Szólád és Kőröshegy legjobbjai - Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok

Borászportál
2012. szeptember 20., 09:46


Pincebemutató - A Podmaniczky család több generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. 1979-ben költöztek Dél-Balatonra, Balatonföldvárra, vásároltak egy pincét, a hozzá tartozó szőlővel. Ekkor még csak hobbiként foglalkoztak a szőlészkedéssel, borászkodással, csupán 400 négyszögöl szőlőt ápoltak és erjesztették borrá. Aztán ez hamarosan megváltozott.
Szólád és Kőröshegy legjobbjai - Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok
 
A család 1996-ban bõvítette a pincét, majd egy korszerű feldolgozót hoztak létre Kőröshegyen. 1996-tól igyekezték a legjobb fekvésű területeket megvásárolni, Szólád és Kőröshegy történelmi szõlõtermõhelyein. A szóládi területek talaja humuszban gazdag agyagtalaj, dél-nyugati kitettségű, a kőröshegyi ültetvény szintén mély termőrétegű, meszes, ásványos.
 
1998-ban Szóládon a Hosszúnyilas-dűlőben 4 hektár cabernet sauvignon és Pinot noir fajtákat, majd 2000-ben Kőröshegyen a Magyaródi-tetőn közel 10 hektár chardonnay, rajnai rizling és pinot blanc szõlõfajtákat telepítettek. Ezután 2003-ban kékfrankos, pinot noir és sauvignon blanc fajtákkal hoztak létre egy 3 hektáros ültetvényt, szintén a Magyaródi-tetőn. A vörös fajtákat dél-dél-nyugati kitettségre, fehéreket a terület hűvösebb részére ültették. Az alkalmazott művelésmód ernyő és középmagas kordon művelés. A terhelés 1,8 - 2,5kg / tőke, fajtától függően. Eddig nagyrészt világfajtákat telepítettek, de természetesen nem feledkeztek meg a rég elfeledett magyar fajtákról, a hungarikumokról sem, ezért keresik, vizsgálják, hogy mely vesszők éreznék jól magukat Kőröshegyen.
Szólád és Kőröshegy legjobbjai - Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok
 
A Podmaniczky Pincészetben a hagyományt és a XXI. század technikáit ötvözik. A feldolgozás során törekednek, hogy minél több értéket át tudjanak menteni a megtermelt szőlőből a borokba. Erjesztenek hagyományosan fahordókban és fakádakban, de hűtött körülmények között, zártan, saválló acéltartályokban is. Boraik jellege, zamata tükrözi a termõhely sajátosságait: a szinte minden évben tüzes köröshegyi rajnai rizling a mezei virágok illataival, ásványos zamattal, köröshegyi pinot blanc sárgadinnyés, barackos zamattal, szóládi cabernet sauvignon a maga feketeribizlis, meggyes, néhány évjáratban zöldpaprikás, fűszeres illatával, a pinot noir a cseresznyés jellegével, a kőröshegyi kékfrankos a mély színével, aszalt szilvára emlékeztető illatával, karakteres csersav tartalmával és ne feledkezzünk meg a cabernet sauvignon rozéról sem, a maga üdítő gyümölcs-tengerével.
Szólád és Kőröshegy legjobbjai - Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok

A pincészet céljai között szerepel a borok minőségének és a vendéglátás színvonalának további növelése és természetesen a birtoképítés.

Tulajdonos: Podmaniczky János és családja
Borász: Podmaniczky János
Cím: 8634, Balatonföldvár, Radnóti utca HRSZ 14/15
Nyitvatartás: minden nap 16.00 – 18.00 (telefonos egyeztetés esetén más időpont is lehetséges)
Telefonszám: 84-341-464, 84-340-612, 30-9393-284
Weblap: www.facebook.com/podmaniczkypinceszet
Email: podmaniczkyjanos@gmail.com
Keresse a Balatonföldvár turisztikai régió pincészeteit, gasztronómiai ajánlatait, böngésszen a szálláslehetőségek, programok és látnivalók között a www.balatonfoldvar.info.hu oldalon vagy forduljon kérdéseivel a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesülethez a +3684/540-220 telefonszámon, illetve az info@balatonfoldvar.info.hu címen. Keresse ajánlatainkat a Facebookon: Balatonföldvár Tourism
Szólád és Kőröshegy legjobbjai - Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok
Winelovers borok az olvasás mellé