Meddig fogyasztható egy tokaji aszú?

Borászportál
2015. július 24., 18:24


A Holdvölgy, a Culture 2011-es 6 puttonyos aszúja aranyérmet és egyben regionális nagydíjat is nyert a Decanter World Wine Awards 2015 versenyén. Ebből az alkalomból kérdeztük Gincsai Tamás főborászt és Hornyák László vincellért az évjáratról, a borról, és arról, hogyan lehet hozzájutni a díjnyertes tételhez.
Meddig fogyasztható egy tokaji aszú?
A Decanter World Wine Awards 2015-re 48 országból, összesen 15 929 bor érkezett. Ebben az óriási mezőnyben bizonyult kiválónak a Holdvölgy aszúja.

A 2011-es évjáratot egy rendkívül meleg, száraz időszak uralta, mely egy rövid júliusi csapadékosabb periódust leszámítva egészen november végéig kitartott – kezdi a termőév bemutatását Hornyák László, vincellér. A szeptemberi - októberi időszakban pedig nem jött meg az aszúsodáshoz szükséges páratartalom, így 2011 nem mondható tipikusan aszús évjáratnak.
 
Meddig fogyasztható egy tokaji aszú?

A vincellér elmondta, hogy az aszúszemek furmint, hárslevelű és zéta fajtájú szőlőkből származnak, és a birtoknál dolgozó hölgyek szeptember közepétől november első feléig szüretelték őket. 

Nyolc órás munkával egy munkatársunk átlagosan napi 8.5 kg aszúszemet szedett. Egy kollegina teljes napi munkája, első osztályú aszúszemekkel számolva, mindösszesen körülbelül 20 üveg (!) aszú bor előállítását fedezi – érzékeltette a munka aprólékosságát Hornyák László.

A 2004-ben alapított birtok azon ritka borászatok egyike, amely 2006 óta minden évjáratban kiemelkedő 6 puttonyos aszú bort tudott készíteni – mondta Gincsai Tamás főborász, aki hozzátette, hogy az aszú bor készítése során az alapokat a több száz éves hagyomány jelenti, míg a szükséges pluszt pedig az aszúkészítés minden elemére kiterjedő modern szakmaiság. Ennek egyik példája a préselési folyamat, ahol a lényerés finomságát a hagyományos Kossuth prések elvén alapuló modern technológiával végzett időigényes, szinte milliméteres precizitású présfolyamat biztosítja. A lényeg, hogy a borkészítési folyamat minden egyes lépését időt nem kímélve végezzük el, rengeteg apró emberi beavatkozás mellett – avatott be Gincsai.

Arra a kérdésre, hogy vajon meddig fogyasztható megfelelő élvezeti érték mellett egy tokaji aszú, a főborász úgy válaszolt, hogy „egy évszázaddal minden bizonnyal számolhatunk”. A birtokunkon nemrégiben dugóztunk újra 1912-es és 1915-ös évjáratú 5 illetve 6 puttonyos történelmi csodákat - mondta.

Felhívta a figyelmet, hogy a Sauternes-i Chateau d’Yquem, nagy ikonikus édes borából egy „Liquid Gold” kollekcióként híressé vált, 168 üvegből álló sorozat 2010-ben több, mint 1 millió amerikai dollárért cserélt gazdát, az aszúk beltartalmi értékei pedig minimum elérik a francia ikonét, így bátran javasolják a nagy aszú borokat nem csak fogyasztásra, hanem befektetésre is vásárolni, lejegyezni.

A Holdvölgy Culture 2011-es 6 puttonyos tételét nagy alkalmakra való emlékezésre és befektetésre egyaránt ajánlják, pláne, hogy a száraz ősz kevés aszútermése miatt csak 4 200 palack készült belőle – tehát a ritkaság miatt is biztosított az értékállósága.
 
Meddig fogyasztható egy tokaji aszú?
A Holdvölgy

És, hogy milyen a bor? Gincsai Tamás szerint „egy igazi aromabomba”. Intenzív, egzotikus gyümölcsök koncentrációja jellemzi, finom hordó fűszerekkel keveredve. Őszibarack, sárgabarack, méz és eper ízjegyek egészítik ki az aszú gombás karakterét, mely a botrytistől származik. A frissítő citrusosság és az ízében megjelenő krémesség teszi még teljesebbé, gazdagabbá a bort.

A 2011-es borokat a tervek szerint még további 3-4 évig érlelik majd, ám a nagy érdeklődésre való tekintettel, az ősszel limitált számban átmeneti időre elérhetővé teszik a díjnyertes 2011-es évjáratot, valamint az őt megelőző öt évjárat 6 puttonyos aszú tételeit, egy kivételes, hat évjáratot bemutató kartonban.

Bővebb információ (előjegyzés, szállítás, árak):
Winelovers borok az olvasás mellé