Fröccs

Borászokkal fogott össze a Vöröskereszt

Július 06. 10:51
Kampányt indított a Magyar Vöröskereszt kiemelt Balaton parti vendéglátóhelyekkel és borászatokkal összefogva, hogy adományokat gyűjtsön a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat további sikeres működtetéséhez.
 
A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat a 1359-es adományvonal felhívásával vagy ADOMANY szó SMS-ben való elküldésével.
 
A gondtalan pihenés elősegítésére a Magyar Vöröskereszt idén már tizedik alkalommal indította el a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát. A szolgálatban részvevő, közel 300 fiatal önkéntes vízben és a vízparton szerzett sérüléseket látja el 12 Balaton-parti település 18 strandján, július 1. és augusztus 20. között. A tavalyi évben az önkéntesek 3 426 esetben segítettek, a leggyakoribb sérülések közé tartozott a kagyló okozta vágás, a rovarcsípés vagy a különböző sportsérülések.
 
A vöröskereszt közlése szerint a idei kampány igazán különlegesnek számít, hiszen a karitatív szervezet 33 kiemelt balatoni vendéglátóhellyel és pincészettel, valamint a Bortársaság balatonfüredi borboltjával fogott össze annak érdekében, hogy rendhagyó módon kommunikálja a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat munkáját, ezzel elősegítve a program további adományokból való finanszírozását. A kampány július 1. és augusztus 31. között zajlik.
 
A Vöröskereszt a Badacsonyban megtartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a balatoni vendéglátóhelyek és borteraszok asztalain a vendégek olyan különleges étlapokkal találkozhatnak, amelyek röviden ismertetik a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat munkáját, a kampány lényegét, és néhány alapvető fortélyt, amellyel bárki hatékonyan tud reagálni veszélyhelyzetben. Az étlap arra is buzdítja a vendéglátóhelyek közönségét, hogy egy a Magyar Vöröskereszt 1359-es adományvonalára indított hívással vagy küldött SMS-sel támogassák a szolgálat munkáját, 250 forinttal.
 
(Mediapiac.com)

Somlón máris óriásira nőttek a juhfark fürtök

Július 06. 08:35
Szépen fejlődik a termés a Somlói borvidéken, ahol ilyen hatalmasak a fürtjei a juhfarknak:
 
Somlón máris óriásira nőttek a juhfark fürtök
(Via)
 
A juhfark egyébként hazánk egyik legősibb szőlőfajtája és épp a Somló a legfontosabb termőhelye. Elég jól néz ki ahhoz képest, hogy majd csak szeptember végén - október közepén érik, nem?

Megmutatjuk a kedvenc balatoni strandod madártávlatból!

Július 05. 20:53
A Borealisz légifotós cég készített egy rakás, jókora felbontású képet a Balaton déli és északi partjáról. Két kattintással eljuthatsz a keresett partszakaszra, és megnézheted, hogy kint van-e a szomszéd a stégen! :)
 
Ez például a csopaki öböl: (A teljes térképért kattints a képre!)
 
Megmutatjuk a kedvenc balatoni strandod madártávlatból!

Két óra alatt fogytak el a rozéval töltött gumimacik

Július 05. 17:27
A kaliforniai Sugarfina édességbolt a Whispering Angel-lel közösen piacra dobta a provence-i rosé-val töltött gumicukrot - írja a Decanter. Két óra alatt fogyott el az üzlet teljes készlete, pedig amikor kinyitottak aznap, 3400-an voltak a várólistán. 
 
Nyolc és fél dollárba került egy doboz Whispering Angel-es gumimaci, amiből csak július végén érkezik a következő szállítmány. A Sugarfina-ban kapható még Dom Perignon-nal töltött gumicukor is, hiszen elképesztő kereslet van ezekre a különleges édességekre.

Mi lesz idén az év strandétele?

Július 05. 13:37
Mi lesz idén az év strandétele?
 
A Street Food divatra adott balatoni válaszként tavaly indított strandétel programjuk keretében a régió vezető borászai és vendéglátósai a Balaton gasztronómiai és büfékultúrájának megújulására hívják fel a figyelmet, amit a szaksajtóban balatoni gasztro-forradalomként emlegetnek. Kardos Gábor szóvivő elmondta: júniusban egy régiós delegációval Svájcban jártak, hogy testvértó kapcsolatot létesítsenek a Genfi tóval, ahol idén indítanak hasonlót „Take-away terroir” néven, tehát a balatoni BeachFood program európai összehasonlításban is az élvonalban van.
 
Tavaly a fövenyesi Kalóz harcsa&krumplija, a balatoni Fish&Chips nyert, a Balatoni Kör gyorsételei közül pedig a Vízikutya nevű harcsahurkás hot-dogot díjazták. Szerintük az infralámpás hekk ideje lejárt – tulajdonképpen ez nem is egy halfajta, hanem annak a szisztémának a neve és szimbóluma, hogy nyugatra kerül ennek a tengeri halnak a legjava, mi meg a maradékot esszük, ha hekket rendelünk. A frissen, helyi alapanyagokból készített ételek ezért nemcsak finomabbak, igényesebbek és egészségesebbek, de gazdasági szempontból is jobb választás a régiónak és az országnak – ami nemcsak a hekket kiváltó tavalyi díjazottakra érvényes, hanem általában minden minőségi strandételre.
 
A Balatoni Kör a tó strandbisztró kultúrájának megújulása érdekében felhívást intéz minden minőségi vendéglátás iránt elkötelezett balatoni büféshez, illetve éttermeshez, hogy minél többen vegyenek részt a versenyben és a BeachFood programban, azzal, hogy egészséges, jó minőségű helyi alapanyagokból készítenek egyszerű, de kreatív, nyárias, viszonylag gyorsan és büfékben elkészíthető ételeket készítenek, elvitelre alkalmas tálalással, gyakorlatilag kézbe adhatóan.
 
A strandételek versenyére július 15-ig lehet jelentkezni az info@welovebalaton.hu e-mail címen, megadva a nevező elérhetőségét, a nevezett ételt illetve azt, melyik balatoni vendéglátóhelyen lehet megkóstolni az ételt. A győztest augusztus elején hirdetik ki.

Kamillatea, az életelixír

Július 05. 06:58
A kamillatea híveinél 29 százalékkal alacsonyabb a bármilyen okból bekövetkező korai halálozás kockázata – derül ki egy friss kutatásból, amelynek eredményei a The Gerontologist című szakfolyóiratban jelentek meg.
 
Az eredmények alapján azok a 65 éven felüli nők, akik rendszeresen fogyasztanak a gyógynövényből készült italból, csaknem harmadával szorítják vissza a korai halálozás esélyét. A férfiaknál viszont nem lehetett ilyen összefüggést megfigyelni.
 
A szakértők szerint egyelőre nem világos, hogy a kamillatea miként hosszabbítja meg a hölgyek életét, illetve az sem, hogy miért csak az egyik nemre hat így.
 
Jelen kutatás során amerikai szakértők 1 677 latin származású férfit és nőt kísértek figyelemmel 7 éven át, és megfigyelték, hogyan befolyásolja annak fogyasztása a halálozást.
 
A Hispanic Established Populations for Epidemiologic Study of the Elderly című felmérés keretein belül nyert adatok 65 éven felüli emberekre vonatkoztak az Egyesült Államok öt délnyugati államából, beleértve például Texas-t is.
 
A résztvevők 14 százaléka ivott kamillateát, akik közül a nőknél 29 százalékkal volt alacsonyabb a korai halálozási veszély. Az összefüggés még a demográfiai jellemzők, az egészségi állapot és az életmód figyelembe vételével is fennállt.
 
„Az eredmények mögött meghúzódó okot egyelőre nem ismerjük, és azt sem, hogy mi a nemek közötti különbség oka, ám tény, hogy a nők gyakrabban isznak kamillateát, mint a férfiak. Az eltérés talán a hagyományos nemi szerepeknek tudható be, mivel a nők általában nagyobb figyelmet fordítanak a hagyományos gyógymódokra” – magyarázta Dr. Bret Howrey, a Texas-i Egyetem munkatársa.
(Nőinetcafe.hu) 

Főleg a strandokon vizsgálódik a NÉBIH

Július 04. 19:21
Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elrendelte a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzést. 
 
A július 1. és augusztus 31. közötti időszakban a nyári szezonális ellenőrzés célterületei a szezonálisan üzemelő, illetve idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken, strandokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények, a nagy tömegeket megmozgató rendezvények, fesztiválok, vásárok, fagylalt előállítással és forgalmazással foglalkozó cégek, utcai vendéglátó egységek, büfékocsik és mozgó vendéglátók.
 
Folytatódik az áprilisban a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács valamint a tejtermelők és -feldolgozók képviselőinek többszöri jelzése alapján áprilisban elrendelt nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített fogyasztói UHT tejekre irányuló célellenőrzése.
 
A nyári ellenőrzés során a NÉBIH által koordinált akcióban az ellenőrök kiemelt figyelemmel vizsgálják a külföldi eredetű UHT tejeket, a fagylaltokat, az előre csomagolt, fűszerezett, előkészített baromfitermékeket, a nyáron is népszerű halételeket, a sütőolajokat, a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. A kerámiaedények ellenőrzése is kiemelt figyelmet kap idén nyáron, továbbá folytatódik a kistermelői élelmiszerek ellenőrzése is. A hatósági szakemberek által vett mintákat minden esetben a NÉBIH Nemzeti Referencia Laboratóriumaiban vizsgálják.
(Élelmiszer Online)

Összeszedték a Balaton és a Velencei-tó legjobb éttermeit és borozóit

Július 04. 14:13
A Balaton és a Velencei-tó legjobb éttermeit, bisztróit, fogadóit, borászatait gyűjti egybe a Magyar Konyha magazin Balaton 2016 - 336 hely nem csak ínyenceknek című gasztronómiai útikalauza.
 
Nem ez a Magyar Konyha első, Balatonról szóló kiadványa - idézte fel a kötet projektvezetője. Dulka Ágnes emlékeztetett arra, hogy már a folyóirat 2012-es nyári dupla számában szerepelt egy nagy Balaton-összeállítás; ez olyan jól fogyott, hogy a következő évben már önálló útikalauzzal jelentkeztek.
 
A kötet hat régióra osztja fel a Balaton környékét, ezeket a térségeket - előzetes kutatómunka után - a lap egy-egy újságírója alaposan végigjárta egy fotóssal. A szerzők felmérték, melyik helyek milyen típusú ételeket és borokat, milyen alapanyagokból, milyen áron és minőségben kínálnak, de a rövid ajánlók az elérhetőségeket, nyitva tartásokat is feltűntetik.
 
A cél az volt, hogy gyakorlati felhasználásra alkalmas útikönyvet adjanak a laikus olvasó kezébe, ezért a fine dining éttermektől a vendégházakon át a minőségi strandbisztrókig, akár strandbüfékig többféle vendéglátóhely bekerült a kiadványba - mondta el Dulka Ágnes.
 
Azoknak, akik csak néhány napot töltenek a Balatonnál, a régiós és kategóriák szerinti toplisták segítenek a választásban, de a kötetben programkalauz is helyet kapott.
 
A zsebkönyv 2013 óta minden esztendőben frissült, idén azonban a szerzők ismét végigjárták az összes térség új és régi vendéglátóhelyeit egyaránt. A másik újdonság, hogy bekerült a Velencei-tó és Székesfehérvár térsége is, így a kiadvány már nyolc régiót tartalmaz.
 
A Laky Zoltán és Madary Orsolya által szerkesztett útikalauz a Magyar Konyha nyári dupla számával együtt vásárolható meg.
(MTI)