40 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból

Borászportál
2012. április 17., 18:45


Razzia - A kiemelt ellenőrzés célterületei között szerepelt a hús és húskészítmény, az édesipari-, a borászati termékek, a takarmányok előállítása és forgalmazása; a tojáscsomagolás és forgalmazás; a zöldség- és gyümölcs-forgalmazás, továbbá az élőállat (bárány, nyúl) szállítások és az élelmiszerhulladékok kezelése.
40 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból
 
A tavalyinál több, összesen 25,3 millió forint bírságot szabtak ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával március 19-e és április 9-e között tartott tavaszi kiemelt élelmiszerlánc razzia során – közölte a NÉBIH. A hatóságok emberei összesen 5162 ellenőrzést tartottak, és mintegy 39,5 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból.
Higiénia, nyomon követhetőség, minőség
A szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak az ünnephez köthető gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó élelmiszerekre is, például a pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményekre; a tojásra; vagy épp a különféle borokra.
Az élelmiszer előállító helyeket és az élelmiszer-forgalmazókat egyaránt érintő ellenőrzések során leggyakrabban higiéniai, illetve a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságokat, valamint a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot tapasztaltak a hatóság szakemberei. Összesen 36 586 hazai és külföldi élelmiszer tételt vizsgáltak meg az ellenőrök, amelyek 2,3 százalékát – 39,5 tonnát – kellett kivonni a forgalomból. Az élelmiszerhulladék kezelés szabályainak megsértése miatt további 915 ezer forint bírságot szabtak ki.
 
 

Tetves citrusféléket is találtak
Az ellenőrzések során új problémaként jelentkezett a citrusfélék gyümölcsén az élő kártevővel való szennyezettség. A citrusfélék pajzstetvei közül négy fajt azonosítottak, s főleg a görög és spanyol importtermékek voltak fertőzöttek. A gyümölccsel behurcolt – Magyarországon nem honos – károsítók megtelepedésének veszélye fennáll, s ez fokozott növényvédelmi kockázatot jelent.
A feltárt szabálytalanságok miatt a tavalyinál kevesebb figyelmeztetésre, ugyanakkor több bírság kiszabására került sor. A 2011. évi tavaszi kiemelt ellenőrzés eredményeihez képest némileg több esetben állapított meg nyomonkövetési hiányosságot a hatóság. Az élelmiszer termékek esetében, míg tavaly elsősorban a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő lejárta volt a forgalomból történő kivonás leggyakoribb oka, addig idén a jelölési hiba volt a legjellemzőbb probléma.
Winelovers borok az olvasás mellé