Félünnepi menü Figula borokkal

Németh Richárd szövegésfotó
2012. december 12., 17:28


Bor + receptajánló - Félünnepi, mert egyrészt nem a karácsonyra ajánlunk menüt, legfeljebb egy jelentőségteljesebb hétköznapra, másrészt pedig egy ügyesebb háziasszony a tálalást sokkal ünnepélyesebb módon is tudja abszolválni. Aktuális ajánlatunkban: Figula Gella 2011 - parmezános, karibi öntetes rukkolasalátával és Figula Pécsely-Balatonszőlős Cabernet Sauvignon Válogatás 2011 - hagymás rostélyossal.
Félünnepi menü Figula borokkal
 
Biztos nem a legjobb megfogalmazás az, hogy „félünnepi”. Valami vagy ünnepi, vagy nem. Félig megünnepelni egy születésnapot, az mondjuk olyan lehet, mint amikor elmész egy házibuliba, már épp’ koccintotok a torta fölött, mikor rád telefonál a közös képviselő, hogy úgy látja az erkélyéről, mintha lángolna a konyhád.
De esetünkben sokkal inkább arról van szó, hogy a mai munkatempó, stresszáradat, leterheltség, „nem lesz tandíj!” – de lesz…, „jön a világvége!” – megint…,”nyer a Vidi!” – nem nyer…, „lesz olyan EU-csúcs-intézkedés, mely szerint az eurózóna mentőalapja másodpiaci állampapír-vásárlásokkal segítheti a bajba jutott országok gazdaságát!” – nem lesz… és a többi, hasonló, az ember idegrendszerét gereblyéző impresszió közepette érdemes néha kinyitni egy bort. Vagy kettőt. Érdemes melléjük főzni valamit. Érdemes közben beszélgetni, nem tévét vagy rádiót hallgatni. Érdemes a pillanatra, az illatokra, az ízekre, a társunkra figyelni. Szóval érdemes néha élni. Nem kényszerből, hanem saját elhatározásból. Érdemes néha az emberi sorsot olyan nyersanyagnak tekinteni, mint a paradicsom, a hagyma, a marhahús és a vörösbor, s érdemes abból valamit néha összeütni. Nem kell, hogy monumentális legyen, már az is elég, ha nem középszerű és ízlik. Akkor félig már ünnepelhetünk…
 
Figula Sauvignon Blanc Válogatás 2011 Gella-dűlő
A balatonszőlősi Gella dűlőből származó válogatás hagyományos ászokhordós erjesztéssel (saját élesztővel) és érleléssel készült. Megjelenésre zöldessárga, illatra gazdag és komplex: elsőre citrusok és trópusi gyümölcsök, szellőztetéssel mineralitás és vegetalitás – só, vágott fű és édeskömény formájában.
Kóstolva száraz érzetű, határozott savú, közepesen telt bor, melyben a zöldpaprika, a mangó és az édeskömény határozza meg az ízképet. Hosszú lecsengésű, kövér ívű, tartalmas sauvignon blanc.
Figula Balatonszőlős-Pécsely Cabernet Sauvignon Válogatás 2011
Sötét rubin színű mag, fiatalos, bíbor szélek. Intenzív és mély, szinte mediterrán hangulatú illatok szállnak fel a borból: piros bogyós gyümölcsök, szegfűbors, babérlevél, sütőpor, sült húsosság.
Fiatalosan érdes, de a szerkezetbe besimulni igyekvő tanninok, közepes savérzet, telt test, hosszú, hordófűszerektől gazdag utóíz jellemzi. Ízképében találni epret, szedret, szilvát és pörkölt kávét. Érlelni kell még palackban, ez nem kérdés.
Félünnepi menü Figula borokkal
Borok lekóstolva, kezdődhet a főzés!

Két ételt készítettünk a borok mellé: diós-parmezános rukkolasalátát, pálmamézes, dióolajos, furmint ecetes dresszinggel, valamint egy hagymás rostélyost, petrezselymes paradicsomsalátával, fokhagymás-rozmaringos tepsis burgonyával. Nem akarunk senkit fárasztani unalmas receptleírással, beszéljenek inkább a képek:
Félünnepi menü Figula borokkal
Hozzávalók: Felső sor (balról jobbra): két csokor petrezselyem, egy kisebb méretű cserepes rozmaring, dióolaj, furmint borecet, Figula Gella, Figula Cabernet Sauvignon, himalája só, őrölt bors, rukkola; Alsó sor (balról jobbra): egy kis tál dió, 10 dkg parmezán, 5 db közepes méretű paradicsom, egy kiló marharostélyos, 1 fej fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 9 szem közepes méretű burgonya.

Félünnepi menü Figula borokkal
Amit kell, azt mossuk meg, aztán gyia!

Félünnepi menü Figula borokkal
Kezdjük a tepsis burgonyával. Vágjuk őket hosszában félbe, főzzük félkeményre, majd helyezzük egy tepsibe. Sózzuk, borsozzuk, locsoljunk rá olívaolajat, dobjunk rá sok fokhagymát, egy kevés rozmaringot és mehet a sütőbe 180 fokra, 25 percre.

Félünnepi menü Figula borokkal
Készítsünk a rukkolasalátához dresszinget. Alapvető szabály, hogy 3 rész olaj mellett mindig csak 1 rész sav legyen. Utóbbi esetében használhatunk citromot is, ecetet is. Én ezúttal tokaji furmintból készült borecetet használtam és hidegen sajtolt dióolajat (ha már tört dió is kerül a salátába). Ha van otthon pálmamézünk, egy(!) kanállal tehetünk bele; kimondottan passzol a karaktere a dióolajéhoz. Egyébként egy nehezen beszerezhető cucc, magyar boltokban szinte nem is találni, de megkérhetjük egy kedves barátunkat, aki éppen Tenerifére utazik, hogy hozzon belőle nekünk egy üveggel. Ha kész a dresszing, tegyük hűtőbe tálalásig.

Félünnepi menü Figula borokkal
Borsozzuk be alaposan a hús mindkét oldalát, majd - tekintve, hogy valamivel több, mint 1 kg-ról beszélünk (csontostul), vágjuk ketté.

Félünnepi menü Figula borokkal
Használjunk kacsazsírt. Hogy miért, azzal kapcsolatban hadd idézzem Csiki Sándor gasztronómust: ...Mindebből egyértelműen látszik, hogy a liba és kacsazsírok zsírsav összetétele jóval kedvezőbb, mint a sertészsír, vagy a vaj zsírsav összetétele. A liba és kacsazsír ezzel a teljesítménnyel már az olajokhoz közelít a telítetlen zsírsav összetételét nézve. A kacsazsír telítetlen zsírsavtartalma lényegében a széles körben használt gyapotmag olajjal megegyező." Teljes cikkért katt ide: EGYÜNK ZSÍRT!

Félünnepi menü Figula borokkal
Ha felforrt, dobjuk bele a kés lapjával megroppantott fokhagymát héjastul és a rozmaring ágacskákat.

Félünnepi menü Figula borokkal
Süssük meg benne a hús mindkét oldalát (figyelem, csak 10-10 perc!). Ha kész, fedjük le alufóliával, hogy ne hüljön ki.

Félünnepi menü Figula borokkal
Utána vágjuk fel durvára a petrezselymet és a paradicsomot.

Félünnepi menü Figula borokkal
Keverjük össze a zöldségeket, tekerjünk rájuk egy fél citromot, őröljünk rájuk himalája sót, öntsük nyakon olívaolajjal és esetleg ecettel (az arány ezúttal is 3:1). Én fügeágyon érlelt balzsamecetet használtam, ami a pálmamézzel ellentétben beszerezhető Magyarországon, jó áron.

Félünnepi menü Figula borokkal
Ezután már csak a hagyma van hátra. Vágjuk félbe, és vékonyan csíkozzuk fel.

Félünnepi menü Figula borokkal
Tegyük a feldarabolt hagymát egy zacskóba, öntsünk rá egy fél bögre lisztet, fújjuk fel a zacskót, rázzuk össze, majd egy szitán keresztül távolítsuk el a felesleges lisztet.

Félünnepi menü Figula borokkal
Süssük meg a hagymát.

Félünnepi menü Figula borokkal
Reszeljünk a rukkola tetejére parmezánt, szórjunk rá apróra tört diót, és az egészet locsoljuk le a dresszingünkkel.

Félünnepi menü Figula borokkal
Szeleteljük fel a húst, halmozzuk mellé a petrezselymes paradicsomsalátát és rakjunk mellé pár darab burgonyát. Jó étvágyat!
 
Winelovers borok az olvasás mellé