Arcade Bistro séfje. „Az ételek készítéséhez kizárólag ép és egészséges szőlőszemeket használjunk. A szőlőt alaposan mossuk meg a gyakori permetezés miatt, és a kiszemezett szőlőt szűrőbe téve mártsuk néhány pillanatig forrásban lévő vízbe. Ezután a bőre könnyedén eltávolítható. A megtisztított szőlőszemeket éles késsel vágjuk ketté, a kés hegyével pedig kaparjuk ki a belsejében lévő magokat. Az így nyert héj, és mag nélküli szőlő ízével és illatával varázslatos alapanyaggá válik a legkülönbözőbb ételek készítéséhez” – folytatta Fazekas László. Ha kedvet kaptál egy szüreti fogás elkészítéséhez, az alábbi, otthon is egyszerűen elkészíthető ételt ajánljuk neked!
Pácolt kéksajt szőlővel
Lehetőleg ne túlzottan érett kéksajtot válasszunk, mint amilyen például az édes goronzola, illetve a fiatal roqufort. A gondosan kiválogatott szőlőszemeket forrázzuk le, majd azonnal tegyük jeges vízbe, a héjukat húzzuk le és a már említett eljárással távolítsuk el a magokat. Körülbelül 7dl száraz vörösbort redukáljuk egyötödére és ízesítsük sóval, fehérborssal és pár csepp citromlével, miután kihűlt, állítsuk be a sajtokat úgy, hogy azokat körülbelül a feléig ellepje és 2-3 napig szobahőmérsékleten érleljük őket. A visszamaradt borredukcióba pedig tegyük bele a hámozott, magozott szőlőt és barnakenyérrel kínáljuk.
 
Winelovers borok az olvasás mellé