Vörösiszap: veszélyben Somló, perelnek a bortermelők

Borászportál
2012. január 03., 18:36


Pert indítottak a somlói szőlősgazdák és borászok a vörösiszap-katasztrófa felelőseként vádolt cég ellen, mert a szennyezés veszélybe sodorhatja a Somlói borvidék ökológiáját, és jó hírnevét, visszavetve így az itteni borkereskedelem forgalmát – állítják a termelők. A MAL Zrt. ellen indított polgári peres ügyekben már akár az év elején várhatók ítéletek.
Vörösiszap: veszélyben Somló, perelnek a bortermelők
 
Tizennégy Somló hegyi szőlő- és bortermelő indított pert a MAL Zrt. ellen a Fővárosi Bíróságon, ami ma a bizonyítási eljárással folytatódik. A keresetlevél szerint 2010. október 4-én az ajkai timföldgyár kolontári tározójából kiömlő vörösziszap egészen a Veszprém megyei - a szőlő- és bortermeléséről ismert - Somló hegyet övező 8-as út aljáig folyt el. Ott szétterült az alacsonyan fekvő mezőgazdasági területeken, majd a száradó vörösiszapból fennmaradó lúgot és nehézfémeket is tartalmazó por a hegy szőlőültetvényei felé terjedt – írja a Népszava. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)

 

A felpereseket a katasztrófa válságos helyzetbe hozta, mivel EU-s és állami támogatással, pályázaton és támogatási kérelmek alapján ötmilliárd forintos beruházást akartak együttesen megvalósítani.
Jelenleg azonban nem tudható, hogy a káresemény folytán milyen fokú lesz a talaj, a víz és a szőlőtermés szennyezettsége. Beláthatatlan továbbá, hogy a gazdákkal kapcsolatban álló üzleti partnerek, kereskedők "tudatában milyen mértékű negatív hatásokat vált ki a katasztrófa", mely a somlói bor keresletére alapvetően negatív hatást gyakorolhat.
Vörösiszap: veszélyben Somló, perelnek a bortermelők
A MAL Zrt. ellen indított polgári peres ügyekben már akár az év elején várhatók ítéletek
Ha Magyarország legkisebb történelmi borvidékének bármely részét eléri a szennyezés, úgy attól kezdve a köztudat a hegy minden részére kiterjeszti a szennyezettség tényét. Ezzel ellehetetleníti a mezőgazdasági termelést, így a mintegy 449 millió forintért vásárolt termőföldek és termelőeszközök értékesítését is - áll a keresetlevélben. A pezsgő-és bortermelés meghiúsulása pedig együtt járna az egész beruházás csődjével. A gazdák arra kérték a bíróságot, hogy biztosíték adásaként kötelezze a MAL-t arra, hogy a tulajdonában lévő egyes ingatlanokra és egyéb vagyontárgyakra jelzálogjogot jegyezzen be a felperesek javára.
Mint azt a Népszava megtudta, már idén, az év elején várható ítélet egyes, a MAL Zrt. ellen indított polgári peres ügyekben. Magyar György ügyvéd, akinek irodája 700 ügyfelet képvisel, jelenleg 56 perben működik közre a Fővárosi Bíróságon. Ha megteremtődik a jogalap, vagyis a bíróság megállapítja a MAL Zrt. felelősségét, akkor akár újabb perek is indulhatnak. Magyar György elmondta: irodája kategorizálta a katasztrófában érintett ügyfeleket, így elsődlegesen azokra koncentrálnak, ahol a családban haláleset, illetve súlyos személyi sérülés történt.
Forrás: Népszava
Szerkesztette: Németh Richard
Winelovers borok az olvasás mellé