Főoldal - Carpe diem - Szólád és Kőröshegy legjobbjai - Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok

Szólád és Kőröshegy legjobbjai - Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok

Borászportál
2012. szeptember 20., Csütörtök 09:46

Címkék:   Balaton  Balatonboglár  Dél-Dunántúl 

Pincebemutató - A Podmaniczky család több generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. 1979-ben költöztek Dél-Balatonra, Balatonföldvárra, vásároltak egy pincét, a hozzá tartozó szőlővel. Ekkor még csak hobbiként foglalkoztak a szőlészkedéssel, borászkodással, csupán 400 négyszögöl szőlőt ápoltak és erjesztették borrá. Aztán ez hamarosan megváltozott.


A család 1996-ban bõvítette a pincét, majd egy korszerű feldolgozót hoztak létre Kőröshegyen. 1996-tól igyekezték a legjobb fekvésű területeket megvásárolni, Szólád és Kőröshegy történelmi szõlõtermõhelyein. A szóládi területek talaja humuszban gazdag agyagtalaj, dél-nyugati kitettségű, a kőröshegyi ültetvény szintén mély termőrétegű, meszes, ásványos.

1998-ban Szóládon a Hosszúnyilas-dűlőben 4 hektár cabernet sauvignon és Pinot noir fajtákat, majd 2000-ben Kőröshegyen a Magyaródi-tetőn közel 10 hektár chardonnay, rajnai rizling és pinot blanc szõlõfajtákat telepítettek. Ezután 2003-ban kékfrankos, pinot noir és sauvignon blanc fajtákkal hoztak létre egy 3 hektáros ültetvényt, szintén a Magyaródi-tetőn. A vörös fajtákat dél-dél-nyugati kitettségre, fehéreket a terület hűvösebb részére ültették. Az alkalmazott művelésmód ernyő és középmagas kordon művelés. A terhelés 1,8 - 2,5kg / tőke, fajtától függően. Eddig nagyrészt világfajtákat telepítettek, de természetesen nem feledkeztek meg a rég elfeledett magyar fajtákról, a hungarikumokról sem, ezért keresik, vizsgálják, hogy mely vesszők éreznék jól magukat Kőröshegyen.

 

A Podmaniczky Pincészetben a hagyományt és a XXI. század technikáit ötvözik. A feldolgozás során törekednek, hogy minél több értéket át tudjanak menteni a megtermelt szőlőből a borokba. Erjesztenek hagyományosan fahordókban és fakádakban, de hűtött körülmények között, zártan, saválló acéltartályokban is. Boraik jellege, zamata tükrözi a termõhely sajátosságait: a szinte minden évben tüzes köröshegyi rajnai rizling a mezei virágok illataival, ásványos zamattal, köröshegyi pinot blanc sárgadinnyés, barackos zamattal, szóládi cabernet sauvignon a maga feketeribizlis, meggyes, néhány évjáratban zöldpaprikás, fűszeres illatával, a pinot noir a cseresznyés jellegével, a kőröshegyi kékfrankos a mély színével, aszalt szilvára emlékeztető illatával, karakteres csersav tartalmával és ne feledkezzünk meg a cabernet sauvignon rozéról sem, a maga üdítő gyümölcs-tengerével.


A pincészet céljai között szerepel a borok minőségének és a vendéglátás színvonalának további növelése és természetesen a birtoképítés.

Tulajdonos: Podmaniczky János és családja
Borász: Podmaniczky János
Cím: 8634, Balatonföldvár, Radnóti utca HRSZ 14/15
Nyitvatartás: minden nap 16.00 – 18.00 (telefonos egyeztetés esetén más időpont is lehetséges)
Telefonszám: 84-341-464, 84-340-612, 30-9393-284
Weblap: www.facebook.com/podmaniczkypinceszet
Email: podmaniczkyjanos@gmail.com

Keresse a Balatonföldvár turisztikai régió pincészeteit, gasztronómiai ajánlatait, böngésszen a szálláslehetőségek, programok és látnivalók között a www.balatonfoldvar.info.hu oldalon vagy forduljon kérdéseivel a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesülethez a +3684/540-220 telefonszámon, illetve az info@balatonfoldvar.info.hu címen. Keresse ajánlatainkat a Facebookon: Balatonföldvár Tourismhirdetés

Regisztráció

Alapadatok

A * csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail:*
E-mail újra:*
Leggyakrabban előforduló e-mail címek helyes végződése: gmail.hu, gmail.com, freemail.hu, citromail.hu, freestart.hu, hotmail.com, mailbox.hu, t-online.hu, mail.datanet.hu

Kérjük ellenőrizze, helyesen adta-e meg e-mail címét!

Jelszó:*
Jelszó újra:*
Töltse ki a fenti űrlapmezőket és élvezze a regisztrációval járó előnyöket:
 • hozzáférés exkluzív cikkeinkhez
 • akciós áron elérhető, aukciókon meghirdetett termékek vásárlása
 • részvétel a regisztrált olvasóinknak szervezett nyereményjátékainkon, amelyeken szebbnél-szebb boros ajándékok találnak gazdára: borfesztivál-, bortanfolyam belépők, borkülönlegességek, borhétvégék...stb.

Fontos, hogy adatait pontosan adja meg, mivel a nyereményről a regisztráció során megadott e-mail címen tájékoztatjuk,
valamint a nyeremény átvételekor esetlegesen felmerülő azonosítási problémák kockázata is csökken!


A regisztrációval Ön elfogadja a következőket:

 • A Borászportál rendszerében a későbbiekben létrejövő regisztrációhoz kötött funkciók a megadott adatokkal (e-mail cím, jelszó) használhatók.
 • A Borászportál rendszere eseti jelleggel hírlevelet, marketing célú üzeneteket küld a regisztráció során megadott e-mail címre.
 • Amennyiben Ön NYER, a Borászportál rendszere megjeleníti oldalain az Ön nevét, lakóhelyét (csak a települést) és e-mail címét.
A regisztráció menete:
 • Töltse ki a fenti űrlapot!
 • Kattintson a "Mehet" gombra.
 • Aktiválja regisztrációját, a megadott e-mail címre a Borászportál rendszere által küldött elektronikus levélben található linkre történő kattintással!

Jelszó emlékeztető

E-mail cím:


Adja meg a regisztrációhoz tartozó e-mail címét, hogy rendszerünk elküdhesse Önnek az ahhoz tartozó  jelszavát.

Szabályzat

A Borászportál aukcióin csak a regisztrált felhasználók vehetnek részt. Amennyiben Ön regisztrált felhasználónk, a licitáláshoz be kell lépnie.

Amennyiben a Vevő a termékre (az aukció tárgyára) érvényes licitet tesz, akkor a Ptk. 211. § szerint köteles azt az eladótól, a licitben megadott áron átvenni és pénzügyileg teljesíteni.
Az ellenérték üdülési csekkel nem egyenlíthető ki.

Leütött termék vagy szolgáltatás ellenértékét az aukció lezárultát követő 10 munkanapon belül kell kiegyenlíteni. 10 000 forintot meg nem haladó nyertes licit esetén a Borászportál által kiállított 1000, 2000 és 3000 forint értékű kuponok nem használhatóak fel.

Nyeremények átvétele:
Az aukción leütött nyeremények átvételére az alábbi lehetőségek vannak:

 • postai úton utánvéttel
 • adsfutárcég közreműködésével, utánvéttel
 • személyesen a Borászportál szerkesztőségében

Az átvételi módok közül az aukció nyertese szabadon választhat.
A nyerteseket munkatársunk a regisztrációkor megadott elérhetőségeken keresi meg a részletek egyeztetésével kapcsolatban.

Kérdés esetén az info@boraszportal.hu e-mail címen adunk felvilágosítást.

A "Licitálok" gomb:
Ha a "Licitálok" gombra kattint, Ön az aukción felkínált termékért vagy szolgáltatásért azt az árat ajánlja, amely "Az Ön ajánlata:" felirat mellett található. Ez rendszerint 1000 Ft-tal (kisebb értékű aukciók esetén 500 Ft-tal) magasabb, mint az előző ajánlat.
Amennyiben az aukció nem éri el a leütési árat, és az aukció lejáratának időpontjában Ön kínálta a legmagasabb árat, Ön nyeri az aukciót. 
Ha ez az ár megegyezik a leütési árral, szintén Ön nyeri az aukciót.

A "Licitálok" gombon minden esetben ki van írva, hogy Ön mekkora összeget ajánl az adott termékért/szolgáltatásért. Ezt az összeget a rendszer a más licitálóktól érkezett licitek figyelembe vételével 3 másodpercenként frissíti. Ha ön már licitált az adott termékre szolgáltatásra, a "Licitálok" gomb fölött kiírásra kerül, hogy az adott időpontban Ön áll-e nyerésre.

Az "Elviszem azonnal leütési áron" gomb:
Ha az "Elviszem azonnal leütési áron" gombra kattint, Ön a Leütési árat ajánlja az aukción szereplő termékért vagy szolgáltatásért. 
Ebben az esetben az aukció azonnal lezárul, és Ön nyeri azt a leütési áron.

Az aukció záró időpontja

Az aukció a Licit határidőnél megadott időpontban zárul (kép alatt jelölve). Abban az esetben, ha az aukció határidejét megelőző 5 percben érvényes licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra, az aukció határideje automatikusan meghosszabbodik 5 perccel.

Szómagyarázat

Licit: A licitáló az aktuális ár alapján - abból kiindulva - tesz egyszeri ajánlatot az adott szolgáltatásra vagy termékre, azaz az aukció tárgyára. Az egyedi licit mindig 1 licitlépcsővel magasabb, mint a legutoljára tett ajánlat.

Vevő: A vevő az a licitáló, aki az aukció lejártakor a legmagasabb összeggel licitált az aukció tárgyára vagy az a személy, aki a leütési árat ajánlotta a termékért, szolgáltatásért.

Leütési ár: Amennyiben a licit a licit határidő előtt eléri ezt az értéket, az aukció lezárul. A leütési árat ajánló licitáló nyeri az aukciót.

Kikiáltási ár: A kikiáltási ár az az ár, amelyről az aukció indul.

Eredeti ár: Az az ár, amelyért a szolgáltatás vagy termék az eladótól (pl. szállodától, fürdőtől) megvásárolható.

Licit határidő: Az az időpont (év, hónap, nap, óra, perc formában megadva) amikor az adott termékre vonatkozó aukció lezárul. Ha ezt megelőzően az aukció nem éri el a leütési árat, az a licitáló nyeri az aukciót, aki a legmagasabb összeget ajánlott a felkínált termékért vagy szolgáltatásért. A licit határidő meghosszabbodik, ha az azt megelőző 5 percen belül licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra.

Licitlépcső: A licitlépcső mindig a legutoljára tett ajánlat (aktuális ajánlat) összegétől függ, mértéke az alábbi táblázat szerit változik:

1 Ft-tól 100 Ft-ig 10 Ft
100 Ft-tól 1.000 Ft-ig 50 Ft
1.000 Ft-tól 2.000 Ft-ig 100Ft
2.000 Ft-tól 5.000 Ft-ig 200 Ft
5.000 Ft-tól 10.000 Ft-ig 500 Ft
10.000 Ft-tól 100.000 Ft-ig 1.000 Ft
100.000 Ft-tól 500.000 Ft-ig 5.000 Ft
500.000 Ft-tól 1.000.000 Ft-ig 50.000 Ft
1.000.000 Ft-tól   100.000 Ft

Ajánlja a cikket ismerőseinek!

Feladó neve:*
Feladó e-mail címe:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Magamnak is elküldöm:

Megjegyzés:

* a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!