Fröccs

Csokiválságra van kilátás

Május 11. 06:12
Csokiválság jöhet, figyelmeztetik a fogyasztókat a világpiaci szakértők. A kakaó ára egyre emelkedik, és nem kizárt, hogy a kakaóültetvényeket sújtó növényi betegségek, illetve kártevők miatt teljesen eltűnhet a boltok polcairól az igazi csokoládé - írja az Élelmiszer.hu.
 
A kakaó iránti kereslet egyre nő, amivel a termelők nem tudnak lépést tartani. Többek között ezért is kellenek a betegségeknek, kártevőknek jobban ellenálló, nagyobb termést hozó új kakaófajták. Botanikus szakértők indultak el az Amazonas őserdeibe, ahol ígéretes palánták után kutatnak, a begyűjtött magokat és hajtásokat pedig elküldik az ICQC-ba (Nemzetközi Kakaó-karantén Központ). A teljes cikket az Élelmiszer.hu oldalán olvashatod el.

Hogyan alakul a 2015-ös évjárat?

Május 10. 20:46
Úgy tűnik, eddig minden rendben a szőlőben. Balla Géza, a Ménesi borvidéken elégedett a 2015-ös év kezdetével.

Idáig jó termés mutatkozik!

Posted by Balla Géza Pincészet on 2015. május 10.

Amire még soha sem gondoltál: elhízáshoz vezethet a túl nagy borospohár

Május 10. 19:50
175 milliliter bor 160 kalóriát rejt, ami nagyjából egy szelet piskóta alapú süteménynek felel meg. Sok bárban és étteremben azonban akár 250 milliliteres vagy annál is nagyobb pohárban szolgálják fel az italt. Ez összesen már egy adag gyorséttermi sült krumpli kalóriáit is meghaladja, csakúgy, mint a nők számára megengedett napi alkoholbevitelt...
 
Ezt a Vital.hu írja, Fiona Sim professzorra, a brit Royal Society for Public Health elnökére hivatkozva. Szomorú dolgok ezek.

Mi lesz a Bussay Pince sorsa?

Május 10. 16:16
Bussay László 2014 augusztusában, hosszan tartó betegségben halt meg. Ám április 24-én elnyerte a posztumusz Borászok Borásza díjat, amely az egyik legnagyobb elismerés a borász társadalomtól. A csörnyeföldi 5,5 hektáros birtokát lányai, Dorottya és Bianka viszik tovább. A Heti Válasz ezen a hetén megjelenő számában elolvashatod, hogyan alakult eddig és azóta a birtok sorsa, valamint a két Bussay lány élete. Részletek a Válasz.hu oldalon.

Körkép a legfontosabb magyar vörösborról

Május 10. 14:15
Az áprilisi Kékfrankos Most! - Nagy Kékfrankos Kóstolón több, mint 100 tételt tesztelhettek a kilátogató vendégek. Magyarország fő kékszőlőfajtája nem elhanyagolható, hiszen a legnagyobb mennyiségben termesztik a Kárpát-medencében és egyre jobb minőségben. A Borrajongó jó pár tételt tesztelt az eseményen, amelyet meg is osztott az oldalán. Érdemes belőle csemegézni, hogy mit érdemes megkóstolnod, ha lemaradtál volna a rendezvényről.
 

A méhek is szomorúak a szárazság miatt :(

Május 10. 09:48
Egy héten belül elvirágzik a repce, de a méhészek nem elégedettek az eredménnyel, mert a szárazság miatt alig tudtak gyűjteni mézet. Két hét múlva virágzik az akác - írja a Teol.hu. A cikkből egyébként még egy csomó érdekes dolog kiderült a méhészetről, és arról, miért kevés a méz.

Nagyon könnyű egészségesen élni

Május 09. 21:49
Szereted a paradicsomot, a grillezett húsokat, a zöldfűszereket, a jó sajtokat s a kellemes borokat? 
 
Ha a válaszod igen, remek hírünk van: a mediterrán étrend valószínűleg meghosszabbítja az életet, óv a szívbetegségektől és a depressziótól, sőt, a legújabb kutatás szerint véd az öregkori memóriavesztéstől is! 
 
A kanadai kutatók által vezetett tanulmányban 40 ország 27 860 lakóját követték nyomon átlag öt éven át. A kutatásban résztvevők életkora 55 év vagy több volt és a kórelőzményükben cukorbetegség, szívbetegség, stroke vagy perifériás artériabetegség szerepelt, ezért is kerültek a kutatók látóterébe.
 
A kutatók a tanulmány elején, majd két év és végül nagyjából öt év elmúltával tesztelték a résztvevők memóriáját és gondolkodási képességét. A tanulmányban azt tapasztalták, hogy azoknál, akik egészséges étrenden éltek 24%-kal kisebb valószínűséggel következett be a memória és a gondolkodás romlása. Ezt az Origo írja, itt.

Kecskesajt, hamuba forgatva

Május 09. 17:52
Kecskesajt, hamuba forgatva
 
Ez a sajt svájci Saanen kecskék pasztörizált tejéből készül, amelyek boldogan legelésznek a tejüzem közelében. Esztétikailag maximális pontszámot érdemel, ugyanis a hófehér kecsketej és az acélszürke hamu olyan szép együtt, hogy egy sajt-szépségversenyen simán vinné az első díjat. Az a neve, hogy Grey Owl azaz Szürke Bagoly, és Québecben a Fromagerie Le Détour in Notre-Dame-du-Lac manufaktúra gyártja.
 
A termékről további érdekességeket megtudhatsz a Sajtológia blog írásából.