Jelentős források a szőlőültetvények megújítására - II. rész

Sztanev Bertalan
2013. szeptember 05., 15:47


Háttér - A szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatására - ahogy azt az előző részekben is megírtuk - jelentős források állnak rendelkezésre az elkövetkező években. A szőlőültetvények megújítása az ágazat versenyképességének az alapja, mert jó kondíciójú, korszerűen művelhető, piacképes szőlőfajtákkal eltelepített ültetvények nélkül nincs remény arra, hogy akár a hazai piacon is eladható maradjon a magyar bor.
Jelentős források a szőlőültetvények megújítására - II. rész
 
Jelentős források a szőlőültetvények megújítására - II. rész
fotó: Németh Richard
A szőlőtermelők tisztában vannak a szőlőültetvények korszerűsítésének szükségességével. Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozása óta a támogatás iránti igény minden évben meghaladta az adott évi keretet, ezért 2012-ben már nem is lehetett egyéni tervet benyújtani a rendelkezésre álló keret kimerülése miatt.
Ahogy erről az előző részben beszámoltunk, a támogatás igénylése új szakmai szabályok alapján történhet 2013-tól. A 142/2012. (XII. 27.) VM rendelet szigorúbb szakmai szabályokat határoz meg a támogatás elnyerésére vonatkozóan. A támogatás igénylésének technikai adminisztratív feltételei a csatlakozás óta többször is változtak. A módosítások összességében a támogatások igénylésének egyszerűsítését, kiszámíthatóságát szolgálták.
A jelenleg hatályos szabályozás alapján a támogatással telepíteni szándékozó szőlőtermelők kiszámítható feltételekkel tudják tervezni a jövőjüket. A vonatkozó rendelet alapján támogatás igénybevételéhez a borvidéki terv alapján egyéni tervet kell készíteni. Az egyéni tervben pontosan meg kell jelölni, hogy a támogatás fejében milyen tevékenységeket kívánunk megvalósítani. A tevékenységek elvégzése akár több évre is ütemezhető. A tevékenység egy borpiaci év alatt történő végrehajtása magában foglalja az ültetést, továbbá a teljes körű támrendszer létesítést. A két egymást követő borpiaci év alatt történő végrehajtása esetén az első borpiaci évben az ültetést, a második borpiaci évben pedig a teljes körű támrendszer létesítést kell megvalósítani. Az ütemezést az egyéni tervben kell részletezni. A támogatás igénylése is ennek alapján, a ténylegesen elvégzett és befejezett munkák után lehetséges. A jogszabály alapján az egyéni terv akár 5 borpiaci év tevékenységét is magába foglalhatja.
Egyéni tervet benyújtani minden borpiaci év november 2. és november 30. közötti időszakban lehet. A benyújtás időpontjának az egyéni terv postára adásának napja minősül. Egy benyújtási időszakban egy kérelmező kizárólag egy egyéni tervet nyújthat be. Az egyéni tervet az MVH által rendszeresített és honlapján közzétett, az adott borpiaci évre vonatkozó MVH közlemény szerinti nyomtatványon kell benyújtani. A közleményt és a hozzá kapcsolódó mellékleteket az MVH honlapjáról le lehet tölteni.
Az egyéni terv benyújtásának több adminisztratív feltétele is van. Az első és fontos szabály, hogy az egyéni tervben szereplő területre és tevékenységre vonatkozóan érvényes telepítési engedéllyel kell rendelkezni. Az egyéni tervben közlendő adatokat a 142/2012. (XII. 27.) VM rendelet 9. § (1) bekezdése, míg a csatolandó dokumentumok listáját a (2) bekezdés tartalmazza. Az egyéni terv benyújtása előtt érdemes végigolvasni a rendelet 13. §-át, ahol részletes felsorolás található arról, hogy milyen okok vezethetnek az egyéni terv teljes elutasításához, vagy részbeni elfogadásához. Ebben a részben azokat a legfontosabb feltételeket találjuk meg, amelyeknek az egyéni terv benyújtásakor mind a benyújtónak, mind pedig a támogatásban részesített területnek, és tevékenységnek meg kell felelnie.
Az egyéni terv benyújtásakor fontos figyelemmel lenni arra, hogy a tevékenységet az egyéni terv benyújtása előtt nem lehet megkezdeni. Amennyiben az adott ültetvény az egyéni terv benyújtását megelőző 10 borpiaci évben támogatásban részesült, újabb támogatásra már nem jogosult.
A benyújtott egyéni tervekről az MVH a következő naptári év február 28-áig dönt. Az előző részben bemutatott szakmai és az ebben a részben felsorolt adminisztratív feltételeknek megfelelő egyéni terveket az MVH a rendelkezésre álló keret erejéig jóváhagyja. A rendelkezésre álló keret jelenleg 70 000 000 euró, ami az Európai Központi Bank 2013. augusztus 1-én alkalmazott árfolyama alapján majdnem 21 milliárd forintnak felel meg. A kereten felüli kérelmeket az MVH-nak el kell utasítania.
A támogatásban részesíthető egyéni terveket az MVH a 142/2012. (XII. 27.) VM rendelet 11. § (6) bekezdése alapján hagyja jóvá. Ennek megfelelően az egyéni terv benyújtásának napjától függetlenül a sorrend elejére kerülnek azok az egyéni tervek, amelyekben csak I. termőhelyi kataszteri osztályú területen végrehajtandó tevékenységek szerepelnek. Ezeket követik azok az egyéni tervek, amelyek hiánypótlása teljes mértékben már megvalósult. A sorrend ezen kérelmek esetén vagy a beérkezés dátuma, vagy pedig a hiánypótlás beérkezésének napja lesz.
A jóváhagyott egyéni terv a szőlőtermelő számára biztosítékot jelenti a támogatás rendelkezésre állására. Ha a végrehajtás során az egyéni tervnek megfelelően hajtja végre a telepítést, akkor a támogatás folyósítása már nem ütközhet további akadályba.
A következő részben a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatásának végrehajtására, a támogatás kifizetésére vonatkozó legfontosabb szabályokat mutatjuk be.
 
Winelovers borok az olvasás mellé