Zellert a forralt borba!

Origo
2011. december 10., 21:05


A karácsonyi szezon egyik legfinomabb forralt borát a Gozsdu-udvarban, az Adventi Királyi Vásárban kóstoltuk. A titok a gyógynövényekben rejlik: a borba ugyanis zellerszárat, vasfüvet és kasvirágot áztatnak, mielőtt felmelegítik és fűszerezik.
Zellert a forralt borba!
 
Forralt bor zellerrel és gyógynövényekkel - bizarrul hangzik, de kipróbáltuk és isteni. Miközben kortyoltuk, megérkezett a faházhoz Takács Gábor, aki édesapjával, Takács Ferenc gyógynövényszakértővel együtt izgalmas gyógynövénytúrákat szervez a Balaton-felvidéken. Tőle kaptunk pár tippet, hogyan készíthetjük el otthon is ezt a finom forró italt. Nincs kőbe vésett recept, lehet kísérletezni. Mindenképpen használjunk viszont minőségi bort, amelyet csak úgy magában is szívesen meginnánk. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
Azt szinte minden forraltbor-rajongó tudja, hogy a bort igazából soha nem szabad felforralni, hiszen akkor elveszíti az aromáját. A gyógyfüvek esetében ez azért is fontos, mert melegítés közben a gyógynövények hatóanyagai kiáznak, de ha felforraljuk őket, akkor kárba vésznek az értékes anyagok.
Zellert a forralt borba!
Hozzávalók (kb. 5 személy részére)
- két üveg fehérbor
- 2-3 dl víz (elhagyható, de nem árt, ha kicsit hígitjuk a bort, kevésbé lesz tömény az eredmény, bár van aki éppen úgy szereti)
- egy-két zellerszár felvágva
- gyógynövények: egy-egy evőkanál szárított kasvirág, vasfű (gyógynövényboltokban, drogériákban kapható)
- fűszerek: csillagánizs, fekete vagy zöld kardamom, szegfűszeg ízlés szerint
- cukor ízlés szerint körülbelül 5-6 evőkanál
- narancsgerezdek (körülbelül egy narancs)
 
Elkészítés
A bort töltsük egy nagy befőttesüvegbe és áztassuk benne a zellerszárat, kasvirágot és vasfüvet pár óráig. Ezután öntsünk lábasba a vízzel, tegyünk hozzá pár evőkanál cukrot, fűszerezzük. Ahogy melegszik, jöhetnek a narancsgerezdek is (jól mossuk meg a narancs héját!). Melegítsük a tűzhelyen, de forrás előtt vegyük le.
Winelovers borok az olvasás mellé