Sajnos még sosem láttam színpadon Bernit - valahogy kimaradt eddig -, de a tévéből, valamint a pletykalapok címlapjairól gyakran köszönt vissza a neve. Új partner, szakítás, válás, vetélés, csalás, szeretők, hazugság, igazság... Mindez számomra nem sokat jelent, szeretem megérezni a valódi személyt, borozva-beszélgetve megismerni az igazi embert. Kíváncsi voltam, vajon milyen lesz a művésznő belépője a Borbíróságra, hiszen hallottam új frizuráról, kicsit zaklatott napokról is... Majd ha egy asztalnál ülünk, fény derül a valóság eddig nem ismert szeleteire is – de legalábbis esély nyílik erre.
Könnyű nyári ruhában, Kicsit fáradtan, ám csillogó szemmel érkezett Berni a Borbíróság galériájára, egy munkahelyi baleset miatt sántikálva. Az egyik színházi előadásán sérült meg, azóta megműtötték, a lábadozás azonban sokáig tart.
Telefonos egyeztetetésünkből kiderült, hogy családi hagyományokból kifolyólag számára a pálinka szinte kultikus ital, ezzel kezdtük tehát az estet. Mivel beszélgetőpartnerem nagy rajongója az élet vízének, málnapálinka lett az első kiválasztott ital.
- Apukámtól örököltem a pálinka szeretetét. Mi nem franciás ételeket főztünk, jó markáns magyaros konyhát vezettünk. Apám nagyon finom pörkölteket készített, jó rakott krumplit, a felesége meg töltött káposztát szeretett főzni, és már e tevékenység közben előkerült a bor, illetve a pálinka. A világ egyik legjobb dolga borozgatással összekötni a konyhaművészetet, kinyitok egy üveg bort, vagy pálinkázom közben. Jó étvágyat csinál, és a számomra amúgy is nagy jelentőséggel bíró evés örömét megszázszorozza.
- Mi az, ami az evésnél is nagyobb örömet tud neked okozni?
- Életem jelenlegi szakaszában nem tudok ennél jobbat mondani..
- Milyen volt a mai napod? Ez az alapkérdés, mint a belövő bor a borkóstoláson... Ma csak próbáltál, vagy esetleg forgattál is?
- Ma nem forgattam, egy művészeti ügynökségnél volt megbeszélésem. Elgondolkodtam ezügyben, mert nagyon védtelenek vagyunk mi, színészek. Gyakran hívnak úgy, hogy sajnos nem tudnak fizetni. Az egyik kereskedelmi csatorna is megkeresett egy portréműsor ügyében. Végigkísérnék egy napomat: próba, iskola, egyebek. A kérdésre, hogy mégis mire gondoltak honorárium címén, a válasz az volt, hogy semmire, mert ez nekem jó... Visszaüzentem, hogy ez nekem bizony egyáltalán nem jó, nincs annál nagyobb nyűg, mint hogy egy forgatócsoport egész nap a sarkamban van. Sok-sok kínos helyzet, a játszótéren, a közértben - ez nekem nem jó.
- Közben érkezik az első tétel, egy kis belövő málnapálinka 2 cl-es fejadagokkal.
- Isteni málna illata van ennek a pálinkának!
- Igen, mintha az a fehéres rész sejlene fel illatban, mint amikor leszedik a gyümölcsöt.
Kezdjünk "erősen" már az elején, hiszen az élet vizét kortyoljuk, ezért lehet magasabb hőfokú az interjú is.
- A boldogság mostanában állandó vendég nálad? Harmonikusnak érzed az életed?
- A boldogság fogalmával úgy vagyok, hogy ez az, ami ritkán, és rövid ideig adódik az ember életében. Bár konkrétan most miről is beszélünk? Az eufórikus állapot mindenképpen múlékony... Azt hiszem, egy éve hoztam egy elég nehéz döntést az életemben. Az évek során egyre harmonikusabbá váltam. Most már a két gyermekem a legfontosabb, egyre kevesebb kompromisszumot kötök. Talán egy kicsit önzővé váltam a külső szemlélők számára, viszont én jobban érzem magam. Nem lehet egy életen át kizárólag másokra tekintettel lenni. Már idejét sem tudom például, hogy mikor mentem el valahová a színházon és az otthonomon kívül.
- Akkor én miért kaptam lehetőséget nálad erre a borbeszélgetésre?
- Talán azért, mert ahogy a telefonban beszélgettünk, szóba került az apukám. Ez nekem egy olyan pont, amitől megnyílik a szívem... Visszatérve, nem tudom, mi az a boldogság, ez nehezen definiálható. Akkor érzem jól magam, amikor harmóniában vagyok magammal és a környezetemmel. 15-20 éve még biztos azt mondtam volna, hogy az a boldogság, ha valakivel forró szerelemmel együtt vagy... Ugyan! Már nem így vagyok ezzel. A gyerekeim a legfontosabbak számomra.
- Akkor a „femme fatale”, a "végzet asszonya" kifejezés nem annyira illik már rád...
- A nyáron lesz 14 éve, hogy anyuka vagyok. Nem voltam azonban anyukás külsejű, ezért sokkal érdekesebb jelzőket találtak ki velem kapcsolatban, rám aggatták azt a szerepet. Most a harmadik házasságomban élek, volt még néhány kapcsolatom, tehát én lettem a férfifaló démon... Pedig soha nem volt átfedés a kapcsolataim között. Eleinte nem volt az egész ellen kifogásom, de aztán terhessé vált a dolog.
- Mennyire vagy még érzékeny és lobbanékony? Régebben híres voltál a szinte meggondolatlanságig fokozódó szenvedélyességedről...
- Ma már semennyire. Éppen ma olvastam egy 10 évvel ezelőtti megnyilvánulásomról: „Gregor Berni örülten féltékeny párja múltjára”. Ma már nemcsak a párom múltjára, hanem a jelenére sem vagyok féltékeny. Ha az lennék, akkor azt hiszem, csak rossz perceim lennének. Valóban volt olyan időszakom is, amikor ez megmérgezte az életemet.
...az interjú a következő oldalon folytatódik!
- Talán mint egy bor, értél. Egy kicsit megkéneztek...
- Nehezen változtatok már bármin, elfogadóbb lettem. Nem tudom eldönteni, hogy ez jó-e vagy rossz. Talán jobb... majd az idő eldönti.
- Lépjünk tovább, gondolkozzunk most borban! Apukád nagy rajongója volt a szekszárdi boroknak, különösen a Dúzsi Tamás borokat kedvelte. Legyen akkor egy Dúzsi Kékfrankos rozé! Üde, friss, kis buborékok... Jó gyümölcsös...
- Most olvastam el apukám könyvét a telefonbeszélgetésünk hatására. Egyik kedvenc bora volt a Siómenti Fürtike.
- Az is egy gyümölcsös, könnyed borocska, fröccsnek is jó.
- Nem vagyok igazán fehérboros. Volt, amikor sok rozét fogyasztottam, majd volt egy vörösboros korszakom is. Most a száraz pezsgőknél tartok. Emlékszem, mivel gyerekkoromban rettenetesen rossz evő voltam, egy gyermekorvos azt javasolta a családnak, hogy kétujjnyi bort eresszenek fel nekem szódával, és igyam meg étkezés előtt. Ezután nagyon jó evő lett belőlem.
- Sajnos kevés mostanság az ilyen gyerekorvos, pedig elkelne belőlük egynéhány!
- Bozsokra is gyakran járok, ez egy kis falu Kőszeg környékén. Hazajárok oda, van ott egy fogadó, ahol egy csodálatos vörösborkóstolón voltam. A tulaj csóválja is a fejét, amikor a vendéglőben az ételhez sört rendeltek, pedig nagyon jó boraik vannak!
- Nemrég olvastam egy híradást, miszerint betörsz a poppiacra is. Milyen együttesben fogsz énekelni? Örököltél egy kevés ének-zenei talentumot?
- Nagyon gátlásos voltam az éneklésben, mert mindenki óriási elvárásokkal közeledett felém - lássuk, mit örökölt az apukájától! Nem mertem énekelni, de amikor felbátorodtam, sokan bíztattak, többek között édesapám is. Szerette volna, ha elkísérem a fellépéseire. Most már szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy a jól éneklő színészek közé tartozom. Szerepelek több hanghordozón, tehát nem ez az első ilyen jellegű kirándulásom. A Tornádó nevű együtteshez úgy szegődtem el, hogy Szabó Máté felvetette, lenne-e kedvem velük énekelni. Eljárok velük koncertezni, és egy szám erejéig bekapcsolódom a produkcióba.
- Mint már említettük, Dúzsi Tamás borainak nagy rajongója volt édesapád. Egy érdekes kapcsolat alakult ki a borász és az énekes között...
- Nem találkoztam soha Dúzsi Tamással, de sokat hallottam apukámtól, hogy megy hozzá, és a borok is onnan jöttek. Nem tudom, hogy hol ismerkedtek meg. Egy barátom mutatta meg, hogy Babits verset tett a címkére a szekszárdi borász, két versszakot. A halála után még kettőt... Nemrég egy palack tokaji sárgamuskotályt kaptam édesapám özvegyétől. Ez egy édes bor, és ahogy olvastam a könyvet, édesapám azt írja erről a borról, hogy még a nem borívókat is meg tudja téríteni. Bár kevés édeset fogyasztok, ez a bor engem is megragadott. Mostanában jó néhány - akár Kossuth díjjal is rendelkező - művész él méltatlan körülmények között, munka nélkül. Szerencsére édesapámnak nem kellett ebben a sorsban részesülnie... Itt az emberi méltóságról is szó van, és a betegségében, a rákban, az volt a szörnyű, hogy nem engedte méltósággal elmenni. Talán belefért a 66 évébe egy teljes élet... Finomabb lett a bor, hogy melegedett. Egy kicsit hűvös volt...
- Hogyan szeretted meg a pálinkát? Vannak-e kedvenc fajtáid?
- Az Agárdi pálinkafőzdében is voltam egy vacsorán. Megmutatták a különböző fázisokat is, hogyan készül az ital. Otthoni főzőcskézéshez szilvát, vagy törkölypálinkát szoktam fogyasztani. Különleges pálinkákat alkalmanként fogyasztok, néha bemegyek egy üzletbe, és általában a drágább, minőségi italt veszem le a polcról. A silány pálinkáktól óvakodom, sok az utánzat. Egy pásztói rendezvényen kaptam rá a pálinkára, ott az érlelt szilva lett a kedvencem.
Egy Takler Szekszárdi kadarka volt a következő tételünk, könnyed fűszerességével kellemesen járult hozzá az este fényének emeléséhez.
- Rengeteg szereped volt már. Mely darabok állnak most igazán közel hozzád? Az a legkedvesebb, amit éppen játszol, vagy visszatérnél inkább pár régebbi alakításodhoz?
- A La mancha lovagja a leges-legkedvesebb darabom volt! Dulcineát játszottam, Szakácsi Sanyi Don Quijote-t, Kocsis Gyuri Sancho-t, 10 éven keresztül. Nagyon összecsiszolódott az előadás, mégis minden egyes alkalommal - sőt, még most is - megindított az alakítás. Sajnos tragikus hirtelenséggel elhunyt mindkét kedves színésztársam, ám a színház úgy döntött, hogy felújítja a darabot. Egy hétig tartottak a próbák, azokat valahogy végigküzdöttem, aztán - amit még soha nem tettem – visszaadtam a szerepet, és így megőrizhettem a csodálatos emléket...
A művésznővel együtt töltött pár óra gyorsan elsuhant. A Berni közvetlenségéből fakadó oldott légkör, a jó beszélgetés, és nem utolsósorban a borok – számomra is maradandóvá, emlékezetessé tették ezt az estét.