Fröccs

A hazai borvidékek nagy részén vége a szüretnek

Október 12. 12:47
A területek mintegy kétharmadán már befejeződött a szőlőszüret - közölte a földművelésügyi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rátkán szombaton.
 
Fazekas Sándor az Angyal Borászat és Szőlőbirtokon tett látogatása során újságíróknak elmondta, hogy a tervek szerint haladnak a munkák, a többi borvidékhez képest Tokaj-Hegyalján azonban némileg később kezdték meg a szüretet.
 
Az aszú szempontjából remélhetőleg kiváló év lesz a 2016-os, ehhez kedvező volt az időjárás a tokaji borvidéken - tette hozzá a tárcavezető.
 
Az idei aszúkiválóságok kiválasztása folyamatban van, beérkeztek a tételek, és remélhetőleg még idén megjelenhet a nemzeti borválogatottat bemutató könyv is - közölte a miniszter.
 
Fazekas Sándor elmondta, hogy az elmúlt években különböző pályázati támogatásokból több borászati és szőlészeti fejlesztés valósult meg Tokaj-Hegyalján, bővült a feldolgozókapacitás, és újabb pincészetek létesültek. A fejlesztések eredményeként a szőlőfeldolgozás, a borkészítés és a vendéglátás világszintű Tokajban és a környező településeken, ezek a beruházások elengedhetetlenek ahhoz, hogy Tokaj megtartsa előkelő helyét a világ borkínálatában - fogalmazott.
 
A miniszter elmondta, hogy a hungarikumok között a tokaji aszú az egyik legrégebbi érték, amely Magyarország "nagykövete" a világ legtávolabbi pontjain is.
(MTI)

Huszadszor lesz kolbászfesztivál Békéscsabán

Október 12. 08:42
Az október 28. és 31. között tartandó jubileumi, immár 20. Csabai Kolbászfesztivál a szokásosnál kicsit nagyobb lesz - mondta el az MTI-nek Hégely Sándor fesztiváligazgató pénteken a Csabai Kolbászházban.
 
Kifejtette: már tavaly rekordszámú csapat nevezett a kolbásztöltő-versenyre, amelyet idén 150-nel felülmúlnak, így összesen 750 csapat méri össze a tudását szombaton. A szárazkolbászok versenyére is száznál több nevezést várnak. 
 
Az idei év különlegessége lesz egy fotókiállítás, amelyet az elmúlt húsz év terméséből állítanak össze, emellett megjelentetik A csabai című könyvet.
 
A kiadványról Ambrus Zoltán szerkesztő, a fesztivál szülőatyja az MTI-nek elmondta: egyfajta helytörténeti könyv lesz, amelyet bolti forgalomban nem, csak a fesztivál idején lehet megvenni. Az volt a cél, hogy megismertessék a fesztiválra érkezőkkel, miért éppen a békési megyeszékhelyen jöhetett létre a csabai kolbász és miért őrzik a mai napig a kolbászkészítés hagyományát a helyiek. 
 
Ambrus Zoltán elmondta: sok gasztrofesztivál jött létre az elmúlt húsz év alatt, különösen örömtelinek tartja, hogy "ebben a küzdelemben" a Csabai Kolbászfesztivál megállta a helyét.
 
Kifejtette: véleménye szerint a két évtized alatt a csabai kolbász renoméján nem kellett javítani, "arra kellett odafigyelni, hogy a tömegessé válásával együtt ne romoljon a minősége". Békéscsabán 50-60 kisvállalkozás abból él, hogy kolbászt gyárt. A termékből Csehországba és Szlovákia szállítanak nagyobb mennyiségben - árulta el. 
 
Szarvas Péter független polgármester elárulta: a négynapos rendezvény 90-100 ezer látogatót vonz, amelyből 40-50 százalék turistaként érkezik. Hozzátette: az önkormányzat számára azért fontos a rendezvény, mert a városhoz kötődő egyik hungarikumra, a csabai kolbászra hívja fel a figyelmet még a határon túl is. Az önkormányzat dolgozik azon, hogy prémiumtermékké fejlesszék a csabai szárazkolbászt - mondta a városvezető.
 
Hégely Sándor és Ambrus Zoltán szerint az élelmiszerkönyv előírásainak változásai nem fogják érinteni a csabai kolbász készítésének folyamatát. Mint mondták, a termék sosem tartalmazott nem belevaló, mesterséges anyagokat, ízfokozókat, csak friss sertéshúsból, fűszerpaprikából, sóból, köménymagból és fokhagymából áll. "A változtatás sok terméket meg fog reformálni, de a csabai kolbásznak nincs rá szüksége" - fogalmazott Hégely Sándor.
 
A fesztiváligazgató hozzátette: a huszadik rendezvény színvonalát a világhírű fellépők is emelik, Békéscsabára érkezik majd ugyanis a Modern Talkingból ismert Thomas Anders, fellép Dr. Alban, rajtuk kívül koncertet ad mások mellett Demjén Ferenc, a Neoton Família, Majka, az Ismerős Arcok vagy a Magna Cum Laude.
 
A Csabai Kolbászfesztiválra húsz év alatt 57 országból 1,5 millió vendég érkezett; tízezer gyúrócsapat 100 tonna húsból 100 kilométernyi kolbászt készített. 
(MTI)

160 éves éttermi vendégkönyv került meg

Október 11. 17:25
Lipcse világhírű éttermének, az Auerbach pincéjének egy csaknem 160 éves, elveszettnek hitt vendégkönyve került vissza a vendéglátóhelyre.
 
A könyvet 1859 és 1866 között használták a vendégek - mondta el Bernhard Rothenberger, az étterem üzemeltetője hétfőn. A könyvet régóta elveszettnek hitték. A nyilvánosságnak a jövő héttől mutatják be.
 
Az éttermet 1525-ös alapítása óta több mint 90 millióan látogatták meg és sokan örökítették meg gondolataikat a vendégkönyvekben, amelyek közül nem mindegyik maradt fenn. 
 
Lipcse legismertebb és második legrégebbi éttermének Johann Wolfgang von Goethe Faust című tragédiájában állított irodalmi emléket.
(MTI)

Télre sem áll le a Gasztrosétány

Október 11. 10:14
A Téli Etyeki Piknik januárban lesz, de nem kell olyan sokáig várni, ha etyeki programokra és ízekre éhezik az ember, hiszen addig is tartogat még eseményeket a Gasztrosétány: az őszi és az adventi időszakban még több hétvégén terveznek nyitott pince napokat az újhegyi pincék.
 
A Gasztrosétányt elsősorban az évszakonként jelentkező Etyeki Piknik rendezvénysorozatról ismeri a közönség, de érdemes tudni, hogy a rendezvényeken kívül eső időszakokban is zajlik itt az élet: a Gasztrosétány családi vállalkozói közül egyre többen tartanak rendszeresen nyitva, és szerveznek közösen is nyitott pince napokat.
 
Az idei őszi és adventi időszak is tartogat különleges programokat: az októberi ünnepi hétvégén Élményszüret várja a látogatókat, Márton-nap környékén a már hagyományossá vált Libadalom következik, végül karácsony előtt Advent a Gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét a helyi kézműves vállalkozók részvételével. Az alábbi két időszakban tehát különösen érdemes lesz az Etyek-Budai borvidék szívébe látogatni:  
 
  • Élményszüret a Gasztrosétányon – 2016. október 22-23. 
  • Márton-napi libadalom a Gasztrosétányon – 2016. november 12. 
  • Advent a Gasztrosétányon – 2016. december 3.

60 éves aszúkat palackoznak újra Tokajban

Október 11. 08:02
60 éves aszúkat palackoznak újra Tokajban
 
Az 1956-os szabadságharc 60. évfordulójára 124 palack 1956-os évjáratú Tokaji Aszút fogunk átpalackozni. Első hallásra egyszerűnek tűnik, de lassan öt hónapja készítjük elő a feladatot a NÉBIH - Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársaival, az Országos 
Borszakértő Bizottsággal - írja Facebook oldalán a Nemzeti Borkiválóság Program.
 
Az újrapalackozás során komoly borszakmai előírásoknak kell megfelelni, figyelembe venni az 1936. évi törvényt, amely a bor készítésére vonatkozott, továbbá analitikai és műszeres vizsgálatok után speciális laborkörnyezetben, oxigénmentesen történik a palackozás, újradugózás, majd megkapja az ünnepi arculatot a bor.
(Via)

A '70-es években kivágták Villány egyik legjobb dűlőjét

Október 09. 11:54
A \'70-es években kivágták Villány egyik legjobb dűlőjét
 
Gere Attila Pincészetének egyik legismertebb dűlője a villányi Ördögárok, ahol összesen 15 hektáron művelik a szőlőt.
 
Kevesen tudják, hogy a 70-es években a területet kivonták a termelésből, mivel a művelése nagyüzemi keretek között nem volt megoldható, ezért hamar beerdősödött az a rész. A Gere család 2001-ben kezdte meg a terület helyreállítását és újratelepítését, ahol most már 15 éves tőkékkel dolgoznak. Egy igen meredek, 20-25%-os lejtőről van szó, így egyes helyeken nem volt megoldható a hegy-völgy irányú telepítés, helyette teraszokat alakítottak ki, amely a kézi és a gépi művelésre is egyaránt alkalmas.
 
A terület egy katlanban van, amelyben kétféle mikroklíma is kialakul. Míg a meleg, magas páratartalmú levegő a völgyben megreked, addig a magasabb, erdős részekkel határolt részre a hűvösebb klíma jellemző, ezért is érzi i ott magát remekül például a pinot noir és a cabernet franc.
 
Az eltérő miroklimatikus adottság miatt a katlan alján és tetején elhelyezkedő különböző parcellákról szüretelt borok változatos képet mutatnak.
 
Ma cabernet franc, pinot noir, tempranillo, portugieser, merlot, és fekete járdovány terem az Ördögárok-dűlőben.

Békéscsabai a legjobb lángos

Október 08. 17:53
Békéscsabai a legjobb lángos
 
Idén is megszavazták az idei Lángos Voks díjazottjait. Ebben az évben a békéscsabai Mester Lángos Büfé végzett az első helyen.
 
A második helyen idén a Balatonmáriafürdőn található Gyufa Büfé végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a dorogi Dénes Lángossütő állhatott fel - írja a Turizmus Online.

Kezdődik a legnagyobb olaszrizling kóstoló!

Október 08. 13:53
Ezekben a percekben kezdődik az Olaszrizling Október Nagykóstoló a Corinthia Budapestben, ahol a látogatók mintegy 80 borászat olasz- és rajnai rizlingjeit kóstolhatják meg, valamint három mesterkurzuson is részt vehetnek.
 
Az első előadás témáját a határon túli olaszrizlingek adják, a másodikon a vulkanikus olaszrizlingek nyomába erednek, míg a harmadikon a a gyümölcsösség megőrzése a borokban lesz a téma.
 
Az Olaszrizling Októberről további információk itt találhatóak.

Izgalmas borokkal bővítette kínálatát a szekszárdi Fekete Borpince

Október 08. 08:55
Izgalmas borokkal bővítette kínálatát a szekszárdi Fekete Borpince
Fotó: Fekete Borpince Facebook
 
Két vadonatúj fehér, egy rozé és két vörösborral jelentkezett a Fekete Borpince.
 
A 2012-es Varna cuvée egy nagyon meleg évjáratból származó tartalmas, sokszínű, egyedi bor cserszegi fűszeres, olaszrizling, rajnai rizling, chardonnay és rizlingszilváni fajták házasítása, amely bizonyára legalább olyan ínycsiklandó, mint a pincészet 2014-es késői szüretelésű tramini cuvéeje, ami bódítóan illatos és behízelgően édeskés desszertbor, amelyben a tramini mellett cserszegi fűszeres is illatozik.
 
2016-ban néró szőlőből is készített rozét a pincészet. A bor nagyon friss, fiatalos illat- és ízvilágú, első sorban saláták, tészták, könnyű húsételek és grillételek mellé ajánlják.
 
Ami a vörösborokat illeti, új évjárathoz érkezett a pincészet közkedvelt Patikárius cuvéeje. A 2012-es házasítás telt ízű, harmonikus bor közepes testtel, kellemes savakkal és lágy tanninokkal, erdei bogyós gyümölcsös ízvilággal. Kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, kadarka, zweigelt és syrah borokból készítve. Ugyancsak új évjárat a kínálatban a 2014-es Shiraz válogatás, ami egy komolyabb tétel, tartalmas és sűrű, ászokhordós érlelésű vörösbor sötét bogyós gyümölcsös, citrusos és fehérborsos ízvilággal.
 
A borokról további információ itt található.