Borlexikon


 
A Csopaki Kódex egy független eredetvédelmi és védjegyoltalmi rendszer, melynek fókuszában Csopak és hagyományos fajtája, az olaszrizling áll. Megalkotásának célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme. A Csopaki Kódex négy pillérbe gyűjtve tartalmaz termelési előírásokat. A védjegyével ellátott boroknak az ország legszigorúbb minőség- és eredetvédelmi szabályainak kell megfelelnie. A Csopaki Kódex szabályainak betartását három bizottság felügyeli, melyek munkáját két állandó ügyvivő szervezi. Minden a Kódex oltalma alá kerülő terület, illetve a Kódex védjegyére pályázó bor évente öt ellenőrzési ponton kell, hogy átessen:
 
  • Metszési ellenőrzés: metszés- és művelésmód, tőkehiány vizsgálata.
  • Zsendülési ellenőrzés: soraljművelés, zöldmunka, fürtszám vizsgálata.
  • Szüreti ellenőrzés: termés mennyiség és minőség, mustfok vizsgálata.
  • Pincemunka ellenőrzés: pince higiénia ellenőrzés, újbor kóstolás.
  • Csopaki Bírálat