Toplista Gasztronómia 2012 - már kapható

Borászportál
2012. március 19., 16:55


Kiadvány - Tudja hogy itthon gasztroforradalom zajlik? Sőt azt mondják sörforradalom is. Lehet, hogy a sör lesz az új bor? Erről, no meg előételekről, levesekről, tésztákról, főételekről, desszertekről olvashatunk a Dining Guide tavaszköszöntő Toplista sorozatának Gasztronómia számában.
Toplista Gasztronómia 2012 - már kapható
 
"Mint minden évben, idén is talán az jelentette a legnagyobb nehézséget, hogy mit hagyjunk ki a lapból és olyan érzésünk volt, amikor valami kiesett, mint, amikor az embernek választania kell a fia vagy a lánya között" - Wiszkidenszky András a Dining Guide főszerkesztője.
De mik is azok, amik végül helyet kaptak a március 14-én megjelenő lapban?
Menü
Aperitif
A kulisszák mögött: mi a különbség egy vidéki, kisüzemi pálinkafőzde és egy patinás, nagyhírű “nagyüzemi” egy napja között.
Előétel
Tudja Ön hány fajtája van a burgonyának? Vagy, hogy hányféle vaj közül választhat, ha főzni támad kedve? És ha már kiválasztotta a megfelelőt, akkor mire kenje? 25-nél is több helyről szereztünk be kiflit, bagettet, túrós táskát és croissant-ot, majd egy vakteszt során felállt a lista. A kóstolók között volt pék, sztárséf, étteremtulajdonos, gasztronómiával foglalkozó újságíró, péknek állt bankszakember, no és Gianni.
 

Leves
A különböző kézműves és hagyományőrző vásárokon egymást érik a mangalicából készült készítmények standjai. Hogy miért is jó a mangalica, arra már nem biztos, hogy mindenki tud válaszolni, talán azért, mert mindenki mást mond. Messzire utaztunk a téma legelismertebb szakértőjéhez, Tóth Péterhez, hogy válaszokat kapjunk kérdéseinkre. Körülöttünk pedig mindenfelé mangalica volt. Nyúl és liba nélkül sem bírtuk ki. Ők hárman a mi címerállataink.
Tészta
Az úgynevezett gasztroforradalom évei alatt nagyot változott a hazai éttermi világ, a főzéshez, ételekhez való hozzáállás, celebekké váltak a séfek. De a gasztroforradalom előtt is volt élet, gasztroforradalom előtti gasztroforradalom. A viccet félretéve, összeállítottunk egy több oldalon keresztül végigvonuló történeti tablót a magyar gasztronómia másfél százados históriájáról. Családi fotóalbumok nyíltak meg kérésünkre… Elfeledett személyek, helyek, fontos művek, események, napjaink hősei hol viccesen-hol komolyan. Reméljük nem maradt ki semmi.
Főétel
A rating publishing lényege, hogy rangsor felállításával segíti az olvasót eligazodni az adott témakörben. Kiadványunk lelke ismét a listákban rejlik, ezek segítségével térképezi fel a hazai gasztronómiai életet, hogy ne legyen kérdéses, 2012-ben melyik lapot érdemes felütni, ha a legjobb éttermek, ínyencboltok, reggeliző helyek, főzőiskolák kurzusai, olcsó déli menüvel szolgáló helyek felől érdeklődik.
A lap Közép-Kelet-Európa legjobb éttermeit, fővárosaik gasztronómiai életét bemutató fejezetével nagyobb összefüggésbe ágyazza a hazai eseményeket. Varsótól Isztambulig járunk.
Desszert
Tavaly felkértünk több séfet, hogy készítsék el saját interpretációjukban a paprikás krumplit és ugyanezt a feladatot adtuk cukrászoknak is, csak gesztenyepürével. Egyik kedvencünk volt, sokan szerették, sokan beszéltek róla. Idén nem tudtunk ellenállni a csábításnak és folytatjuk, más szereplőkkel és más témákkal (hortobágyi húsos palacsinta-mákos guba). A képszemléből többek mellett az is kiderül, hogy akár a Nobu is felvehetné étlapjára a hortobágyit, annyira jól sikerült Schreiner Gábor alkotása.
Ital
Itthon „sörforradalom” zajlik. A Toplista Gasztronómia 2012-ben feltesszük a kérdést: a „sör lenne az új bor?”, és, hogy ne érje szó a ház elejét, az egészséggel is törődünk: felkutatjuk Magyarország legjobb vega/vegán éttermeit.
És, ami még lesz, címszavakban:
Tészta, tészta és tészta, pisztráng Szilvásváradról, savanyított gombák Aggtelekről, fűszerek Szentendréről, paprika Szegedről, kecsegekaviár Kisbajcsról és sok sok hús, köztük legendásak is.
Forrás: Dining Guide