Ismerd meg a szekszárdi jól nevelt szőlőfajták gazdáját

Ribáry Manuéla
2017. április 14., 16:27


Fekete Mihály a családi hagyományokat követve, szülei munkáját folytatva kezdett el borokat készíteni. Kezdetben saját maga és családja részére állította elő a borokat, ezért is különleges gondossággal és odafigyeléssel végezte és végzi mind a mai napig a feladatát.
Ismerd meg a szekszárdi jól nevelt szőlőfajták gazdáját
Hogyan lett a családi hagyományból hivatás?
 
A szőlőművelés és borkészítés módját számomra a kezdetektől fogva a
környezet iránti tisztelet és a boraimat fogyasztók iránt érzett felelősség határozta meg.
Később a borkészítés választott szakmám és hivatásom lett, a pincészet kibővült és családi vállalkozássá nőtte ki magát. Elmondhatom, hogy borászként is ugyanolyan odafigyeléssel állítom elő boraimat, mint azt korábban szőlősgazdaként tettem. A pincészethez tartozó területek ökoszisztémájának és biodiverzitásának megőrzésére nagy hangsúlyt helyezek.
 
Tudtad?
A pincészet családi vállalkozásként indult, az 1960-as évek eleje óta foglalkoznak szőlőműveléssel. Mostanra a szekszárdi Iván-völgyben található présház körzetében megvásárolt területekkel együtt közel 9 hektárra nőtt a család területe. Az Iván-völgyben, Kerék-hegyen, Decsi-hegyen és Nagy Mihály-völgyben található szőlőterületeik rendkívül jó adottságokkal rendelkeznek. Kék- és fehér szőlőt termő területeik aránya 85-15%. A kedvező talajösszetétel és a délnyugati fekvés kiváló minőségű szőlő termesztését teszi lehetővé. A szőlő pedig a bor lelke.
 
Ismerd meg a szekszárdi jól nevelt szőlőfajták gazdáját
 
Hamarosan itt a Kékfrankos Április. Milyen borokkal készülnek?
 
Ami a kékfrankost mint fajtabort illeti, egy 2011-es kékfrankos biztosan lesz kóstolható a standunknál, és lehet, hogy a 2007-es tételből is fogunk vinni a legenda "kedvéért", mert abból a tételből már csak néhány palack van a pincénél. Kékfrankos-alapú házasításból az érdeklődők kóstolhatnak bikavért és "Patikáriust" - utóbbi a pince legnépszerűbb, jó ár-érték arányú cuvée-bora. A vörösborok mellett a rozé sem maradhat el.
 
Mit lehet tudni a 2011-es kékfrankosról? 
 
Ez egy rendkívül jó évjárat volt nálunk. A kékszőlők nagyon jól be tudtak érni és szép, testes borok lettek belőlük. A 2011-es borunknak viszonylag magas, 13,5 %-os az alkoholtartalma, mélyvörös színű és szépen magában hordozza a kékfrankos jegyeket. Finom, gazdag illattal és ízzel rendelkezik.
 
Milyen szőlőfajtákkal dolgoznak? 
 
Elég sok a kékfrankosunk, de van cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, shiraz, kadarka, és van még valamennyi zweigeltünk is. A kékfrankost elsősorban alapbornak használjuk, néha azonban, amikor jobb tételek vannak, azokat önállóan szoktuk lepalackozni. Tavalyról is van egy nagyon szép tételünk, de még nem mutogatjuk, mivel most kerül hordóba, azonban annyi biztos, hogy szépen fejlődik és sokat várok tőle.
 
Milyen stílusú bort készít belőlük?
 
Ha a bor elég testes, akkor igyekszem megőrizni a fajtajellegét, a szép gyümölcsös ízeket. Fontos még, hogy ne legyenek durva savai.
 
Szokta őket házasítani?
 
Kékfrankos alapú házasítás a bikavér is, de teszünk mellé kadarkát, cabernet sauvignon-t, cabernet franc-t vagy éppen merlot-t. Van egy Patikárius cuvée-nk, amiben a kékfrankos a legtöbb, de teszünk még mellé ötféle vörösbort. 
 
A bikavér Szekszárdon minőségben és árfekvésben is jellemzően egy középkategóriás minőségi bor. A szekszárdi bikavér alapja a kékfrankos, ez a fajta adja a bor 50%-át, míg a bordói fajták (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot) mellett a kadarka néhány százaléknyi arányban lényegében "fűszerként" van jelen a borban. A Fekete Borpincénél bikavér csak kiemelkedő évjáratokban szüretelt szőlőből készül, jelenleg 2011-es évjáratú bikavér van forgalomban, amely egy közepes testű, nagy beltartalmú, elegáns, nagy érlelési potenciállal rendelkező bor.  
 
Csak saját szőlőt használ vagy felvásárol is?
 
Saját szőlővel dolgozunk, legfeljebb ha rozét készítünk, akkor szoktam venni. 
 
Ismerd meg a szekszárdi jól nevelt szőlőfajták gazdáját
 
Júniusban lesz az Iván-völgyi Kadarkatúra. Ezen is részt vesznek? 
 
Igen, mi is benne vagyunk és olyan nagy az érdeklődés, hogy az értékésítés reggelén már el is fogyott az összes jegy. 
 
A pince eredményei, elismerései
A pincészet 2008-ban a Monde Selection Bruxelles nemzetközi borversenyen 2 aranyérmet is nyert a Cabernet sauvignon 2003 és 2004 évjáratú boraival, 2013-ban a 2009-es, 2014-ben pedig a 2011-es Cabernet sauvignon válogatás kapott aranyérmet a bordeaux-i Challange du Vin versenyen. A 2011. évi Országos Borversenyen a 2008-as Shiraz és 2007-es Cabernet sauvignon válogatás nyert aranyérmet, a 2016. évi Országos Bormustrán a 2012-es Shiraz kapott aranyérmet. A 2011.évi Szekszárdi Borvidéki Borversenyen a 2007-es Kadarka a "A borvidék legjobb kadarkája" címet érdemelte ki. A Bayer Borversenyen az elmúlt években a pince több bora kapott aranyérmet (Letícia cuvée 2008 2012-ben, Jurátus cuvée 2009 2015-ben), illetve ezüstérmet (Cabernet franc 2011 2014-ben, Cabernet franc 2015-ben).
 
Miért szeret a kékfrankossal dolgozni? 
 
A kékfrankos egy nagyon megbízható szőlő. Rendszeresen terem és nem érzékeny. A 2010-es, 2014-es évjáratban nem alakultak olyan fényesen a szőlők, de még így is tisztességes bort lehetett készíteni a kékfrankosból. Leginkább a megbízhatósága miatt szeretem.
 
A francia fajták rengeteg zöldmunkát igényelnek, míg a kékfrankos szinte magától benő és egy "jólnevelt" szőlőfajta. Ha a virágzástól az érzékeny időszakig meg tudjuk védeni, akkor nagyon szép termést ad. Sokáig kint lehet hagyni, attól függetlenül, hogy milyen célra termeljük. 
 
A legnagyobb probléma, hogy a fogyasztók még mindig kerülik a kékfrankost.
Még akkor is cabernet-t vesznek, ha nagyon tetszik nekik a kékfrankos. Például ha eljönnek hozzánk egy borkóstolóra, akkor általában visznek ajándékba is borokat, azonban inkább a cabernet sauvignon-t veszik, mert kékfrankost nem divat, "nem illik" ajándékba adni. Ezt persze nem mondják ki, és hiába ízlik nekik, mégsem azt veszik meg. Azt gondolják, hogy egy cabernet-nek jobb lesz a fogadtatása, kvázi: "hozott valami rendeset".  Sajnos a kékfrankosról még mindig nem a jó bor jut az emberek eszébe. 
 
Egyetért-e azzal, hogy a szekszárdi borvidéknek a kékfrankos a zászlóvivője?
 
Jelen időben ezt nem merném kijelenteni. Az elképzelhető, hogy idővel így lesz - ha a hazai és a külföldi közönség is megkedveli és megbecsüli ezt a fajtát.
 
Mi történik most a szőlőben?
 
Épp most fejezzük be a metszést és szőlőültetést csinálnuk, illetve ahol szükséges, ott oltvánnyal pótolunk.
 
Ismerd meg a szekszárdi jól nevelt szőlőfajták gazdáját
 
Mik a jövőbeli célok?
 
Az eddigiekben is és továbbra is az a célom, hogy folyamatosan és egyenletesen jó minőségű, gyümölcsös ízvilágú, tartalmas és jól iható kézműves szekszárdi borokat állítsak elő, természetes és környezetbarát módon. Örömmel tölt el, hogy a Fekete Borpince borait fogyasztók visszajelzései és a nemzetközi, valamint hazai versenyeken elért eredmények igazolják törekvéseinket.
 
A Fekete Borpincével személyesen is találkozhattok a Kékfrankos Április keretében. Gyertek, jó lesz!