Fröccs

Hírek a XX. Kadarka Nemzetközi Nagydíjról

Március 16. 14:09
Idén huszadik alkalommal rendezték meg 2015. március 13-án a Kadarka Nemzetközi Borversenyt, a kadarka jó hírnevének megőrzése, erősítése érdekében. Helyszíne az István Borház Kft. volt. Az esemény ideje alatt rendezvény támogatóinak jóvoltából szőlészettel, borászattal kapcsolatos kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők, a délután folyamán pedig nyílt borkóstoláson is részt vehettek a vendégek.
 
Kiemelkedő eredménnyel zárult a borverseny a Koch Borászat számára, a 2013-as Hajós-Bajai Kadarka bora Aranydíjban részesült.

Ötcsillagos borkiválóság lett a Fekete Borpince Mókamester cuvée bora

Március 16. 12:06
A 2015. évi Nemzeti Borkiválóság Programon a pince Mókamester cuvée-je 5 csillagos borkiválóság lett. Ezt a legmagasabb elismerést mindössze három magyar vörösbor kapta meg az idei minősítésen. A 2011-es cabernet sauvignon válogatás 4 csillagot (kiváló bor), míg a 2011-es cabernet franc 3 csillagot (jó bor) kapott.
 
A Mókamester cuvée már nagyon fogy a pincénél és már csak kevés van belőle. A pincétől lehet már csak rendelni, illetve a bor kapható a VinoWonka Borbárban Budapesten.

Kielmayer Kristian mindjárt kezd a ProWeinon!

Március 16. 09:24
A legjobb magyar borokat mutatja majd be a borkiállítás és vásár közönségének.
 

Palackozás, címkézés kész. Itt az új évjárat szekszrádról!

Március 16. 07:10
A szekszárdi Heimann Birtokon letöltötték a Mammaróza új évjáratát. Csak úgy sorakoznak palackok és várják, hogy megkóstoljátok!

Megnyílt a legnagyobb borászati kiállítás

Március 15. 17:05
A magyar csapat már Düsserdorfban, hiszen kezdetét vette a ProWein, nemzetközi borászati kiállítás. Ifjabb Szepsy István mesterkurzusa teltházas volt.
 
 

Miklós Csabi: a kreatív alkotó

Március 15. 14:00
A móri borász palackjaira biztosan felfigyelsz. A megelpő nevek és címkék egyaránt beszédesek a borainál. A Colorcam.blog.hu A jó bor szexi címmet adta Miklós Csabival készített interjújának. "Miklós Csabi kreatív alkotóként és precíz üzeletemberként is teljes egészében ott van az adott termék mögött, annak minden egyes életszakaszában. Ráadásul saját bevallása szerint a szorgos hétköznapokat (is) szenvedélyesen éli." A teljes interjút itt olvashatod.

2014-es évjáratértékelés a Jásdi Pincénél

Március 15. 11:09

A Jási Pince így vélekedik 2014-ről: "Szüretkor eltemettük a 14-es évjáratot. Olyanokat mondtunk, hogy „temetni jöttünk, nem dicsérni…” Meg, hogy kármentés folyik, nem szüret. Szó, ami szó csakugyan harminc százalékkal kevesebb szőlő került a pincébe. Ami bekerült, az legalább egészséges volt.


Nagy szó, ha figyelembe vesszük, hogy a tenyész-időszak négy hónapja alatt egész évi csapadék esett le a Balatonra és szeptemberben erre még ráesett 300 milliméter.Szóval a szőlő egészséges volt ugyan, de túlérettnek nem lehetett mondani. Amikor először kóstoltuk a mustokat, a borkősav lemarta a zománcot a fogunkról. Az illatokkal, zamatokkal amúgy nem volt hiba. Hamar eldöntöttük, hogy ugyanúgy ahogyan 2005-ben vagy 2010-ben, ebben az évjáratban is kihagyjuk a borválogatásokat. A Nagykúti belekerül az alap Chardonnay-ba, a Siralomvágó és a Lőczedombi a Csopaki Rizlingbe és így tovább.

Tegnapelőtt Szabolccsal és Gősi Petivel újra lementünk, hogy végigkóstoljuk a pince borait. Az történt, hogy megint kishitűek voltunk. A borok a másfeles palackba szánt Olaszrizlingtől. A Csopakiig, a Chardonnaytól a Cserszegiig és a Furminttól a Kékfrankos rozéig letisztultak, illatuk intenzíven gyümölcsös, savaik a hidegben kicsapódtak, leülepedtek és mostanra kifejezetten civilizáltak lettek. Még a Cabernet Francból is kifejezetten elegáns nyárias bor alakult ki.

Szóval jöhet a tavasz és a nyár, kóstolgathatjuk a 14-es borokat otthon, a Borbárban vagy a Borteraszon, aki pedig Lőczedombira, Siralomvágóra, Ranolder fehérre vagy Nagykútira vágyik, az be kell hogy érje a 11-essel, 12-essel vagy a 13-assal. A Ranolder Vörösből pedig éppen a 9-es van a csúcson." Jásdi Borterasz Facebook bejegyzése