Fröccs

Keszeg és kéknyelű a főszerepben

Június 07. 15:00
A keszeg a Balaton hala, a kéknyelű a Badacsony bora. Nem véletlen, hogy június második hétvégéjén a keszeg és a kéknyelű áll majd a figyelem középpontjában: a „Hetedhét Badacsony” rendezvénysorozat nyitó eseményeként 2017. június 9–10. között ad otthont Badacsonytomaj a Keszegfesztiválnak, amelyre a balatoni halak szerelmeseit várják változatos programokkal és ínycsiklandozó halételekkel a badacsonyi kikötőben. A rendezvény legfőbb célja a hagyományőrzés, a halfogyasztás népszerűsítése, ezáltal az egészséges táplálkozás fontosságára való figyelemfelhívás.
 
Ugyanezen a hétvégén várják a vendégeket a Kéknyelű Virágzás Ünnepére is (2017. június 10–11.) a „Badacsony első látásra” programsorozat keretében. A kéknyelű szőlő a bazaltos-vulkanikus talajú Badacsony legősibb és egyben legnemesebb fajtája;  jelenleg mintegy 40 hektár ültetvényfelületen terem. Nevét kékesvörös levél- és fürtnyeléről kapta.  A badacsonyi szőlőgazdák és a borbarátok annyira büszkék rá, hogy minden évben megünneplik a virágzását - az idei eseményt még különlegesebbé teszi, hogy 2017 egyúttal a Badacsonyi Szőlő és Bor Éve is. A fajta megbecsültségét jelzi az is, hogy már a hungarikumok sorát gyarapítja.
 
A tizenhárom pince részvételével zajló rendezvény a Bortriatlon második állomásaként a kéknyelű-kóstoló mellett kulturális programokkal, nyereményjátékokkal, extra kedvezményekkel is várja a látogatókat. 

Magyar borok hódítanának a szlovák piacon

Június 06. 11:06
Mintegy száz borral igyekeznek meghódítani a szlovák piacot a Magyarország legjobb családi pincészeteit tömörítő Pannon Bormíves Céh tagjai e hét csütörtökön. Nem lesz könnyű dolguk a sörszerető szomszédoknál, ám a szervezők bíznak a magyar borokban.
 
A szlovákok sokáig inkább sört ittak, mostanában kezd megfordulni a trend, de még mindig, amikor a borospohár után nyúlnak, inkább olasz, francia és osztrák borokat kortyolgatnak” – jelzi Bott Frigyes felvidéki borász a június 8-án, a pozsonyi négycsillagos Hotel Devínben megrendezésre kerülő BraVino egyik szervezője, milyen nehézségekkel kell megküzdenie a Pannon Bormíves Céh tagjainak a szlovák borpiacon.
 
A különböző magyarországi boresemények és nemzetközi bormustrák ihlette rendezvényen kizárólag a mintegy 38 patinás családi pincészetet egyesítő Pannon Bormíves Céh tagjai mutatkoznak be – összesen több mint száz kiváló borral. A borászok reménykednek a helyi gasztronómiai élet képviselőinek érdeklődésében, már csak azért is, mert a Szlovák Sommelier Szövetségnek eddig bemutatott tételeknek nagyon kedvező volt a fogadtatása.
 
A rendezvényre mintegy kétszáz szakértőt és lelkes borfogyasztót várnak, s az érdeklődést úgy kívánják fenntartani, hogy a megkóstolt borokat webshopon keresztül is elérhetővé teszik. Jekl Béla, a Céh elnöke bízik abban, hogy e kezdeményezés akár egy új exportstratégia alapja is lehet a kimagasló minőségű borokat termelő családi pincészetek számára.

Újabb HOLDVÖLGY siker a világ legrangosabb borversenyén

Május 26. 12:10
100-ból 95 ponttal aranyérmes a Culture 2013 hatputtonyos tokaji aszú!
 
 A mádi HOLDVÖLGY 2013-as évjáratú Culture hatputtonyos tokaji aszúja aranyérmet kapott a világ legnagyobb borversenyeként ismert londoni Decanter World Wine Awards 2017 bormustrán, amelyen a világ legnevesebb borszakértőiből álló, 219 fős nemzetközi zsűri választotta ki több mint 17.200 bor közül a legjobbakat.

A HOLDVÖLGY Culture 2013 a maximálisan elérhető 100-ból 95 pontot kapott, így elnyerte a magyar boroknak idén odaítélt, összesen tíz aranyérem egyikét. A HOLDVÖLGY 2006 óta minden évben elkészíti Culture márkanevű hatputtonyos tokaji aszúit, amelyek közül korábban már a 2011-es évjárat is kimagaslóan szerepelt a Decanter World Wine Awards (DWWA) borversenyen, ahol 2015-ben aranyérmet és regionális trófeát kapott. Ugyanennek a HOLDVÖLGY Culture hatputtonyos tokaji aszúnak a 2006-os és 2007-es évjárata elnyerte a Pannon Bormustra Csúcsbor minősítését 2012-ben, illetve 2013-ban.
 
„Hisszük, hogy Tokaj történelmi nagysága, a nemzetközi bor világában való egyedülállósága az aszú borból ered. Éppen ezért tudatosan nagy gondot fordítunk a XVIII. század óta klasszifikált dűlőkben található szőlőterületeink megfelelő ápolására, így 2006 óta kivétel nélkül minden évjáratban elkészítettük a HOLDVÖLGY Culture hatputtonyos tokaji aszúinkat. Az újabb Decanter aranyérem az elmúlt évtizedben végzett gondos szakmai munkánk és a történelmi mádi dűlők minőségének kiemelkedően fontos visszaigazolása” – mondja Demkó Pascal, a HOLDVÖLGY alapító-tulajdonosa.
 
A DWWA 2017 aranyérmével díjazott HOLDVÖLGY Culture 2013 hatputtonyos tokaji aszú kereskedelmi forgalomban még nem kapható, mivel a HOLDVÖLGY filozófiája szerint a Culture aszúkat nyolc év (hordós és palackos) érlelés után hozza forgalomba.  A tokaji aszúk rajongói, illetve a borbefektetés- és borgyűjtés iránt érdeklődők számára jó hír azonban, hogy a HOLDVÖLGY egyedülálló, hat évjáratot (2006 – 2011) átfogó vertikális tokaji aszú kollekciója limitált példányszámban még elérhető a borászat webshopjában. Ugyanez a kollekció – melynek zárótétele a DWWA2015 aranyérmes- és regionális trófea-díjas HOLDVÖLGY Culture 2011 hatputtonyos tokaji aszú − tavaly rekord áron, 4000 euróért kelt el Monacóban egy luxuscikk- és régiség-árverésen. 

Generosa - többféle stílusban is

Május 22. 18:38
A generosában megvan az a lehetőség, hogy üde, ropogós, reduktív bort adjon, ugyanakkor ez a remek adottságokkal bíró magyar nemesítésű fajta akár testesebb, érleltebb tételek készítésére is alkalmas – ez volt a szakemberek egybehangzó véleménye a Szőlészeti és Borászati Kuta­tóintézet Kecskeméti Kutatóállomásán megtartott IV. Generosa Szakmai Napon.
 
A generosa az ötvenes években született a Móri borvidéken a piros tramini és az ezerjó fajták keresztezéséből. Bőtermő, bírja a szélsőséges időjárást, magas cukorfokra képes, bora illatos, íze zamatos, de visszafogott. A szőlőfajta telepítése az utóbbi években kapott nagyobb lendületet, jelenleg 400 hektáron termesztik, főként a Hajós-bajai, a Kunsági és a Móri borvidéken.
 
A fajtában sajátos potenciál rejlik, de ahhoz, hogy ezt megfelelően kiaknázhassák a hazai borászatok - mint minden új fajta esetében - a generosánál is ki kell dolgozni az optimális szőlőtermesztési és borkészítési technológiát, és eldönteni, hogy milyen stílusú bort érdemes készíteni belőle – hangzott el a konferencia bevezetőjében. Bár a generosát sokáig illatos, könnyű fajtaként tartották számon, mára kiderülni látszik, hogy jól érlelhető, testes bort is képes adni, s mint ilyen, akár a legendás francia fajtákkal is felveheti a versenyt. 
 
A konferencia résztvevői – kutatók, borászok és médiaszakemberek – egyetértettek abban, hogy mára a generosa szőlőként és borként is egyértelműen bebizonyította, érdemes vele komolyan foglalkozni – így a piaci megjelenését és marketingjét illetően is elérkezett az idő a borvidékeken átívelő, közös gondolkodásra. A főbb irányok és a részletek kidolgozása ezután következik, a javaslatok között mindenesetre elhangzott a minőséget jelző minimum ár meghatározása, illetve a generosa védjegy vagy akár az egységes palack bevezetése is.
 
A IV. Generosa Szakmai Naphoz kapcsolódóan – immár negyedik alkalommal – a fajta borversenyét is megrendezték. Az első három helyen a Frittmann Testvérek (Generosa fahordós 2016, Kunsági borvidék), az Eszesvin (Generosa 2016, Kunsági borvidék) és a Szemerey Pince (Generosa 2016, Hajós-bajai borvidék) borai végeztek, de a versenyen a Móri borvidékről a Sáfrán Pince és a Molnár Borház 2016-os generosái is kiemelkedően szerepeltek.

Koktélkülönlegességek a felhők felett

Május 20. 07:00
Júliustól egyedi koktél kínálattal várja utasait az Air France légitársaság La Premiére osztálya. A Boeing 777-300 és az Airbus A380 járatainak repertoárját Colin Peter Field - a párizsi Ritz hotel vezető bartendere - által komponált koktélkínálattal bővítik. A tervek szerint a három havonta frissülő koktélkínálat alapösszetevőin – calvados, konyak, armagnac, almalé és pezsgő - nem fognak változtatni a bartenderek, a folyamatos megújulást az elkészítés módjának és a hozzávalók arányainak módosításával fogják elérni.
 
Természetesen a a La Premiére osztály személyzetét is felkészítik az exkluzív szolgáltatás bevezetésére - a közel 1150 főből álló csapat tagjai az italok tökéletes elkészítési módjának elsajátításához különböző tréningeken vesznek részt. A koktélok mellett a borok és párlatok, és azok szakszerű ajánlása továbbra is fontos szerepet kap: az Air France sommelier képzésben részesült légiutaskisérői ugyanis a világ legjobb borait és röviditalait szervírozzák a különböző menüsorok mellé.
 
A nyár közepén induló különleges szolgáltatás az 1920-as évek végére jellemző francia eleganciát  hivatott feléleszteni. A 20. század elején az Air France jellemzően luxushotelek személyzetét választotta ki a fedélzeti szolgáltatásokban való közreműködésre. Ezt a hagyományt folytatva kérték fel a párizsi Ritz hotel vezető bartenderét egy különleges koktélkínálat kidolgozására.
 
Colin Peter Field közel 25 éve dolgozik vezető bartenderként Franciaország egyik legnívósabb hotelében, a Ritzben. 14 éves kora óta a koktélkészítés megszállottja; első kitüntetését is igen fiatalon, mindössze 22 évesen szerezte. Karrierje indulása óta számos szakmai elismeréssel gazdagodott, melynek köszönhetően mára nem csak francia, hanem nemzetközi hírnévnek is örvendhet.  
 
 

Söptei siker a Challenge International du Vin-en

Május 19. 16:12
Újabb nemzetközi elismeréssel díjaztak több magyar borászt is. A Challenge International du Vin borverseny a világ egyik legelismertebb szakmai rendezvénye, ahol minden tavasszal több, mint 4000 bor versenyez a világ minden borvidékéről. Az eseményt 40 éve rendezik, a borokat 740 borszakértő kóstolja két napon keresztül. 
 
Az idei évben 38 ország borászai mérhették meg magukat, a csopaki Söptei Pincészet pedig 3 díjat is nyert! A 2015-ös évjáratú Hangulat névre hallgató sárgamuskotály aranyérmes lett, míg a Harmónia elnevzésű, pinot blanc-ból, szürkebarátból és chardonnay-ből házasított fehérbort, illetve a 2013-as Pécselyi késői szüretelésű sárgamuskotályt ezüstéremmel díjazták. 
 

A kulináris innovációt díjazza az MTÜ a Gourmet Fesztiválon

Május 17. 15:16
A legjobb újrafelfedezett tradicionális magyar ételt díjazza a Magyar Turisztikai Ügynökség az idei Gourmet Fesztiválon. Az MTÜ szervezésének köszönhetően a négynapos rendezvényen a világszerte ismert Master of Wine, Ronn Wiegand Ruprecht László séffel, a Stílusos Vidéki Éttermiség elnökével karöltve lép majd színpadra, hogy a legjobb magyar borokat a legjobb ételekhez társítsa. Ronn Wiegand hat olyan magyar bort választott ki az eseményre, amelyek véleménye szerint együtt a „magyar borok új arcát” képviselik. 

A Gourmet Fesztivál és az állami bormarketingért is felelős Magyar Turisztikai Ügynökség idén közösen dolgozik azon, hogy felhívja a figyelmet a minőségi magyar borokra és ételekre. A fesztivál Gasztroszínpadán május 19-én, pénteken délután az MTÜ szervezésében fog össze a Master of Wine és a kreatív séf: Ronn Wiegend és Ruprecht László. A világhírű sommelier, Ronn Wiegand és a SVÉT elnöke, Ruprecht László séf és gasztronómiai tanácsadó közösen mutatja meg: hogyan lehet tökéletes a minőségi borok és minőségi ételek párosítása.

A színpadon kiderül majd, hogy melyik szamorodni illik a legjobban az epres túrós réteshez, vagy hogy a bikavérek közül melyiknek az ízvilága egészíti ki a legjobban a konfitált római köményes, sörretkes szarvascombot. 

Ronn Wiegand a világon elsőként szerezte meg mind a Master of Wine, mind a Master Sommelier címet. A Gourmet Fesztiválra hat magyar borral készül, amelyeket a legfontosabb borrégiók családi borászataiból gyűjtött össze: Tokajból és Somlóról érkeznek a fehérborok, Villányból és Egerből pedig a vörösek. „Ezek együtt a magyar borok új arcát képviselik – olyanok, amelyek jól összehasonlíthatóak a világ más, kiemelkedő minőségű boraival” – mondta Ronn Wiegand.

A Magyar Turisztikai Ügynökség nemcsak a Gasztroszínpad műsorának színesítésében vesz részt a Gourmet Fesztiválon, hanem a legjobbak elismerésében is. Az MTÜ egy különdíjat alapított, amelyet az az étterem kaphat meg, amely a legérdekesebb, legjobban újragondolt tradicionális magyar ételt szolgálja fel a fesztiválon. Az MTÜ Kulináris Innováció Díját – amelyhez egy jelentős PR kampányt is felajánl az ügynökség a győztesnek – a rendezvény zárónapján, május 21-én, vasárnap este adja át a Magyar Turisztikai Ügynökség a fesztivál szervezőinek másik négy díjával közösen.

Százmilliós jégkár a Mátrai borvidéken

Május 15. 08:12
A hirtelen lezúduló szombati jégeső szinte teljesen letarolta a Mátrai borvidéket; a kár legalább 100 millió forint lehet az MTI jelentése szerint. Karácsondon, Visontán és a környező települések szőlőültetvényein is nagyon nagy a baj. A gazdák elmondták: az év eleji fagy és a mostani jég "gyakorlatilag teljesen tönkretette az idei termést". 
 
Az M1 híradó erre vonatkozó részét ITT megtekintheti.

Kedvező nevezési feltételek a Pakk Csomagolásidizájn-versenyen

Május 11. 00:00
2017-ben is keressik Magyarország legszebben tervezett és kivitelezett termékcsomagolásait a Pakk Csomagolásdizájn-versenyen. A verseny kiíróinak célja a csomagolásdizájn, a vizuális kialakítás fontosságának tudatosítása.
 
A verseny microsite-ján megtalálható az összes kategória, amelyekbe lehet nevezni a csomagolásokat. Az idei évben kiemelt kategória a Bortermelők és Pálinkafőzdék - ezen kategóriákban kedvezményes a nevezés díja. A versenyre sajátmárkás termékek csomagolását is nevezhetik a pályázók. 
 
Nevezni online, a nevezési űrlap kitöltésével és beküldésével lehet olyan munkákkal, amelyek 2015. január 1. és 2017. május 26. között kerültek kereskedelmi forgalomba Magyarországon. A nevezési határidő 2017. június 2.