Fröccs

Ilyen a Szent Tamás híres 86-os parcellája

Május 08. 18:24
A Szent Tamás Pincészet híres parcellája, ahonnan 2012-ben már szüreteltek. A tavalyi évjáratbemutatón így írtunk róla:
 
Szent Tamás Pincészet – Szent Tamás ’86 Furmint 2012 (parcellaszelekció)
Az alapanyag a Szent Tamás-dűlőn belül a Makovicza-aldűlő legalsó részéről származik. Illatában még ennek is a tejszínes, kókuszos, szegfűborsos jegyek a meghatározók, de itt azért bőséggel kapunk ananászos, sós, köves jegyeket és rengeteg citrust is, kivált ízben. Mély rétegeket mutató, elegáns bor. Mivel magnum palackban kapható csak, így fejlődése kapcsán még hosszabb idővel kell számolni, mint a fenti furmintok esetében.
 

Szent Tamás dűlő, 86-os parcella

Posted by Szent Tamás Pincészet on 2015. május 7.

Tudod miért van olyan nagy sapkájuk a séfeknek?

Május 08. 14:31
A kérdés már mindenkiben felmerülhetet. A higiéniai ok érthető, hiszen így nem kerül bele a szakács hajszála az ételekbe. De miért ilyen magas a séfek sapkája? A korai változatok laposak voltak, karima nélküliek, de ez a melegben hajlongva nem szellőzött eléggé. Annak érdekében, hogy ne fülledjen be a fejtető, egyre magasabb, szellősebb változatok jöttek divatba. Elterjedésének másik oka, hogy a rangos szakácsok megkülönböztető ruhadarabként kezdték el viselni, amivel hangsúlyozhatták, hogy ők nem egyszerű konyhaszemélyzet, hanem tudásuk lévén többek azoknál - írja az Origo.hu. A szakácsok fejfedőjének elterjedését és történetét az Origo oldalán olvashatjátok.

A tengerbe vinne vizet a Dreher

Május 08. 11:40
A kitelepült magyarokra alapozva, belépne az angliai sörpiacra a Dreher - mondta el a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent interjúban a társaság megbízott vezérigazgatója.
 
Glattfelder Tamás a lapnak elmondta: teljes termelésük 11 százalékát teszi ki az export, ami 6 százalékos bővülés az előző évihez képest, Szlovákiába és Romániába irányul a legtöbb szállítás.
 
A márkaportfoliójuk változtatásával kapcsolatos kérdésre úgy nyilatkozott: erős márkáik vannak, söreik a klasszikus, világos szegmensben a legmeghatározóbbak, "ez jó lehetőség a prémiumkategória formálására".
(MTI)

Az alma a sztár a budapesti belvárosban

Május 08. 09:08
Az almából készült pálinkák a főszereplői a csütörtökön kezdődött és vasárnapig tartó X. Budapesti Pálinkafesztiválnak, amely idén első alkalommal látogatható ingyenesen a fővárosi Városháza Parkban.
 
A hagyományoknak megfelelően ezúttal is egy kiválasztott gyümölcs kerül a középpontba rendezvényen: az idén az almás pálinka- és ételkülönlegességek színesítik a felhozatalt. A vendégek megkóstolhatják az év almapálinkáját is, amely 8 főzde blendjéből készült.
 
Összesen 31 pálinkakiállító termékeit ízlelhetik meg a látogatók, az almából készültek mellett széles skálán képviseltetik magukat az egyéb gyümölcsökből készült párlatok is.
 
„Itt mindenki talál egy kedvére való ízt a következő napokban” - mondta el Maros Róbert főszervező a fesztivál csütörtöki sajtótájékoztatóján.
 
A fesztivál négy napja alatt olyan neves dzsesszformációk, utcazenészek és DJ-k gondoskodnak a hangulatról, mint Járai Márk, a Petruska András és Temesvári Bence duó, a Stahl Barbi és Havai Gábor duó, a Takács Eszter Band, valamint DJ Gozth a Hősökből.
 
Idén először a készpénzes fizetés helyét a HelloPay kártyás fizetőrendszer veszi át, amely révén gyorsabbá és könnyebbé válhat a vásárlás is.
(MTI)

Ma mindenkinek kötelező fagyiznia!

Május 08. 06:24
Május 8. a Fagyi napja, így a mai napon féláron tudtok fagyizni országszerte több helyszínen is.

Az esemény célja, hogy a fagyizók egy a környezetükben lévő közintézményt, például kórházat vagy óvodát is meglepjenek pár gombóccal. Így akár hátrányosabb helyzetű emberek is részesedhetnek a fagyi örömében. Már messziről tudni fogjátok, hol keressétek a kedvező árú gombócokat, hiszen az akcióban részt vevő cukrászdák egy matricát ragasztanak ki.

A résztvevő fagyizók listáját ide kattintva megtalálod.

Okozhat-e Alzheimer kórt a sok édesség?

Május 07. 19:50
A felvetődött kérdést az Élelmiszer.hu kezdte el boncolgatni a The Telegraph oldalán megjelent cikk alapján. Egy amerikai szaklap szerint a cukros ételek Alzheimer-kórt okozhatnak. Ennek magyarázata, hogy a magas vércukorszint károsíthatja az agy működését, és tovább mélyítheti az Alzheimer-kórhoz hasonló neurológiai betegségeket.
 
A kutatás során egereket vizsgáltak a Washingtoni Egyetem tudósai. A magas vércukorszint a nagy mennyiségű édességet fogyasztó és a cukorbeteg emberekre jellemző.
 
A tanulmány vezetője szerzője, Shannon Macauley így nyilatkozott: „Az eredmények azt mutatják, hogy a diabétesz, és egyéb, a vércukorszint kontroll alatt tartását megnehezítő kondíciók károsíthatják az agy működését, és tovább súlyosbíthatják az Alzheimer-kórhoz hasonló neurológiai betegségeket. Ez a megfigyelés új utat nyithat annak feltárásában, hogy az agyban hogyan alakul ki az Alzheimer-kór, és új terápiás célterületet kínál a pusztító neurológiai kór kezelésében.”

Vigyázni kell a paradicsommal!

Május 07. 17:12
A napokban három tonna jelöletlen paradicsomot semmisítettek meg a pénzügyőrök, amely szállítmány akár az egészségre is ártalmas lehett volna. Az értékesítésre szánt termékre az M1-es autópályán egy magyar rendszámú teherutóban bukkantak - tudatta a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága az MTI-nek. Az Ausztriából Magyarországra tartó, egymillió forint értékű szállítmányt megsemmisítették.

Összefog Tokaj és Nyíregyháza

Május 07. 15:52
A települések turisztikai kínálata jól kiegészíti egymást, továbbá a két település közötti 30 kilométeres távolság elhanyagolható. A turisztikai irodák munkatársai gyakran ajánlják a szomszédos desztináció szolgáltatóit is a hosszabb időt eltöltő vendégek figyelmébe.
 
A jövőben a hatékonyabb információszolgáltatás érdekében nemcsak egymás kiadványai érhetők el az irodákban, hanem sor kerül a turisztikai attrakciók kölcsönös meglátogatására, valamint kiajánlására is - olvasható a Turizmusonline.hu-n.