Fröccs

Ha szereted a cukkinit, ezt imádni fogod!

Augusztus 03. 21:07
Ha szereted a cukkinit, ezt imádni fogod!
Egy „frissítő, hidegen is nyerő lepény” az, amit Az egészséges francia blog ajánl ezúttal. A tésztája teljes kiőrlésű lisztből és olívaolajból készül, főszerepben pedig a feta, a fokhagyma, a rozmaring és a dijoni magos mustár van!

A borbefektetés hozama meghaladhatja az aranyét

Augusztus 03. 12:07
A borbefektetés hozama meghaladhatja az aranyét
 
A minőségi borokba való befektetés Magyarországon még ritkaságnak számít, pedig akár 30 százalék közeli hozamot is el lehet érni vele, ami meghaladja az arany éves hozamát is - ismerteti a Bordinasztia Sales Kft. az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
 
A főként Bordeaux-i borokból összeállított borindexek az elmúlt 5 év során 20 százalék feletti mértékben emelkedtek, a londoni bortőzsde legjobban teljesítő, a "Liv-exFineWine" 50 indexének 5 éves hozama pedig 27,8 százalék volt. Ez még a legsikeresebb befektetési termék, az arany éves hozamát is felülmúlta - mutat rá a kft. a közleményben.
 
Eteley Gábor, a tokaji borokra specializálódott Bordinasztia Sales Kft. tulajdonosa a közleményben kiemelte: az elmúlt években 226 százalékkal nőtt a minőségi borok értéke. A borok vásárlása nagyobb értéknövekedést biztosított, mint az általános kötvényeké, részvényeké - tette hozzá.
 
A kft. borászata Tokaj hegyalján 28 hektáros szőlőbirtokon terül el, amelyen egy 4 hektárnyi föld, bortrezor és szállás áll rendelkezésre a Bordinasztia borbirtokos rendszerében részt vevő ügyfeleknek.
 
A kft. honlapján közzétett információk szerint legalább 500 ezer forintos indulótőkével lehet beszállni a borbefektetésbe. Mivel limitált mennyiségű, 3000 palack tokaji aszú eszencia áll rendelkezésre, előminősítéssel 300 befektetőt választanak ki, akik részt vehetnek a programban.
(MTI)

Barokk kajákat lehet majd kóstolni Fertődön

Augusztus 03. 09:38
Harmadik alkalommal rendezik meg az Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivált Fertődön, az Esterházy-kastély körül augusztus 14-én és 15-én.
Klötzl Géza, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy a program a kultúra, a turizmus és a gasztronómia időutazása a barokk világába, célja pedig, hogy erősítse a pozitív országképet.
 
A rendezvényen pénteken a Sopron-Fertőd kistérség településvezetői mérik össze gasztronómiai ismereteiket a Polgármesterek Kupáján. Szombaton pedig két kategóriában, az Úri konyha és a Csárdakonyha versenyen indulhatnak a csapatok.
 
A versenyen az ételek hazai alapanyagokból készülnek, a fűszereket pedig a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjéből szállítják.
 
A versenykiírás szerint a kategóriákban olyan háromfogásos ételsort kell a csapatoknak összeállítaniuk, amelyek a meghatározott alapanyagokból, a barokk kori főzési technikák és tálalások szerint készülnek. Az ételeket szakmai zsűri bírálja majd el, amelynek tagja lesz mások mellett Esterházy Antal herceg és Esterházy Svetlana hercegné.
 
A fesztivál idei díszvendége Pápa városa. A versenyt mindkét nap koncertek egészítik ki, és lesz barokk kori ruházatokat ismertető divatbemutató is.
(MTI)

Tiffán Ede unokái viszik majd tovább a családi borászatot

Augusztus 03. 07:00
A napfény, annak éltető ereje, a talaj, a fekvés, a klimatikus adottságok, a fajták kiválasztása, a szőlőt művelő ember szorgalma, alázata mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyümölcsből elegáns, érett és finom bor készüljön. Ennek híve Tiffán Ede, akinek a családja 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borral a villányi borvidéken. Tíz generációt átölelő múltunk és jelenünk kötelez minket arra, hogy a szőlőben, a borban és a vendéglátásban a hiteles minőséghez való teljes ragaszkodás legyen az irányadó elvünk - mondja.
 
Tiffán Ede 1965-ben végezte el a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolát okleveles kertészmérnökként, majd 27 évig szőlészként és borászként dolgozott a villányi nagyüzemekben, az Állami Gazdaságban és a helyi szövetkezetben. Saját szőlőbirtokán 1967-ben kezdett dolgozni. Az akkori fél hektárnyi terület mára 25 hektárra bővült. 
 
Tiffán Ede unokái viszik majd tovább a családi borászatot
 
„Célunk az, hogy személyes jelenlétünk, a bor, az étel, a táj, a pihenés széles körű élményt nyújtson. Büszke vagyok rá, hogy 1991-ben elsőként kaptam meg az Év Bortermelője címet. 1999-ben a Köztársasági Elnök a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntetett ki.” – sorolja az elismeréseket a borász, akinek a jövőbeli tervei között szerepel a vendéglátást tovább fejleszteni, valamint nagyobb szerepet szánni a fajtaboroknak a kínálatban.
 
Tiffán Ede büszke arra, hogy unokái is a szőlővel, borral kívánnak foglalkozni: Zsolt a Corvinus Egyetem végzős szőlész-borász mérnök hallgatójaként diplomázott, majd a Montpellier és a Geisenheim Egyetemen végzi a mester kurzust. Balázs pedig a Villányi Mezőgazdasági Szakképző Iskola borászati képzését végzi.
 

Légli Ottó a balatoni borok mestere 2015-ben

Augusztus 02. 19:31
Július 23-án rendezték meg a XIII. Balatoni Borok Versenyt, ahol Légli Ottó 2013-as rajnai rizlingje bizonyult a legjobbnak, elnyerve ezzel a Balatoni Borok Mestere elismerést.
 
Az eseményre utoljára 2008-ban került sor, amikor a szintén dél-balatoni Bujdosó Ferenc érdemelte ki a Balatoni Borok Mestere címet. 
 
Idén nyolc dél-balatoni borász is benevezte borát, amelyek közül az IKON Borászat 2011-es Cabernet Franc-ját valamint a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet 2014-es Gyöngyözőborát is aranyéremmel jutalmazták az ítészek. A Rádpuszta Szőlőbirtok, a Pócz Pincészet, a Podmaniczky Pince, a Garamvári Szőlőbirtok és a Papp Pincészet pedig ezüst- illetve bronzéremmel térhettek haza. 
 
A mustrán Wolf Sándor (Nébih), Mészáros Kálmán (Nébih) és Bujdosó Ferenc (Balatonboglári HKT) elnökletével bírálták el a balatoni borokat. 
 
A részletes eredménylista ide kattintva érhető el.

Augusztus 24-én kezdődhet a szüret Szekszárdon

Augusztus 02. 17:20
Már színesednek a korai fajtájú szőlők, például az oportó. A termelők most úgy számolnak, hogy augusztus 24. körül elkezdhetik a szüretet a szekszárdi borvidéken. Szépnek ígérkezik a termés, nagy az érdeklődés a szőlő iránt. A felvásárlási árak a múlt évinél nem ígérkeznek alacsonyabbnak - írja az Agroinform.

Nem olyan finom a szúnyogburger

Augusztus 02. 14:53
A Viktória-tó környékén az esős évszak során olyan rengeteg az árvaszúnyog. A helyiek nedves fazekakkal és serpenyőkkel óriási mennyiségű rovart fognak, amelyeket pogácsákba tömörítenek és megsütik.
 
Az Élelmiszer.hu egy gaz7527 nevű Reddit-felhasználót idéz, aki egy mozambiki tanyán dolgozva kóstolta meg a "szúnyogburgert", de íztelennek találta.