Megtudtuk ki Isabelle kedvenc magyar borásza

Hradszki Róbert szövegésfotó
2009. február 03., 14:42


A Travel Channel magyar borokról szóló újabb adásában (Budapesttől a Fekete-tengerig) ezúttal Egerbe és - természetesen - Tokajba látogatott Isabelle Legeron, a csatorna francia borszakértője. Magyarországtól búcsúzva hazánk borászatát példaként állította a közép és kelet-európai régió számára. Lenne tehát mit támogatni...
Megtudtuk ki Isabelle kedvenc magyar borásza
 
Isabelle először Eger felő vette útját, ahol mindenekelőtt a jó öreg Bikavér feltámasztásáról érdeklődött - Pók Tamásnál. A neves borász CabFranc - Kékfrankos - Pinot Noir boraiból maga a Travel Channel műsorvezetője állította össze a maga ízlésének megfelelő Bikavért, melybe csak mintegy 20 százaléknyi franc és 40-40 kékfrankos és pinot került. A borászt persze nem tudta meggyőzni, aki egy testesebb, tanningazdagabb, teltebb színű Bikavér híve - jóval több Cabernet Franc-nal. Ám mindenesetre érdekes a borszakértő hölgy ízlése! Amennyiben ez egy trendet képvisel, csak javulhatnak a Bikavér és a magyar vörösborok külpiaci esélyei. Hiszen a tanninhangsúlyos nagy vörösök tekintetében nemigen versenyezhetünk a mediterrán éghajlattal.
 
 
A második egri állomás Kaló Imre volt, ahová Kató András (Terroir Club) kalauzolta el Isabelle-t és a nézőket. Megtudhattuk, hogy egy tő terméséből itt hozzávetőlegesen mindössze egy palack bor kerül ki, vagyis a borász igen szigorú terméskorlátozással dolgozik. Kaló Imre igen különleges, szinte csak rá jellemző fogásokkal dolgozik, például elhagyja a préselést, és igen hosszú, hónapokig tartó áztatással  készíti még fehérborait is. Egy 120 napos héjon áztatással készült Chardonnay-t kóstoltak - és a fajta szülőhazájából érkezett szakértő le volt nyűgözve! Olyan ízjegyeket tapasztalt a borban, melyeket a legjobb francia Chardonnay-k sem birtokolnak. Egy jelentős tannintartalommal is rendelkező, mogyorós ízekben gazdag bort kóstolt. A héjon áztatás következtében létrejött tanningazdagságuk miatt Kaló borainál Kató András szerint vörösboros asszociációink is lehetnek.
Úgy tűnik Isabelle azokért a borászokért tud lelkesedni - jogosan -, akiket nem izgat a várható bevétel, hanem kizárólag a minőség oldaláról közelítenek a borászkodáshoz. Ezért csodálta a somlói birtokán remeteéletet élő Takács Lajost is balatoni útján, s ezért vitt magával a Kaló Pincéből is annyi bort - amennyit csak elbírt.
Tokajra Isabelle XIV. Lajos híres mondásával érkezett ("A királyok bora - a borok királya"), majd csodálatának adott hangot, hogy Hegyalja még himnuszunkban is szerepel. Javaslom hát legyünk büszkék mi is arra, ami még megmaradt régi dicsőségünkből! Vigyázzunk Tokajra, hiszen méltán a világörökség része. Ez annyit tesz - szerintem -, hogy minden ember a világon, főleg ha borszerető: büszke lehet arra, hogy Tokaj létezik, és kicsit akár magáénak is érezheti! Szemlátomást így tett a francia hölgy is Tokaj kisvárosát bejárva, mikor tapasztalta, hogy itt évszázadok óta minden a borról szól.
A Tokaj Kereskedőház bormúzeumában - ahol 1895-től őriznek helyi tételeket - Szendrei Gergő egy 1940-es aszút kóstoltatott vele. Isabelle csodálattal adózott a tokaji édesbor több évszázados hagyományának, a bort, amit kóstolt a komplex, koncentrált, tejkaramella, pörkölt narancshéj, nektár jelzőkkel halmozta el, egyúttal konstatálta a majd 70 éves bor még élénken létező savait is!
A következő képen kalauzunkat a Bodrogon láthattuk egy kenuban. Stílusosan a folyóra ülő párában foglalta össze mindazt, ami a terroir egyediségét adja. (Mint tudjuk a szürkepenész - azaz botrytis cinerea, mely a tokaji szőlőt aszúsodásnak indítja - megjelenéséhez elengedhetetlen ez a klíma.)
Ezután egy aszúszüreten láttuk borszakértőnket, s csak azt fájlalom, nem jegyezte meg, hogy ilyesmit még sehol a világon nem látott. Pedig úgy tudom a bordeaux-i Sauternes-ben sem csinálnak ilyet - noha borait a Tokaji  többszöröséért árulják... Az a több száz eurós ár pedig, amit Isabelle a Tokaji áráról mondott, inkább talán a külföldi borkereskedők pénztárcáját növeli. Őszintén valljuk be: ez a minőség még koránt sincs helyén kezelve sem itthon, sem pedig a nagyvilágban...
És hogy ki képviseli ezt a minőséget? Például Szepsy István, akit Isabelle jó érzékkel talált meg. 6 puttonyos aszúját Szepsy szőlejében kóstolták, és Isabelle bevallotta, hogy a Tokaji számára a pörkölt, mandulás, fűszeres jegyei miatt összetéveszthetetlen az édesborok között. "Amazing"-nek (bámulatos) tartotta, mikor a borász 230 gramm cukorról tett neki említést - melyet a tokaji bor hihetetlen savtartalma csak  "takarásban mutat". Szepsy István - akinek már ősei is aszúszemeket szedtek - méltán lehet büszke a borára. A sok cukorral azonban nem sikerült elijesztenie a hölgyet, aki még többet akart: hallott rebesgetni valamiféle esszenciáról.
A hölgy természetesen mindent megkapott, amit kívánt. Arckifejezését tekintve úgy tűnt: valóban nem tudta előre mire számítson, mikor a nektárt kóstolja... Nemigen maradtak új jelzői sem a dologra, legfeljebb, hogy az illóolajokhoz hasonlította a tokaji esszenciát (vagyis az aszúszemek tiszta nektárját), ami valljuk meg már egy külön kategória az édesborok között is, hiszen alkoholtartalma csupán néhány százalék. Az a rengeteg édesség már nem tud ugyanis alkohollá erjedni, ami benne van.
Isabelle Lageron mielőtt Bulgária felé vette az irányt (hiszen a következő részben folytatja a Fekete-tengerig tartó bortúráját) hazánk borászatát példaként állította a régió számára, külön kiemelve Kaló Imre teljesítményét. Az 1994-ben indított Travel Channel napjaink legnagyobb összeurópai tévécsatornája, amely 14 nyelven sugároz Európában, Afrikában és a Közel-Keleten több, mint 117 országban. A csatorna eredeti, angol nyelvű site-ján pedig a két magyar részben közreműködő borászatok, vendéglátóhelyek, települések és egyéb turisztikai szolgáltatók - akik a két magyar rész létrejöttében közreműködtek - weblapját elérhetővé tették, sőt az adások főszereplőit röviden be is mutatják. Reméljük a magyar borászat jóhíre sokfelé eljut így. Egyszer talán a Kossuth téri Parlamentig is.
Winelovers borok az olvasás mellé