Borban az egészség?


2005. szeptember 03., 17:16


Gyógyít a vörösbor
Régen rájöttek már, hogy a régi népi bölcsességeket nem szabad lebecsülni. A régi öregek ugyanis tudták, hogy egy-egy pohárka jó minőségű vörösbor többféle nyavalyára ajánlatos. Ezzel gyógyították a vérszegénységet, emésztési panaszokat, s azt már csak a mai modern tudomány derítette ki, hogy a szívinfarktus is megelőzhető, napi egy pohár (nem több!) vörösborral. A vörösborban ugyanis a növényi tápanyagok különleges csoportját tartalmazza, amelyek közül több erős antioxidáns hatású.
Borban az egészség?
 
Orvosok, természetgyógyászok egyaránt megerősítik, hogy mértékkel fogyasztva a vörösbornak számos jó tulajdonsága, áldásos hatása van. Még terhes anyáknak, vagy szoptatós anyáknak is ajánlják , igyon naponta egy deci száraz vörösbort.

A belgyógyászok közül is egyre többen tartják jónak egyes betegségek esetében a vörösbor mértékletes fogyasztását, szakirodalom is ír már arról, hogy jótékony hatása van az érbetegségekre.

Vajon tényleg segíthet a vörösbor a szívinfarktus elkerülésében?
Éles szúró fájdalom, vagy tompa nyomás a mellkasban, vagy gyomortájon, zsibbadó balkar. Sajnos közismert tünetek, a szívinfarktus jelzői. A statisztikai adatok szerint a legnagyobb számban előforduló betegség a szív-, és érrendszeri betegségek. A szívinfarktus a vezető halálok Magyarországon, sőt Európában is.

Csakhogy az is kiderült a nemzetközi statisztikákból, hogy a szívinfarktus gyakorisága Franciaországban kirívóan alacsony. Az Egyesült Államokban, ahol pedig 30 éve indított intenzív kampánynak köszönhetően az utóbbi tíz évben jelentősen csökkent a szívhalálozás száma, mégis négy-ötszöröse a szív és érbetegek arányszáma, mint Franciaországban. Finnországban is jóval magasabb e betegek, illetve az ebben elhalálozottak száma, pedig a finnek aligha panaszkodhatnak a szennyezett levegőre, és a stressz is ritkább náluk, mint más országokban.
 
Az orvosok azt mondják, a mozgásszegény életmód, a zsíros ételek és a dohányzás a szív és érbetegségek kialakulásának rizikófaktora. Az amerikaiak rendszeresen kocognak, a kampánynak köszönhetően szinte teljesen átalakult a táplálkozásuk és még a dohányzást is majdnem teljesen száműzték.

Ezzel szemben a franciák egyharmaddal több zsírt fogyasztanak, kevesebbet mozognak és a füstölés is gyakori náluk. Próbálták kutatni az okokat. Valószínű örökletes genetikai háttere is van a franciák egészségének (persze csak a szív és érrendszeri megbetegedésekről, halálozásokról, és ennek a lakosság számához viszonyított arányairól van szó), de valószínűbbnek tartják a franciák borivó szokásaikat. Az étkezéseikhez elengedhetetlen a könnyű vörösbor fogyasztása, amit kis mennyiségben még a gyermekek is megkapnak. Ezt a jelenséget hívják francia paradoxonnak: Franciaország lakóinál a vörösborban található anyagok előnyös hatása ellensúlyozza táplálkozásuk és életmódjuk káros következményeit.

A tudomány a magyarázatot is megtalálta.
A vörösbor a növényi hatóanyagok egy különleges csoportját tartalmazza, az ún. polifenolokat. Legkiemelkedőbb tulajdonságuk az antioxidáns hatás, amellyel megakadályozzák a koleszterin lerakódását és beépülését az érfalba.

Dániában vizsgálat alá vették a vörösbort. Ki akarták deríteni, valóban igaz-e a hatás, amit a vörösbornak tulajdonítanak? A Dán Járványügyi Központ 13.000 embert (6000 férfit és 7000 nőt, valamennyien 30-70 év közöttiek vontak be a vizsgálatokba, amelynek során figyelmük kiterjedt az életmódra, az ital és dohányfogyasztásra. A vizsgált időszak - öt év - lezárását követően azt a következtetést szűrték le, hogy akik mértékletesen, de rendszeresen fogyasztanak vörösbort, azoknál az agyvérzés, az infarktus és a hasonló betegségek kialakulásának az esélye majdnem ötven százalékkal csökkent.

Figyelem! Nem az alkoholivásra akarunk buzdítani, csupán a vörösbor mértékletes, kulturált fogyasztására.

Mivel nem mindenki szereti és főleg nem mindenki fogyaszthat alkoholt - bizonyos betegségek, vagy gyógyszerek fogyasztása zárja ki - de szeretné előnyös tulajdonságait élvezni, ezért a kutatók egy különleges szárító eljárással vörösbor koncentrátumot készítettek. Ebben minden megtalálható, ami a vörösborban jótékony hatású és az egészséget szolgálja - a polifenolok - ugyanakkor nem tartalmaz káros anyagokat. A koncentrátumot kapszulában árusítják.

Azért ne gondoljuk, hogy minden egészségi probléma meg van oldva, ha vörösbort iszunk. ne akarjunk a franciákra hasonlítani (nekik több száz éves előnyeik vannak, ami már genetikailag is bekódolt). Mindenképp fogyasszunk kevesebb zsírt, mozogjunk és ne gyújtsunk rá!

Forrás: [Medicinfo]
Winelovers borok az olvasás mellé