Gutman borpince - zöld veltelinitől a pinot noirig

(X)
2012. október 09., 13:59


Pinceajánló - Létezik Kötcsén egy pincészet, amelynek vezetője 2004-óta borászkodik. A Balaton déli partján igen változatos a talajszerkezet, így Gutman László, borász ott kezdett vállalkozásba, amely egy felújítandó zöld veltelini ültetvénnyel indult, mára pedig kiváló minőségű és változatos borok kerülnek ki a mester kezei alól. Gutman László mesélt a pincéről.
Gutman borpince - zöld veltelinitől a pinot noirig
 

2004-ben kezdtem borászkodással foglalkozni Kötcsén (Balaton partjától 9 km-re elhelyezkedő festői szépségű falu), ekkor eltökéltem, hogy csak saját termelésű szőlőből fogok borokat készíteni. Első ültetvényem a kemény munkával felújított pincéhez tartozó zöldveltelini volt, ehhez béreltem egy-két ültetvényt, amelyeken elkezdtem munkálkodni. A Magyar Tenger közelségében változatos talajszerkezetű dombvidéken, rengeteg kézimunkával, a környezet kíméletére törekedve a 2012-es évtől immáron 8,5 ha területen művelünk szőlőt.
 
Ültetvényeink Kötcsén, Szóládon, Kőröshegyen és a balatonlellei Kishegyen találhatóak, kiváló fekvésük és a Balaton közelsége valamint a dombok-völgyek változatossága miatt különös mikroklímájú területek, melyek magukban hordozzák a magas minőség lehetőségét. 2008-ban került palackba hivatalosan az első Gutman – bor, melynek nagy örömömre hatalmas sikere volt és hamar el is fogyott.

Az elejétől kezdve alapelv volt számomra, hogy csak saját termelésű szőlőből készítsek bort, ezért újabb bérelt és vásárolt területekkel bővítettem a birtokot. A területeken erős terméskorlátozást folytatok, hiszen tartalmas, egyedi karakterű borokat szeretnék készíteni, és ehhez a kulcs a szőlőben rejlik, amelynek nemcsak édesnek, de telt ízűnek és nagyon zamatosnak kell lennie.
Gutman borpince - zöld veltelinitől a pinot noirig

Főként fehér fajtákkal foglalkozunk: zöld veltelini, Irsai Olivér, olaszrizling, királyleányka, chardonnay. Rozé, siller és vörös borainkat pedig kékfrankosból és cabernet sauvignonból készítjük. De a 2011-es évben elkészült első Pinot noir-unk is.

A borászatunk egyedülálló házasítása az Irsai Olivér-Zöld veltelini, amiből 2012-ben már az ötödik évjárat készül. A készítésnél a fő szempont, hogy könnyű, frissítő bort kapjunk. Minden évben más-más arányban kerülnek bele az alapborok, az évjárati sajátosságoknak megfelelően.

Csillagópiros (a kötcsei Csillagó-völgyre utal az elnevezés) névre hallgat siller borunk, melyet nagyapáink hagyományait tisztelve készítünk. Nagyon jól illik a magyar konyha ételeihez. Évek óta készülünk egy prémium vörös bor előállításához, amely csak a legjobb évjáratokban fog elkészülni, 2011-es az első ilyen. Kékfrankos és Cabernet Sauvignon házasítása alkotja a Koppányvérét (a legenda szerint a Kötcse szomszédságában található Nezde hegyen temették el Koppányt, ezért a hegynek ősi erőt tulajdonítanak).
Gutman borpince - zöld veltelinitől a pinot noirig

Vendégházunk a szőlőhegyben (Csillagó-völgy) a pince szomszédságában található, melyet egy présházból alakítottunk ki, jelenleg 5 főnek tudunk itt szállást biztosítani, de ha összeszokott a társaság pótágyakon többen is elférnek, valamint a vendégház melletti területen sátrazásra is van lehetőség. Vendégházunkba a hordó elemeit felhasználva készítettünk bútorokat, és igyekeztünk a belső teret a múlt értékeit megőrizve kialakítani.

Elérhetőségek:
Tulajdonos, borász: Gutman László
Cím: Kötcse, Petőfi Sándor u. 31 HRSZ: 013/11
Weblap: www.gutman.hu
www.facebook.com/GutmanBorpince
Email: gutmanlaci@gmail.com
Telefonszám: 20/471-51-14
Keresse a Balatonföldvár turisztikai régió pincészeteit, gasztronómiai ajánlatait, böngésszen a szálláslehetőségek, programok és látnivalók között a www.balatonfoldvar.info.hu oldalon vagy forduljon kérdéseivel a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesülethez a +3684/540-220 telefonszámon, illetve az info@balatonfoldvar.info.hu címen. Keresse ajánlatainkat a Facebookon: Balatonföldvár Tourism
Gutman borpince - zöld veltelinitől a pinot noirig
Winelovers borok az olvasás mellé