Fröccs

19 hárslevelű 17 különböző tokaji dűlőből

Május 20. 11:38
Az idei évben, május 28-án második alaklommal kerül megrendezésre a Hárslevelűk Éjszakája, a HÉJ. Az esemény előestjeként 19 tételből álló hárslevelű sort kóstoltak végig. "Néhány év alatt összegyűlt nálam egy tekintélyesebb tokaji hárslevelű-gyűjtemény a 2011-es évjáratból, és ha már így esett, úgy gondoltam, hogy érdemes lenne egymás mellett megnézni a borokat." - írja a Borrajongó.hu.
 
A hárslevelűt ugyan többnyire a furmint kistestvéreként kezelik, mégis sok borásztól lehetett már hallani, hogy ideális évjáratban képes felnőni a furmint mellé. (...) Egy szó, mint száz, a mai napig nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy szelídebb, könnyebben megközelíthető és felismerhető karaktere miatt a hárslevelű, de leginkább a - két fajta erényeit egyesítő - furmint-hárslevelű házasítás éppen akkora eséllyel nyithatna utat a nemzetközi hírnév felé, mint a furmint. - boncolgatja a témát a Borrajongó. A teljes hárslevelű sort és annak kóstolójegyzetét itt olvashatod el.

1400 éves szőlőprést talált néhány gyerek

Május 20. 07:09
Lelkesen régészkedő gyerekek egy 1400 éves szőlőprést ástak ki Jeruzsálem mellett a föld alól. Egy 13 éves fiú és barátai tárták fel a kőből épített egykori szőlőprést a Neve Jakov nevű ultraortodox lakónegyedtől nem messze lévő helyen. Amit Ram régész, a jeruzsálemi helyszínek felelőse szerint a gondos munka alapján nyilvánvaló volt, hogy nem rablók munkálkodtak az ötször öt méteres, kőbe vájt építmény körül, amely valamikor a négyzet alakú mélyedésbe gyűjtött szőlő levét a bevésett kőárkokon egy tartályba vezette - írja a Múlt-kor.hu.
 
A hatodik vagy hetedik századból származó présről egyelőre nem tudják, vajon a kései bizánci vagy a korai muszlim korban épült-e. Ebből a korszakból a virágzó mezőgazdasági termelésnek már több nyoma is előkerült, köztük egy ennél nagyobb, 6,5-ször 16,5 méteres szőlőprés Jeruzsálemtől negyven kilométerre délre.

Jó szezont vár idén az idegenforgalom

Május 19. 22:48
Jó szezont vár idén az idegenforgalom az első negyedéves adatok alapján, a belföldi utazások is növekedést mutatnak - erről a Magyar Turizmus (MT) Zrt. marketing igazgatója beszélt az M1 csatornán.
 
Maráczi Gábor szavai szerint a belföldi turizmus is jól teljesít: több mint 9 százalékkal bővült a kereskedelmi szálláshelyeken a belföldi vendégéjszakák száma. Ez azért fontos, mert a belföldiek a külföldiekhez viszonyítva kevésbé Budapest-centrikusak, a belföldi turizmus eloszlása egyenletesebb.
 
Elmondta, az emelkedés jelentős, mert a magyarok nagyjából 300 milliárd forintot költenek a belföldi utazásaik során.
 
Hozzátette, a belföldi turizmus motorja a SZÉP-kártya. Úgy vélte, bizakodásra ad okot az idén az is, hogy az idei első negyedéves feltöltések összege 20 százalékkal nagyobb az előző évinél. Figyelembe kell venni azt is, hogy belföldön minden 4. forintot SZÉP-kártyával költenek el - tette hozzá.
 
„Ez azt vetíti előre, hogy ez a fantasztikus növekedés fenntartható lesz a jövőben is” - jelentette ki.
 
Kitért arra is, hogy a budapesti romkocsmák egyedülálló vonzerőt jelentenek Európában, amit erősíteni kell. A húszas éveikben bulizni érkező fiatalok pedig a jövő utazói, akik később a családjukkal, párjukkal fognak visszautazni - mondta.
 
Közölte, a kulturális turizmus is jelentős a fővárosban, a Zeneakadémia vagy a Vigadó fejlesztései a kulturális élet pezsgését hozták magukkal. Az ide érkezők az év 365 napján biztosan találnak maguknak az érdeklődésüknek-pénztárcájuknak megfelelő kulturális eseményt vagy fesztivált, ami komoly előny - jelezte.
 
(MTI)

Parafa vagy csavarzár?

Május 19. 19:02
A 13,5 videójában a parafadugóról és a csavarzárról kérdezték a szakértőket és a fogyasztókat is. Alkonyi Kristóf és Ripka Gergely felvételében megszólalnak bárpultosok, borászok, borszakértők, budapesti fiatalok.

Folyik a palackozás Tokajban

Május 19. 16:13
A Gizella Pincénél nagyban folyik a munka, most nem a szőlőben, hanem a pincében palackozzák a 2014-es évjáratú, kései szüretelsű Látomás Cuvée-t.

#látomás #kettőezertizennégy

Posted by Gizella Pince Tokaj on 2015. május 19.

A magyar méhészek az akácmézből élnek

Május 19. 15:42
El kell hárítani a magyar akác elleni támadásokat, mert a magyar méhészek az akácmézből élnek - jelentette ki a Magyar Méhészeti Egyesület elnöke kedden, az M1 aktuális csatorna műsorában.
 
Az akácméz jelenti a teljes magyar méztermelés 40-60 százalékát, vagyis döntően az juttatja a profithoz, a fejlesztésekhez szükséges forrásokhoz a méhészeket - közölte Mészáros László.
 
Mint elmondta: az akácerdőket döntően, jellemzően alacsony aranykorona-értékű, futóhomokos területekre telepítették, ahol más növények gazdaságosan nem termelhetőek, illetve az erdők elpusztításának káros ökológia következményei is lennének.
 
Ugyanakkor 20 ezer méhész, illetve a háttérágazatokban dolgozók megélhetése függ az akácméztől, ezért az agrárdiplomáciának erőfeszítéseket kell tenni a nővény megvédése érdekében - mondta a szakember.
 
A földművelési tárca idén januárban közölte, hogy az előzetes brüsszeli tervekkel szemben a hungarikumnak minősülő fehér akác várhatóan nem kerül fel az "idegenhonos özönfajok" uniós tiltólistájára, amely az Európai Unióban nem őshonos, agresszíven terjedő állat- és növényfajok kitiltását, visszaszorítását irányozza elő.
(MTI)

10 ok, hogy miért egyél csokoládét

Május 19. 13:17
A csokoládé igenis egészséges, ám nem mindegyik fajtája. Van azonban a jó csokoládé – min. 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé – fogyasztásának néhány hatása, amely egészségügyileg immár orvosok által is bizonyítottan hasznos a szervezetünknek - írja az Élelmiszeronline.hu.
 
Lássuk a 10 okot, amiért egészséges csokoládét fogyasztani:
 
1. Jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek
2. Csökkenti a szélütés kialakulásának esélyét
3. Ásványi anyagokban gazdag
4. Csökkenti a koleszterinszintet
5. Jó a bőrnek
6. Segíthet a fogyásban
7. Jó az anyának és a babának
8. Megelőzheti a diabéteszt
9. Az agy működésére nézve is kedvező
10. A csokitól jobb lesz a közérzetünk
 

XX. Jeunes Chefs Rôtisseurs Magyarországi Szakácsverseny győztese Mede Ádám az Onyx Étterem szakácsa lett

Május 19. 11:22
2015. május 15-én a METRO Gasztroakadémián került megrendezésre a XX. Jeunes Chefs Rôtisseurs Magyarországi Szakácsverseny, amely egyben a 2015. szeptember 11-én, Budapesten megrendezésre kerülő világbajnokság főpróbája is volt. A versenyzőknek négy személy részére, a verseny előtt ismertetett, kötelezően felhasználandó nyersanyagokból kellett háromfogásos menüt kellett készíteniük.
 
A verseny első három helyezettje a világszervezet által küldött érmet kapta. A 2015. évi nemzeti verseny győztese Mede Ádám (Gerbeaud, Onyx Étterem) jogot nyert, hogy Magyarországot képviselve részt vegyen a 2015. szeptember 11-én, szintén a METRO Gasztroakadémián megrendezésre kerülő Nemzetközi Ifjúsági Szakács Világbajnokságon. A magyar Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság az ifjú szakács részére biztosítja a 600 EUR nevezési díjat, amely a budapesti világverseny teljes költségét fedezi.
 
A verseny második helyezettje Garai Ádám az Olimpia étteremből lett, míg a dobogó harmadik fokára Pereszlényi Alexandra, Hilton Budapest állhatott. A zsűri különdíját kapta Pereszlényi Alexandra a leggazdaságosabb alapanyag felhasználásáért és Krizmanics Norbert a legjobban szervezett  munkájáért.

Csirke-osztriga pörkölt és csirkepaprikás quiche

Május 19. 09:25
A hazai gasztronómia legjava egy helyen, egy időben: ezt kínálja idén is a Gourmet Fesztivál a Millenárison, május 21-24 között. Pünkösd, Gourmet, királyság!
 
Ritka alkalom, hogy Magyarország legjobb éttermei, kiváló séfjei egyszerre, egy helyen mutatkozzanak be a nagyközönség előtt. A Gourmet Fesztivál évente egy nagy merítést kínál, lehetőséget adva, hogy megkóstoljuk az ország számos pontjáról érkező éttermek egyedi kínálatát, az encsi Anyukám Mondtától, a soproni Erchardtig, a pannonhalmi Viator étteremtől, a debreceni Ikonig. De a Gourmet felvonultatja a legjobb budapestieket is – többek között az Arany Kaviár, Rosenstein, Zona Étterem - és ott lesz a Michelin-csillagos Costes vagy a Borkonyha is, valamint a Bocuse d’Or Akadémia helyszínén a szintén csillagos Onyx is, melyek a világ étlapjára írták fel Magyarországot. Persze most sem „csak” éttermek lesznek, a több mint száz kiállító közt ezúttal is minden lesz, ami minőségi gasztronómiához köthető: bor, sör, pálinka, a megszokottnál is több cukrászda és egyéb finomságok a bodzás zsendicenyalókától kezdve az angus burgerig. 
 
Ebben az évben a paprikás csirke került a fókuszba, ami alaposan megdolgoztatta a mesterszakácsok fantáziáját. Lesz majd „újhullámos” paprikás csirke (hús nélkül!), de ott a kínlatban a „kínai pálcikás” változat is, kóstolhatunk csirkepaprikás quiche-t is vagy nyárson kínált paprikás csirkét vagy megízlelhetjuk a ropogósra sült csirkepaprikást esetlek a csirke-osztriga pörköltet is.
 
Felvonul majd közel ötven kiváló étterem, és több mint száz kiállító. Remek alkalom, hogy alaposan megkóstoljuk Magyarországot.