Fröccs

Így gyógyították a másnaposságot az ókorban

április 23. 06:17
Az ókori Egyiptomban is igyekeztek megtalálni a másnaposság elleni legjobb ellenszert, ami természetesen igen szokatlan a mai ember számára: egy újonnan lefordított görög nyelvű papirusz szerint a legjobb ellenszer a „részeges fejfájás” ellen, ha az „alkohol áldozata” egy bizonyos cserje, az alexandriai chamaedaphne (Ruscus racemosus) leveleit egy fonalra felfűzi, s a nyakába teszi. Az ókori orvostudomány szerint e növény enyhíteni képes a fejfájást, azonban arra, hogy a módszer valóban működött-e, nincs forrásunk - olvasható a Múlt-kor.hu oldalán. 

Nincs szénsav a 170 éves pezsgőkben

április 22. 19:52
A The Drink Business írására hivatkozva azt írja a Borrajongó, hogy 2010-ben a Finnországhoz tartozó Åland-szigeteknél, 50 méterrel a víz felszíne alatt egy hajóroncsban összesen 168 üveg Champagne-t találtak. A cirka 170 éves palackokat olyan, részben ma is létező Champagne házak jegyzik, mint a (Piper-)Heidsieck, a Veuve Clicquot, illetve a Champagne Juglar (később Champagne Jacquesson). A hosszú ideig a Balti-tenger sötét és hideg fenekén tartózkodó palackokról sokféle híradás keringett, aztán megkóstolták őket, valaki ihatónak, más meg egyenesen undorítónak írta le az évszázados matuzsálemeket. Persze jó drágán elárverezték a pezsgpket, de most a Reimsi Egyetem munkatársai három Veuve Clicquot palackot nyithattak fel, és analitikailag is a történelem nyomába eredhettek.
 
Az eredményekről bővebben itt olvashatsz.

"Kékfrankos MOST" a Kopár-dűlőben

április 22. 17:07
Így néz ki ma a Gere Tamás és Zsolt Pincészet kékfrankosa a Kopár-dűlőben. Már csak 3-mat kell aludni, és megóstolhatjátok a borászat ezen szőlőfajtájából készült tételeit a Kékfrankos MOST! rendezvényen.
 
\
Forrás: Facebook

Negyedszer készült el a Fuxli

április 22. 15:48
Eszterbauer Ildikó, Takler András, Sebestyén Csaba, Göndöcs Lajos, Merfelsz Gábor és Heimann Zoltán mesél ebben a Fuxlikról. A felvételek a Ravasz mint a Fuxli nevű bemutatón készültek, amelyről lapunk beszámolója itt olvasható.
 

Ausztrál termék a világ legjobb olívaolaja

április 22. 13:19
A New York-i Nemzetközi Kulináris Központban 26 országból több mint 67 olaj versengett a legjobb olívaolaj (arany, ezüst ill. Best in Class) elismerésért - írja a Fox Newsre hivatkozva az Élelmiszer.hu.
 
A világ legjobb olívaolaja immár harmadszor a Cobram Estate nevű ausztrál cég terméke lett. A cég összesen egyébként kilenc díjat gyűjtött be.
 
Egy másik ausztrál gyártó, az NSW az Alto Olives nevű terméke révén két Best in Class trófeával gazdagodott. A bírák összesen 251 díjat ítéltek oda a versenyen. Spanyolország nevezéseinek 54 százaléka nem távozott üres kézzel a megmérettetésről, így országos szinten ők vitték a prímet, és a zsűri ítélete alapján Olaszországgal, az Egyesült Államokkal, Görögországgal, illetve Portugáliával folytatódott a rangsor.

Bock-Koch barátság

április 22. 11:50
Bock József a Vertikális Bock Capella kóstolóra vendégül hívta meg Koch Csabát. A két borász már régóta elismeri egymás munkáját és ez a viszony a szakmaiságon túl egyre inkább baráti kezd lenni. Nem csak a HNT Elnökségi ülésein, de egyéb rendezvényeken is sokat együtt vannak. Csaba nagyon örült a meghívásnak, hisz a magyar borászat ikonikus alakjának és egyik legnagyobb szakemberének tartja Bock Józsefet.
 
A Vertikális Capella Kóstoló a Bock Óbor Étteremben Gourmet vacsorával kezdődött. Az est fénypontjához, amely dám szarvas bélszín volt vajastészta alagútban szarvasgombával, vajas zöldségekkel és mandulás burgonya golyókkal,  méltó partner volt 2009-es Bock Cuveé.
 
A nagy évjáratok kóstolása a „Bock Szentélyben” a Kupolában történt. Kóstolásra kerültek 1999, 2000, 2003, 2006, 2007-es évjáratok, melyek már kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak. Természetesen nem maradhatott ki a sorból a jelenleg piacon lévő 2008-as, valamint a még egyenlőre csak a pincében érlelődő 2009-es évjárat sem. Ez utóbbit az estét záró Belga csokoládés fekete ribizlis varázslat, ibolya sorbet mellé kóstolhatták a résztvevők.  A különböző évjáratok kóstolása során kiderült, hogy az évjárati különbségek ellenére a Bock Capella Cuveé egy olyan kiváló, óriási minőségű bor, melyből az 1999-es évjárat is mai napig csúcson lévő gyönyörű, mindenkit elkápráztató remekmű. 
 
Bock-Koch barátság
(X)

Leáldozóban van a ropi napja :(

április 22. 08:54
A GfK Hungária Piackutató Intézet felmérésére hivatkozva azt írja a 444.hu, hogy a csipszadó negatív hatásai miatt a ropi szenved legjobban. Nemcsak a sóspálcika fogyasztása esett jelentősen vissza az utóbbi években, hanem az egyre növekvő adóteher miatt is jóval nehezebbé vált a ropi gyártása, mint régen.
 
A felmérés szerint eleve nem eszünk túl sok sós sznekket, ugyanakkor nyitottabbak vagyunk a húsos meg az egzotikus ízésítésű csipszekre, az új, puffasztott snackekre, a tésztabundás mogyorókra, satöbbi.

Bock bor lett a Magyarországi Németek Vörösbora

április 22. 06:44
Ünnepélyesen kiosztották a Magyarországi Németek Országos Borversenyének díjait a szombaton Mecseknádasdon - olvasható a Kadarka.net portálon.
 
A legjobb rizlingszilváni díjat a mecseknádasdi Sós András 2014-es évjáratú bora kapta meg. A legjobb fehérbor a Wekler Családi Pincészet 2014-es Sauvignon Blanc bora, a legjobb vörösbor Rauschenberger István 2014-es évjáratú cuvée-je lett. 
 
A legeredményesebb termelő a pécsváradi Kreutz András, a versenyben indult legeredményesebb borászat pedig a borotai Koch Borászat lett. A Magyarországi Németek Vörösbora 2015 díjat a villányi Bock Borászat 2011-es Libra Cuvée-je nyerte el.

Íme 10 fantasztikus borreklám!

április 21. 20:47
Ha sikerül egy bor reklámját kreatívan megoldani, akkor nagy az esélye, hogy a sajtó is felkapja, és hírt csinál belőle - írja a Borbrand.hu, amely cikksorozatának első részében néhány ötletes nyomtatott boros reklámot mutat be. Tényleg jók! :)