Fröccs

Egy Jedi-lovag véleménye a hajós-bajai borokról

Június 19. 09:56
„A tavaszi VinCE-kiállításon francia borászokat is megkínáltam Koch Csaba 2009-es kései szüretelésű, száraz chardonnay-jával, és mindenki elismerően nyilatkozott róla. Akkor megfogadtam, ha lehetőségem nyílik rá, ellátogatok a pincészetébe és a külföldön egyelőre alig ismert Hajós-Bajai Borvidékre” – nyilatkozta Elizabeth Gabay nemzetközi borakadémikus, Master of Wine arról, hogyan és miért keveredett június 15.-én a Koch Borászat borotai központjába. A Master of Wine szakembereket a borvilág Jedi lovagjainak is szokták nevezni.
 
Egy Jedi-lovag véleménye a hajós-bajai borokról
Elizabeth Gabay nemzetközi borakadémikus, Master of Wine
 
Koch Csaba hajós-bajai borvidéki elnök ragaszkodott hozzá, hogy a borvidék több borászával is megismerkedjen a nemzetközi hírű szakember. A már fél évszázada kiváló borokat termelő Sümegi József mellett két feltörekvő, fiatal hajós-bajai borász, Csanádi Bálint és Sziegl Balázs borait is megkóstolta és véleményezte a szakértő.
 
Elizabeth Gabay felvetette, hogy a külföldi turistákat meg kellene ismertetni az igazi magyar fajtákkal, a Hajós-Baján gyönyörű borokat adó Irsai Olivérrel, cserszegi fűszeressel vagy az ázsiai, balkáni gyökerekkel bíró kadarkával. A brit szakember elcsodálkozott, hogy már néhány eurós áron nemzetközileg is versenyképes cabernet sauvignont és chardonnay-t képesek termelni a helyi borászok, és meglepetten értesült arról, hogy bizonyos évjáratokban jégbor készítését is lehetővé teszi a helyi klíma. 
 
„Nagyon fontos, hogy ne csak mi kóstoljuk a saját borainkat, hanem a nemzetközi borvilágban is jártas szakértők minősítsenek bennünket, mert egy dolog, hogy mi szeretjük a hajós-bajai borokat, de a folyamatos fejlődés érdekében minden megalapozott véleményre oda kell figyelnünk” – vallja Koch Csaba. A borotai pincészet tulajdonosa szerint bátorító volt Elizabeth Gabay látogatása, mert megerősítette a brit szakember véleménye abban, hogy jó úton járnak a borvidéken: a hazai fajták termelését úgy erősítik, hogy közben már a nemzetközi világban jól ismert Cabernet-kből is versenyképes borokat készítenek. „Bízunk benne, hogy Elizabeth Gabay elviszi a jó hírünket, hogy minél több ember halljon rólunk, és ismerhesse meg a borainkat” – fejezte ki megalapozott reményét a hajós-bajai elnök.

A Borászok Barátja, akit több pincéből kitiltottak

Június 19. 06:47
Alkonyi László irigylésre méltó ember. Borbírálatai miatt több pincészetből kitiltották, hosszú utat tett meg tehát addig, amíg idén elnyerte a Borászok Barátja címet. De mindig a saját útját járta, és mert váltani, amikor úgy érezte, hogy addigi tevékenysége már nem ad annyi örömöt, elképzeléseihez pedig következetesen hű maradt. Így lett bölcsészből közgazdászhallgató, tőzsdei szakíróból borkritikus, újságíróból Tokaj-Hegyalján kecskéket terelgető, szőlőt gondozó borász. Alkonyi László irigylésre méltó, mert szabad ember.
 
A júniusi Magyar Konyhában van egy érdekes interjú Alkonyival. Ebből szemezget a lap online kiadása.

Durva: minden ötödik gyerek energiaitalt reggelizik Magyarországon

Június 18. 20:40
Az energiaitalok nagyfogyasztói akár havonta hétliternyit isznak meg az egyre nagyobb dobozokban árult, ezért üdítőitalnak látszó koffeinbombákból. A kormány a forgalmazás korlátozására készül a fiatal fogyasztók magas aránya miatt.
 
A legnagyobb gondot a tizenéveseknél okozzák a szénsavas, cukrozott, magas koffeintartalmú termékek. Az energiát több forrásból merítik, az italonként 1-4 kávénak megfelelő koffein mellett fontos összetevőjük a taurin nevű aminosav. Ez természetes formában is előfordul a bárány- vagy a marhahúsban. A mértéktelenséget jelzi, hogy a kamasz nagyfogyasztók havonta hétliternyit isznak meg, és annyi taurint nyelnek, mintha 1,2 kiló marhahúst ennének meg mindenna - írja a Válasz.hu.

Tokaji kincsek a pince mélyéről

Június 18. 18:22
Az idei Tokaj Nyitány Kincsek a pince mélyéről mesterkurzusán eléggé felemás volt az összkép, bár kétségtelenül minden bor fogyasztható állapotban volt. A középmezőnyből kiemelkedő tétel ugyanakkor számomra csupán kettő akadt. Néhány borról pedig elmondható ugyan, hogy még állnak a lábukon, de bennük ezen kívül - pályájuk ebben a szakaszában - más extra értéket már nem találtam - olvasható a Borrajongón.

Száműzik a transzzsírsavakat az amerikai élelmiszerekből

Június 18. 15:24
Három év alatt teljesen száműzik az amerikai élelmiszerekből a transzzsírsavak fő forrását jelentő, részlegesen hidrogénezett növényi olajokat. A rendeletet hozó hatóság szerint ezzel évente több ezer halálos szívroham előzhető meg az országban.
 
Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (Food and Drug Administration, FDA) rendeletében hangsúlyozza: a részlegesen hidrogénezett növényi olajok fogyasztásának biztonsága "nem általánosan elismert", ezért az amerikaiak egészsége - különösen a szív kímélése - érdekében kivonják az élelmiszerforgalomból.
 
A transzzsírsavakra vonatkozó információt már 2006-tól kötelező volt feltüntetni az élelmiszerek címkéjén, de egészségügyi szakemberek szerint az amerikaiak még így is túl sokat fogyasztanak belőle - adta hírül a BBC News.
 
A címkézés kezdete óta az FDA becslései szerint az Egyesült Államokban 78 százalékkal csökkent transzzsírsavak fogyasztása, mely az 1970-es évektől emelkedett meg, amikor a margarin népszerű lett. A népszerű ételek közül nagyobb mennyiségű transzzsírsavat tartalmazhat többek között a sült burgonya és a sült hús, valamint a sütemények cukorbevonata.
 
Az olajok hidrogénezése megnöveli a termékek eltarthatóságát és ízstabilitását, továbbá megemeli a zsírok olvadáspontját is, így lehet előállítani szobahőmérsékleten félig szilárd állagú olajszármazékokat. Transzzsírok ugyanakkor természetes úton is keletkezhetnek: egyes kérődzők (például tehén, kecske) teje és testzsírja is tartalmazza.
 
Magyarországon - Ausztria és Dánia után - az Európai Unióban harmadikként 2014. február 18-tól korlátozták a végső fogyasztónak szánt élelmiszerek transzzsírsavtartalmát. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) rendelete szerint a transzzsírsavak megengedett legnagyobb mennyisége az élelmiszer összes zsírtartalmának 2 százaléka, de kisebb - 20 százalék, illetve 3 százalék alatti - zsírtartalmú termékeknél ez az érték 4 százalék, illetve 10 százalék is lehet.
(MTI)

Te milyennek látod az Egri Bikavért?

Június 18. 12:57
Az Egri Bikavér Ünnep pályázatára idén is olyan fotókat várnak, amelyek egyedi látásmóddal mutatják be és ábrázolják a borvidék legismertebb borát. 
 
A képeket július 5-ig (16.00 óráig) lehet feltölteni az Egri Bikavér Ünnep hivatalos Facebook-oldalára. Az alkotásokat szakmai zsűri bírálja, a legjobb fotók készítői értékes nyereményeket kapnak. A díjazottakat július 8-án írásban értesítjük az eredményekről.
 
  • Fődíj: ingyenes étel- és borfogyasztás az Egri Bikavér Ünnep egyik napján (két személy részére)
  • 2. helyezett: egy darab, összesen 6 üveg - kiváló minőségű - egri bort tartalmazó ajándékcsomag
  • 3. helyezett: egy darab, összesen 3 üveg - kiváló minőségű - egri bort tartalmazó ajándékcsomag

Egy borvidék hihetetlen fotója

Június 18. 11:10
A Zalai borvidék, ahogy még nem sokszor vagy talán soha nem láttad. A Bussay Pincészet facebook oldalán tette közzé a légi felvételt:

Kincsek a pince mélyéről

Június 18. 09:07
Az idei évben is megszervezte a Tokaj Renaissance Egyesület a Tokaj Nyitány elnevezésű borbemutatót. A sétáló kóstoló mellett mesterkurzusokon is részt vehettek a látogatók, amelynek idei témái a tokaji pezsgők, a 2011-es aszúk és a résztvevő pincészetek egy részének régebbi tételit is bemutatták az egyik előadás alkalmával.
 
A „Kincsek a pince mélyéről” mesterkurzust illetően végül eléggé felemás volt az összkép, bár kétségtelenül minden bor fogyasztható állapotban volt. A középmezőnyből kiemelkedő tétel ugyanakkor számomra csupán kettő akadt. Néhány borról pedig elmondható ugyan, hogy még állnak a lábukon, de bennük ezen kívül - pályájuk ebben a szakaszában - más extra értéket már nem találtam.” - írja a Borrajongó.blog.hu beszámolójában. A teljes kóstolósort, és annak jegyzetét itt olvashatod el.

A cukros üdító a következő cigaretta

Június 17. 20:45
San Francisco elöljárói nyilvános szavazás során döntöttek arról, hogy a cukros üdítők reklámjaiban kötelező legyen feltüntetni a következő szöveget: „Vigyázat! A hozzáadott cukrokat tartalmazó italok hozzájárulnak a kóros túlsúlyhoz, a cukorbetegséghez és egyéb egészségügyi problémákhoz” - írja az Origo.
 
Kalifornia államban ez lesz az első város, ahol az intézkedést kötelezővé teszik, amennyiben a törvény átmegy a második szavazáson, illetve a polgármester sem vétózza meg. A szabályozás alá azok a termékek tartoznának, melyekben több mint huszonöt kalória származik hozzáadott cukrokból.
 
Egy Coca-Cola üdítősdobozban egyébként száznegyven kalória van, kizárólag cukorból. Ez harminckilenc grammnyi cukrot jelent, ami kilenc teáskanálnak felel meg.