Fröccs

„A jó magyar cabernet sauvignon ritka, mint az elegáns furmint”

Szeptember 19. 20:08
Ezekkel a szavakkal illeti A Művelt Alkoholista a nemzetközi szőlőfajtának hazai helyzetét. De úgy tűnik a kisjakabfalvai Jackfall 2011-es évjárata a jók közé tartozik.
 
A Villányi borvidéken található pincészet tételét „kóstolva egészséges savak, lendületes, friss korty és tiszta ízek – sokkal többet nem várok egy 10 eurós bortól. Közepes test, a szokásos villányi „dömper gyakorolja az y-megfordulást a szádban” élmény elmarad. Az illat gyümölcsei szépen visszaköszönnek a szaftos kortyban és a hosszan kitartott lecsengésben. A tannin elég ragaszkodó, de nem agresszív és alig szárít” - írja kóstolóbejegyzésében A Művelt Alkoholista.

Fuss Mád és Tállya között, majd repülj a nagyvilágba!

Szeptember 19. 12:35
Szeptember 26-án 11 órakor Szepsy István ellövi a startpisztolyt Mádon, ezzel kezdetét veszi a második alkalommal megrendezésre kerülő Mád-Tállya futás. A táv 7 kilométer, a szervezők várnak minden kezdő, haladó és profi futót.
 
A futással szeretnénk felhívni a figyelmet borvidékünkre, az itt rejlő értékekre, és erősíteni az összefogást a tokaj-hegyaljai települések és borászatok között - írják az esemény facebook oldalán.
 
A Tállyáért Egyesület szervezi a vidám hangulatú futást a Szent Vencel-napi Búcsú és Őszi Tállya Fesztivál keretein belül. Ahol értékes ajándékok várnak a leggyorsabbakra. A WIZZ AIR légitársaság csapata is fut Mád és Tállya között, és felajánlották a megmérettetés fődíját: az első helyen befutó 300 eurós, a második helyezett 200 eurós és a harmadik helyzett 100 eurós repülőjegy vouchert nyer. 
 
Ezen kívül minden induló egy repülőjegyre váltható vouchert kap a rajtcsomagban 20 euro értékben.
 
További részletek az esemény facebook oldalán: ide kattintva.

Nagy portóik jöhetnek 2015-ből

Szeptember 19. 08:59
A várakozások szerint a 2015-ös évjárat igen kiemelkedő lesz a Douro völgyében, hiszen remek alapanyagot szednek a Portóihoz. Sokan a kiváló, 2011-es évjárathoz hasonlítják az ideit. 
 
A szüret már javában zajlik, s ahol már leszedték a szőlőt, s tényleg jónak ígérkezik a termés. A korai szüret például kiváló alapanyagot adott a Touriga Nacional fajtából. Általában sokkal később érik a fajta, de idén gyorsan színeződött a bogyó héja, s korán be is érett, nem csak cukorban, de fenolosan is - írja a Metropol.hu.
 
Azért a 2011-es évjárat feladta a leckét. Azonban Luis Sotomayor, a Sogrape főborásza szerint a 23 év borászkodás alatt még nem látott olyan koncentrált és erőteljes alapanyagot, amelyet a 2011-es év adott.

Valóban az esti kávé az oka, hogy nem tudsz időben elaludni?

Szeptember 19. 06:45
Az eddig is ismert volt, hogy a koffein olyan kémiai folyamatokat indít el az agyban, amely fokozza az éberséget, az viszont újdonság, hogy a napi biológiai órára is ilyen befolyása van. A Colorado Egyetemen végzett kutatás megerősítette, hogy a koffein a test belső órájára hatott, a „biológiai éjszaka” későbbre tevődött át.
 
Korábbi tanulmányok bebizonyították, hogy a magukat „éjszakai bagolynak” tartók több koffeint fogyasztanak, mint a korán kelők. A szakemberek szerint az esti kávézás tehető felelőssé az előbbi életmód kialakulásáért - írja az Origo.hu.
 
A teljes cikket az Origo.hu oldalon tudod elolvasni.

Tök könnyű halat füstölni otthon!

Szeptember 18. 19:51
Az otthoni gasztronómia legújabb színfoltja lehet a halfüstölés, amivel néhány egyszerű lépésben, mindössze 30 perc alatt finom és egészséges ételt varázsolhatunk az asztalra. Mielőtt azonban nekikezdenénk, szükséges beszerezni egy füstölőgépet, és a használata előtt legalább néhány órára bepácolni a halat, ami lehet pisztráng, irdalt pontyfilé, de akár afrikai harcsafilé is. A házi füstölés izgalmát éppen a kísérletezgetés adja: mindenki kipróbálhatja, melyik halfajta a kedvence, és a pácleveket is úgy ízesíthetjük, ahogyan éppen kedvünk tartja. Kaphatunk egyszerű és letisztult skandináv ízvilágot, vagy tüzes mexikói, chilis hangulatot is - írja a Mosaic Online.

Most akkor egészséges a sajt, vagy nem?

Szeptember 18. 17:36
Az, hogy kinek mennyire tesz jót a sajt, egyéni jellemzőktől is függ, és nem mindegy az sem, milyen fajtából, és milyen mennyiséget fogyasztunk - sok sajt például nagyon sok nátriumot és telített zsírsavakat tartalmaz - írja a Medicalnewstoday.com-ra hivatkozva a Házipatika.com.

Ha valakinek tejallergiája van vagy laktózérzékeny, akkor valószínűleg egyáltalán nem javasolt, hogy sajtot fogyasszon, vagy csak kisebb mennyiségben szabad ennie - ez függ az intolerancia mértékétől, de attól is, hogy milyen fajta sajtról van szó.
 
A sajt alapvetően egészséges eledelnek mondható, de nagy mennyiségű fogyasztása ellen szól, hogy sok benne a nátrium és a telített zsírsav; ezek az anyagok növelik a magas vérnyomás kialakulásának a kockázatát, a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A cserszegit, a nektárt, a szürkebarátot, a zweigeltet és a pinot noirt már leszedték Szigetcsépen

Szeptember 18. 15:06

Idén szeptember elsején kezdtük meg a szüretet, és már benn van a pincében a Cserszegi fűszeres, a Nektár, a Szürkebará...

Posted by Gál Szőlőbirtok és Pincészet on 2015. szeptember 17.