Megnyitotta kapuit a 21. Budavári Borfesztivál

Borászportál
2012. szeptember 13., 12:39


Programajánló - A Borfesztiválra ismét neves borászok sokasága hozta el pincéiből az "isteni nedű" legjavát - mondta el a rendezvényt megnyitó Fazekas Sándor, emlékeztetve: az Országgyűlés nemrég elfogadta a bortörvény módosítását, ennek köszönhetően tovább csökken az adminisztráció és a forgalombahozatali engedélyek díja is.
Megnyitotta kapuit a 21. Budavári Borfesztivál
 
A borágazat 67,5 milliárd forinttal járult hozzá a magyar mezőgazdaság múlt évi eredményéhez - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 21. Budavári Borfesztivál szerda esti megnyitóján; a nagyszabású borünnep szerdától vasárnapig csaknem kétszáz pincészet boraival várja a látogatókat; az idei díszvendég Horvátország.
Mint a vidékfejlesztési miniszter felidézte, a tárca 13 milliárd forintot szán a szőlőültetvények fejlesztésére, mivel ezek megújítása nemzeti érdek.
 
A Budavári Borfesztivál díszvendége idén a plavac mali, a malvazija és a grasevina hazája, azaz Horvátország lesz. Az érdeklődőket 100-120 féle horvát bor várja; ilyen nagyszámú borral még nem képviseltette magát vendég ország a fesztiválon.
Nagy kihívás a bornagyhatalom, tavalyi díszvendég Franciaország után bemutatkozni - jegyezte meg a horvát nagykövetség ideiglenes ügyvivője. Silvia Malnar elmondása szerint Horvátországban 31 szőlőfajtát termesztenek viszonylag kis termőterületen. Mivel a horvát borok Magyarországon nincsenek forgalomban, a budavári fesztivál kiváló alkalom arra, hogy a magyar közönség a következő horvátországi nyaralás előtt megismerje az horvát borokat - hangsúlyozta a diplomata.
Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. vezetője elmondta: az elmúlt évben számos nemzetközi sikert arattak a magyar borok, de az igazi harc a fogyasztókért a magyar piacon zajlik. Ennek fontos terepe a fesztivál, ahol a látogatók széles áttekintést kaphatnak a hazai bortermelésről - hangsúlyozta.
Megnyitotta kapuit a 21. Budavári Borfesztivál
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Silvija Malnar, a díszvendég Horvátország budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője - fotó: Szigetváry Zsolt
Az ötnapos gasztronómiai eseményen a Kárpát-medence legismertebb borászatai mellett az ország tíz borvidékének 28 ismert, a magas minőségű borkészítés iránt elkötelezett fiatal termelője kínálja borait a közönségnek az Oroszlános udvarban a Junibor - Fiatal Borászok Egyesületével együttműködésben. A közönség így például Gere Attila, Tiffán Ede, Vida Péter, a Sauska, a St. Andrea Szőlőbirtok vagy a Tokaj Oremus borai mellett olyan feltörekvő borászok tételeit ízlelheti meg, mint Kamocsay Ákos, Bolyki János, Árvay Angelika, Hernyák Tamás vagy Gere Andrea.
Borászportál stand a Borfesztiválon
Idén is a Savoyai terasz és a Tokaji udvar közötti átjáróban találkozhattok a Borászportál standjával a Budavári Borfesztiválon. Lapunk főhadiszállása a 28-as standszám alatt fut majd. Különböző nyereményekkel és játékokkal várunk titeket, de ezekről majd később, most nézzük, mely borászatokkal találkozhattok a fesztiválon!
Mint minden évben, a borkóstolás mellett most is fontos szerepet kap a kultúra, elsősorban a zene: színpadra lép mások mellett a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, a Besh O'droM és a Ghymes. A Magyar Jazz Szövetség közreműködésével vasárnap tartják meg a magyar dzsessz napját.
 Szombat hagyományosan a népzene és néptánc gála napja, illetve ekkor rendezik meg a szüreti felvonulást is, amelyen a borrégiókat képviselő néptáncosok, együttesek, borrendek és borbarát egyesületek tagjai vesznek részt.
Idén első alkalommal a Magyar Nemzeti Galéria is csatlakozik a Budavári Borfesztivál programjaihoz és a fesztivál nyitva tartási idejében minden nap 18 óráig ingyenes kreatív műhelyt és gyermekmegőrzőt biztosít mindazok számára, akik gyermekeikkel érkeznek.
 A Budavári Borfesztivál részletes programját a www.aborfesztival.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők.
Winelovers borok az olvasás mellé