Fröccs

Éttermi kedvezményekkel a megbékélésért

Október 26. 12:56
Egy izraeli vendéglő akciós menüt hirdetett félárú csicseriborsókrémmel, vagyis hummusszal az egy asztalhoz ülő arabok és zsidók számára - értesült az izraeli média.
 
Tel-Avivtól északra, a Netanya melletti Kfar Vitkin település Hummus bárja azzal csábítja vendégeit, hogy féláron kapják a hummuszt, ha egy asztalhoz ülnek közös étkezésre a zsidók és az arabok. A szeptember közepén indult erőszakhullámban a vendéglős így próbálja mérsékelni a két nép egymással szembeni félelmeit.
 
Facebook-oldaluán így hirdeti a kedvezményes akciót: "Fél az araboktól? Fél a zsidóktól? Nálunk nincsenek arabok. De nálunk nincsenek zsidók sem. Nálunk csak emberek vannak. És igazi, kiváló arab humusz. És ízletes zsidó falafel. Különleges akció: vasárnaptól csütörtökig féláron a hummusz a zsidó-arab vegyes asztaloknak."
 
Kobi Cafir, az étterem vezetője a The Times of Israel című angol nyelvű honlapnak elmondta, hogy kezdeményezésük sikeres, mert már számos asztalnál foglaltak helyet együtt arabok és zsidók, és rengeteg pozitív visszajelzés érkezett hozzájuk nemcsak Izraelből, hanem szerte a nagyvilágból is.
(MTI)

Rengetegen töltöttek kolbászt a hétvégén Békéscsabán

Október 26. 09:38
Rekordmennyiségű érdeklődő vett részt a 19. Csabai Kolbászfesztivál pénteki és szombati napján - közölte Hégely Sándor fesztiváligazgató vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában.
 
A négynapos fesztivál zárónapján Hégely Sándor az ifjúsági kolbászkészítő verseny kapcsán azt mondta, az egyik legfontosabb céljuk ezzel, hogy tovább örökítsék a hagyományokat.
 
Hégely Sándor korábban az MTI-nek elmondta, hogy minden eddigi rekordot túlszárnyalva 630 csapat jelentkezett a kolbászfesztivál frisskolbásztöltő-versenyére.
(MTI)

Elismerő szavak Karner Gábor kékfrankosáról a Decanterben

Október 25. 19:12
Negyvenéves a Decanter bormagazin! A lap úgy ünnepelt, hogy novemberi számában megkérdezett 40 szerkesztőt, Master of Wine-t és borszakértőt arról, hogy melyik a legemlékezetesebb és legjobb bor, amit 2015-ben kóstoltak. Tina Gellie, a Decanter szerkesztője pedig Karner Gábor 2012-es kékfrankos birtokborát nevezte meg.
 
„Nagyon dicséri, friss cseresznye, tisztaság, vulkáni mineralitás egy 2 ha-os dűlőről. Olyan elegáns és komplex, mint egy pinot noir, csak sokkal olcsóbb. Csak 1000 palack készült, de hamarosan jön a második évjárat, ami még jobbnak ígérkezik” – írja lazaridi az Index-fórumon a Mandiner.hu értesülései szerint.

Karácsonyra jön a mézes Csíki Sör!

Október 25. 11:39
A székely havasi mézből készült sörkülönlegesség alkoholtartalma 10 százalékos lesz, és faládákban kerül forgalomba - írja a Mandiner, amely a sörgyár Facebook oldaláról a következőt idézi: „A nedű egyedisége, hogy egy tartályba (10 000 liter) 1200 kilogramm mézet főztünk be. Így jött létre egy erős cukortartalmú must, melyből 35-36 napos nevelés után 10%-os alkoholtartalmú ünnepi sör születik. A méz 100%-ban székely havasi méz, mely Udvarhelyszékről, Szász Illés korondi méztermelő portájáról származik”

Ebből érdemes bespájzolni a hölgyeknek!

Október 25. 07:29
A sok gyógynövénytea közül az egyik legértékesebb a cickafark. Főleg hölgyeknek javasolják, hogy fogyasszák rendeszeresen. A növény júniustól őszig virágzik. Népies nevei: pulykafű, cickafarkkóró, egérfarkkóró, cickóró, orvosi cickafark.
 
Erre jó a cickafark:
  • Kiváló gyulladáscsökkentő
  • Megszünteti a gyomorgörcsöket
  • Migrénes roham esetén is hatásos
  • Bőséges, rendszertelen vérzés esetén
  • Légzőszervi megbetegedéseknél inhalálásra használható
  • Étvágyjavításra étkezés előtt
  • Petefészek-, méhnyak-, vagy hüvelygyulladás esetén naponta 3 csészével ajánlott inni étkezések előtt
  • Vérzéscsillapító
(Forrás: Házipatika.com)

Az osztrákoknál a pezsgő lett az olaszrizling

Október 24. 19:54
Az osztrákoknál a pezsgő lett az olaszrizling
 
Az osztrákok ötmillió palackkal több pezsgőt bontanak fel évente, mint hét évvel ezelőtt. Ez pedig jórészt annak köszönhető, hogy míg náluk az egész október az olaszrizlingekről, náluk a buborékos italokról szól.
 
Az osztrák pezsgőkedvelő pedig legtöbbször hazai buborékokat fogyaszt - írja a Vinoport. 
 
Pezsgőt az osztrákok is leginkább ünnepi alkalmakkor isznak, ez derül ki a nagy múltú Schlumberger Pezsgőpincészet online közvéleménykutatásából. A válaszok szerint a pezsgőfogyasztásra Ausztriában is újév köszöntése a legfőbb alkalom. Ezen az éjszakán a becslések szerint kétmillió palackból pattintják ki a dugót, s vagy tizennégymillió pohárba kerül pezsgő.
 
Az osztrák fogyasztók 93 százaléka szilveszterkor pezsgővel koccint, de az esküvőkön és születésnapokon is a közkedveltek a buborékos italok. A felmérésben résztvevők valamivel több mint harmada fogyaszt otthon pezsgőt. Az év utolsó négy hónapjában különösen sokat pezsgőznek az osztrákok. Ebben az időszakban fogy el az éves mennyiség fele.