Fröccs

Ezt olvasd el, hogyha az Etyeki Piknikre indulsz!

április 11. 12:21
Az Etyeki Pikniken nincs belépő, minden programot ingyenesen lehet látogatni, nincsen kártyarendszer, minden terméket pénzért lehet vásárolni.
 
A közlekedésről: autóbuszok indulnak óránként 760 jelzéssel Etyekre a Kelenföldi pályaudvarról (szokásos menetrend szerint), amelyeket az utasforgalom függvényében kiegészítenek többlet járatokkal. A részletes menetrend és információ itt található.
 
Parkolás:
9.00 és 19.00 óra között autóval nem lehet behajtani az Újhegyi útra, a kresz szabályainak megfelelően és a buszfordulóban kialakított parkolóban (500 Ft /nap) megoldható a parkolás.
 
További információk, és a program itt érhető el.
 
(Via)

Villányban megszelídítik, Bordeaux-ban kivágják a cabernet franc-t

április 11. 10:49
Bordeaux bal partján fogynak a cabernet franc területek, aminek okairól és alakulásáról Jane Anson írt a Decanterben.
 
A bal parton a cabernet franc aránya most 9 százalék (2010-ben még 9,8 volt), Medoc-ban mindössze 3, ezzel szemben a jobb parton 15. És amennyiben igaz, hogy tőkében jobb az öreg, akkor minőségi robbanás várható, hiszen a tőkék 55 százaléka most ért a 20-40 éves sávba- írja A Művelt Alkoholista cikkében.
 
„A bal parton a cabernet franc-ra mindig is nehéz fajtaként tekintettek – érzékeny, nem szereti a túl száraz, túl meleg talajokat, ezért küszködik a kavicsos medoci és pessaci területeken, ugyanakkor a túl nedves talajon is szenved, ezért a tiszta agyag sem ideális. (…) A bal-parti szőlők általában sűrűn telepítettek és magas hozamúak. A jobb parton mi kevésbé koncentrálunk a mennyiségre, és a sűrűség valamivel alacsonyabb – ez pedig pozitívan hat, mert a franc gyorsan veszít a minőségéből (…) ”– nyilatkozta Hubert de Boüard, aki több francia birtoknál is tanácsadóként dolgozik.
 
„Egyértelműen a globális felmelegedés az oka annak, hogy a jobb parton felívelőben van a cabernet franc csillaga” – mondja Vanleeuwen (Cheval Blanc). „Egyre jobban beérik, és ha a merlot alkoholszintje miatti aggodalmakat most félre tesszük, akkor is frissességet és virágosságot hoz a cabernet franc. A medociaknak kéznél van a megoldás a cabernet sauvignonnak köszönhetően, ami gyors eredményt hoz és kevésbé érzékeny. Akkor miért erőlködnének azzal, hogy megszelidítsék a franc-t?”
 
A Művelt Alkoholista a cikk zárásaként Tiffán Ede szavait idézi: „A franciák egyszerűen képtelenek megzabolázni ezt a fajtát, többek között ezért is házasítják. Nem úgy itthon, Villányban, ahol szoros gyeplőre fogva megmutatja az igazi arcát.”
 
A teljes cikket itt olvashatod.

Igazi Sziklabor területre telepítenek Aradon

április 11. 07:28
Balla Géza Pincészete telepítési munkálatokba kezdett. Egy 9 hektáros területet készítenek elő az ültetésre az Ópálos legmagasabban fekvő dűlőjében (350m). Balla Géza 2012-ben megjelenő új borsorozatát Sziklabornak keresztelte el, amelyek a Ménesi borvidék sziklás dűlőin termett szőlőből készülnek mind a mai napig. A képek alapján az Ópálossal egy újabb ilyen területtel bővül a birtok.
 
Igazi Sziklabor területre telepítenek Aradon
Fél méter mélyről előbukkanó szikla
 
Igazi Sziklabor területre telepítenek Aradon
Szikla és kőtörmelék a talajon.
 

Szörnyen rossz hírünk van, hogyha szereted a csokit!

április 10. 20:10
Az elmúlt két évben ugyanis másfélszeresére ugrott a kakaó ára. Az elemzők szerint ennek az elsődleges oka az, hogy nagyobb a kereslet, mint a kínálat. 
 
A drágulás egyik oka, hogy a fogyasztás egyre inkább átáll a tejcsokiról az étcsokoládéra, és mivel utóbbinak sokkal nagyobb a kakaótartalma, ez önmagában növeli a keresletet. A másik ok, hogy a világon egyre többen élnek jól, főleg Ázsiában a kínai térségben, nő a csokoládéfogyasztás, a folyamatosan emelkedő keresletet pedig nem tudja egyből kielégíteni a kínálat – magyarázta kedden Németh Dávid, a K&H vezető elemzője az M1 Ma délután című műsorában.
 
Az tudósításról az Élelmiszer.hu számol be.

Itt egy bortipp ma estére

április 10. 17:21
Áprilisban már jócskán megérkezik a tavasz. Itt van a fehér, rozé és könnyű vörösborok szezonja. A Borrajongó így írja - "Gondoltam a könnyed vörösökre és a kékfrankos-hónapra Bott Frigyes 2013-as kékfrankosa ideális lesz ráhangolódás gyanánt, és nem is kellett csalódnom." Hiszen ha április, akkor Kékfrankos MOST!
 
"Fiatalos küllemű, rubin színű bor, fürgén mozog a pohárban. Közepesen intenzív illatában csak úgy tobzódnak a piros bogyós gyümölcsök: málna, szamóca, ribizli, cseresznye, kis csipkebogyó, mindezt finom fűszeresség egészíti ki. Burgundiai stílusban megkomponált tétel, kiváló arányokkal. Nem súlyával, koncentrációjával, hanem eleganciájával igyekszik hódítani." - így szól a kóstolójegyzet Bott Frigyes 2013-as kékfrankosáról. Tökéletes ráhangolódás a hétvégére.

Szekszárdról nem pont a sauvignon blanc jut eszünkbe

április 10. 16:39
Pedig ott is készül belőle bor. A Nobilis borblog a Twickel Kajmád Sauvignon blanc 2014-es boráról ír.
 

TWICKEL - KAJMÁD SAVIGNON BLANC 2014Intenzív citromsárga szín, a pohár falán CO2 gyöngyök (frissesség).Nagyon intenzív...

Posted by Nobilis borblog on 2015. április 9.

Ha már elged van a tömegtermelt olívaolajokból

április 10. 11:06
Egyre többen és gyakrabban használnak olívaolajat a főzéshez is. Sajnos nem minidg sikerül jó minőségűt vásárolni belőle, hiába a magas ár, nem lehet kiszűrni csak ez alapján a valódiakat. A Művelt Alkoholista oldalán jelent meg egy cikk, melyben tippet ad, hol érdemes beszerezni az igazi ínyencségeket. "A kis üzletben mesélnek, magyaráznak, és nem utolsósorban kóstoltatnak. Itt senki nem két perc alatt végez. Az volt az érzésem, hogy a betévedők nem is elsősorban vásárolni érkeztek, inkább tanulni és eszmecserélni." -  meséli lelkesen az író. Az ajánlott tételekről itt olvashatsz.

Mit gondolsz a Tokaji borvidékről?

április 10. 08:57
Mi jut először eszedbe a Tokaji borvidékről? Milyen gyakran látogatod a régiót? Virág Ágnes egyetemi hallagató doktori disszertációjának elkészítéséhez anonim kérdőíves felmérést végez a tokaji bor és borvidék turisztikai megítéléséről. Ennek kitöltése körülbelül 10 percet vesz igénybe, és közben átgondolhatod, mit is gondolsz Tokajról.
 
Ide kattints a kérdőív kitöltéséhez.

Bambi, Utas-Üdítő, Hüsi - emlékszel még rájuk?

április 10. 07:45
A Foodandwine.hu remek retró hangulatú összeállítást közöl a 20. század hazai üdítőitalairól. Gondoltad volna, hogy a Bambit már 1947-ben elkezdték palackozni? Hogy az Utas-Üdítőt a 60’-as években citrom-bambiként is emlegették, és 3 forintba került? További érdekességek a cikkben!