Kulináris randevúnak ad otthont Villány

Borászportál
2013. április 29., 13:40


Gasztromozgalom - Ez év tavaszán a Stílusos Vidéki Éttermiségiek Villányban gyűlnek össze, hogy megmutassák, Budapesten kívül is remek éttermek várják a vendégeket. A gasztromozgalom küldetése, hogy az éttermek minél szélesebb körben ismertessék meg magukat és főztjüket Magyarország közönségével.
Kulináris randevúnak ad otthont Villány
 
A cél érdekében az Éttermiségiek járják az országot, melynek következő állomásaként 2013. május 4-én Villányba érkeznek. A Baranya megyei helyszínen a Borzsongás kísérőrendezvényeként a séfek bemutatják tudásuk legjavát és igyekeznek kedvet csinálni ahhoz, hogy a látogatók máskor is kocsiba üljenek és vállaljanak egy kis kirándulást a jó kosztért, illetve a stílusos vidéki vendéglátásért.
 
Érdemes azonban élni a május 4-i lehetőséggel, amikor is 11 híres magyar vidéki étterem jön a hegyhez, vagyis a villányi dűlők tövébe. Ekkor minden a helyi borról és a hozzájuk igazított ételsorokról szól. Az esemény talán legnagyobb ajándéka, hogy a résztevevők elmondhatják magukról: egyűltő helyükben végigkóstolták az országot, köztük a mozgalomhoz újonnan csatlakozott balatonszemesi Kistücsök Étterem finomságait is.
A neves balatoni vendéglő mellett az alábbi éttermek várják az ínyenceket:
Anyukám Mondta – Encs, Chianti Étterem – Veszprém, Ikon Étterem-Debrecen, Imola Udvarház – Eger, Mandula Étterem és Bor Bár – Villány, Manga Gasztronómiai Műhely – Etyek, Nomád Hotel – Noszvaj, Rosinante Étterem – Szigetmonostor, Viator Apátsági Étterem – Pannonhalma, Walter Vendéglő – Perbál.
Az esemény házigazdája: Mautner Zsófia a Chili & Vanília bloggere, továbbá Jókuti András a Világevő blog szerző-tulajdonosa.
Gálavacsora – egyél, hogy más is ehessen!
Az esemény előestéjén, május 3-án a Mandula Étteremben jótékonysági vacsorára kerül sor. Az Stílusos Vidéki Éttermek séfjei által összeállított menühöz Villány neves borászai adják a borokat. A vacsorán részt vesz Gere Attila, Bock József, Malatinszky Csaba, Gere Zsolt, Tiffán Ede és Debreczeni Mónika (Vylyan). A 8 fogásos vacsora ára 50 000 Ft+AFA, mellyel minden résztvevő 10 000 Ft erejéig kiveszi a részét a villányi gyerekek közétkeztetéséből.
A rendezvény időpontja: 2013. május 4. szombat (ugyanekkor zajlik az eseménnyel azonos helyszínen a Borzsongás nevű rendezvény is).
Együtműködő éttermek:
Anyukám Mondta – Encs: anyukammondta.hu
Chianti Étterem – Veszprém: chianti.hu
Ikon Étterem – Debrecen: ikonrestaurant.hu
Imola Udvarház – Eger: imolaudvarhaz.hu
Kistücsök Étterem – Balatonszemes: kistucsok.hu
Mandula Étterem és Bor Bár – Villány: gere.hu
Nomád Hotel – Noszvaj: nomadhotel.hu
Manga, Mangalica Gasztroműhely – Etyek, Hernyák birtok: hernyak.hu
Rosinante Étterem – Szigetmonostor: rosinante.hu
Viator Apátsági Étterem és Borbár – Pannonhalma: viator.co.hu
Walter Vendéglő – Perbál: waltervendeglo.hu
A Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalomról
Több kiváló étterem összefogásával a Szentendrei-szigeten található Rosinante Szállodában*** 2012 februárjában jött létre első „gasztrorandevú”. Az összefogás célja, hogy az ínyenc utazók számára új vagy kevéssé ismert kulináris desztinációkat kínáljon és a magyar gasztronómiai palettát színesítő, szívből jövő vendéglátáson alapuló kézműves éttermeket népszerűsítse családias rendezvények keretén belül. A kezdeményezés olyan népszerűnek bizonyult, hogy 2012 szeptemberében a perbáli Walter Vendéglőben ismét összegyűltek az Éttermiségiek, míg a harmadik találkozóra 2013. május 4-én kerül sor.
***
Winelovers borok az olvasás mellé