Jól tudjuk, hogy az olaszos, paradicsomos ételekhez mennyire kiválóan illenek a magasabb csersavtartalmú - mondjuk szekszárdi - vörösborok. Hogyha pedig egy olyan spagetti jut eszünkbe, amelyben ott van a fokhagyma, a marhahús, a színes bors, és a friss zöldfűszerek mellett még egy kis kadarkával is meg van bolondítva, rögtön el is indulunk a boltba a még hiányzó hozzávalókért.
Hozzávalók:
- 40 dkg marhahús apró kockákra vágva
- fél dl olivaolaj
- 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
- 1 fej vöröshagyma (finomra vágva)
- 5 dkg sárgarépa (durvára reszelve)
- 1-2 szál zellerszár, télen 5 dkg zeller (durvára reszelve)
- 1 kis doboz sűrített paradicsom
- 1 kávéskanál apróra vágott zöldfűszer (oregánó, rozmaring, kakukkfű) - télen szárított
- só
- frissen őrölt színes bors
- pici cukor
- 2,5 dl marhahúsleves (kockából)
- 1 dl száraz vörösbor
- 40-50 dkg spagetti
Elkészítés:
Az felhevített olajon a vöröshagymát megpirítjuk, majd megfuttatjuk a fokhagymát, a reszelt sárgarépát, a zellert, a fűszereket, a paradicsomot és a húst, jól átpirítgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, 1 dl száraz vörösborral meglocsoljuk, és lassú tűzön pároljuk, pici cukorral ízesítjük. Gyakran kevergetjük, közben lassanként a levest hozzáadagoljuk.
A spagettit forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és a fenti raguval tálaljuk. Kevés parmezán sajttal is megszórhatjuk.