Íme a legjobb olasz borok és éttermek

Borászportál
2011. október 10., 10:56


Olaszországban idén is kiosztották a legjobb éttermeknek és a legjobb boroknak járó szakmai elismerést. A hagyományok szerint csillagokkal, fakanalakkal, poharakkal osztályozzák az itáliai ételeket-italokat.
Íme a legjobb olasz borok és éttermek
 
Az olasz éttermeket osztályozó Espresso több, mint százezer vendéglátóhelyet tüntetett ki, ebből huszonegy érdemelte ki a legjobbaknak járó három szakácssapkát. A legtöbb kiváló étteremmel Lombardia, Piemonte és a déli Campania tartomány büszkélkedhet. Massimo Bottura modenai étterme tavaly is az első helyen végzett. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
Négy vörösbort – Barolo Monfortino Riserva 2004 (Giacomo Conterno), Brunello di Montalcino 2006 (Cerbaiola-Salvioni), Bolgheri Sassicaia 2008 (Tenuta San Guido) és Primitivo di Manduria Es 2009 (Gianfranco Fino) – kiáltottak ki legjobbnak egy olaszországi szakmai megmérettetésen. Egy piemonti, két toszkán és meglepetésre egy pugliai bor kapott elismerést, utóbbi harmincöt eurós árával is eltér a nyolcvan-háromszáz euróért kapható többitől.
Íme a legjobb olasz borok és éttermek
 
A borokat többféleképpen bírálták: a borkalauzok között a Slow Food mozgalom kézikönyve a területhez kötődő és a környezetet tisztelő pincék palackjait díjazta. A Gambero Rosso a technológiával szemben az egyszerűséget méltatta, az Espresso jó és rossz bor kategóriában osztályozott, a legteljesebb listát pedig az olasz sommelier szövetség (AIS) állította össze. A nyertesek tekintetében viszont nem volt különbség, mindannyian ugyanazt a négy vörös bort találták a legjobbnak.