Fröccs

Magyarország a ripacs borok Eldorádója

Január 20. 11:01
Magyarország a ripacs borok Eldorádója
Janosh von Beöthy
 
Ezt Janosh von Beöthy mondta a Wine Art Culture blognak. A borász élt Spanyolországban, Szaúd-Arábiában, Franciaországban, és Németországban is, végül mégis visszatért Magyarországra. 
 
Meglátása szerint a terroir borokra kellene a hangsúlyt helyezni, mert az egyedülálló a világon, de ez fajélesztőkkel nem megy. Beöthy úgy látja, borászati szempontból döntő különbség van a Balaton déli és az északi partja között, ezért nehéz egységesen a balatoni borokról beszélni. 
 
A borász a magyar bor kitörési pontját a generációváltásban és a régi beidegződések megszűnésében látja. "Biztos azért látom másképpen a dolgokat, mint sokan mások Magyarországon, mert én sokat éltem külföldön. Németországban, a 30 év alatt nem kérdezte meg senki, hogy miért mentem oda, nem úgy, mint Magyarországon, ahol 10 éve élek, és folyton azt kérdezik, hogy miért jöttem vissza. Szeretek provokálni, és sokszor, ha borász kérdezi miért jöttem vissza, az a válaszom: hogy ne a te rossz borod legyen a legjobb" - mondta. 
 
Szerinte Magyarorzágon az utóbbi években a gasztronómia fejlődött a legtöbbet: egy évtized alatt a magyar konyha kinőtte magát az élvonalba. Az, hogy nincs több Michelin-csillagos éttermünk nagyban annak is köszönhető, hogy azt a magas szintű szervízt, ami ehhez hozzátartozik, azt még nem tudjuk eléggé prezentálni - fogalmazott.
 
A teljes interjú itt olvasható.

Ezzel elindulhat az otthoni sörfőzés!

Január 20. 09:32
Otthon használható sörfőző gépet fejlesztettek ki magyar feltalálók. A berendezéssel bárki elkészítheti saját sörét. A témában Pál Balázs Marcell és Tél András alapítók és Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója volt a Mokka vendége.
 

Állítólag tökéletesen illeszkedik a te üvegedre is a borkoton

Január 19. 20:51
Zárja le és óvja meg borát ezzel csodálatos bor-óvszerrel - olvasható az Avina Conseil Facebook oldalán posztolt „borkotont” ábrázoló kép alatt. „Humoros tervezés, elegáns és funkcionális, egy fogamzásgátló, mely kialakításával tökéletesen rácsúszik az ön üvegére és tökéletesen elzárja azt, megvédve annak tartalmát” - fokozzák a fokozhatatlant a kommunikációs szakemberek, akik még hozzá is teszik, hogy az eszköz kicsi és praktikus, elfér egy zsebben vagy pénztárcában. A megfelelő alkalomnál pedig rögtön elő lehet kapni...
 
Állítólag tökéletesen illeszkedik a te üvegedre is a borkoton
(Via)

Nébih: nem tartalmaztak az egészségre káros anyagot a lefoglalt borok

Január 19. 17:50
A Nébih szakemberei 13 100 liter hamis, illetve közfogyasztásra alkalmatlan terméket zároltak a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közös akció során egy Bács-Kiskun megyei borászati üzemben. Az előállítóra 30 millió forint bírságot szabtak ki. Barátossy Gábor, a Nébih borászati, alkoholos termékek igazgatóságának igazgatóhelyettese az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a hivatal mindent megtesz azért, hogy a fogyasztók megfelelő minőségű magyar termékekhez jussanak.

Az igazgatóhelyettes tájékoztatása szerint a hamis borok nem tartalmaztak az egészségre káros anyagot, pusztán nem feleltek meg a jogszabályoknak, alkoholtartalmuk - 47 és 71 százalék közötti arányban - nem szőlő eredetű cukorból származott. Az ilyen esetek nem válnak a magyar borászat dicsőségére, szerencsére azonban egyre ritkábban fordul elő - fűzte hozzá.
 
Barátossy szerint a szabályozás nagyon szigorú, a magyar fogyasztók biztonságban vannak. Mint a mostani eset is mutatja, ha nem az előírások szerint dolgozik egy borászat, bezárják az üzemet. A Nébih a külföldről - köztük a tengerentúlról - érkező borokat is rendszeresen ellenőrzi, és eljár, ha szabálytalanságot tapasztal - mondta az igazgatóhelyettes. 

Egy új koffeinforrás, amely se nem kávé se nem tea

Január 19. 15:15
A cascara, amely sem a kávéra sem a teára nem hasonlít igazán, de mégis fogyasztható koffeintartalma miatt. Eddig a kávétermés egyik mellékterméke volt, illetve régen a szegények ezt itták kávé helyett. Valójában mi is a cascara?
 
Az arabica gyümölcsét, az úgynevezett cseresznyét megfosztják héjától, hogy hozzáférjenek az értékes kávészemekhez. A héjat ezután nem kidobják, hanem szárítják, és a szokásos – teáknál használt eljárásokkal – fermentálják. Ezzel kész is a termék, amely bár kávéból készült és élénkít, mégis inkább a teára hasonlít - írja az Origo.hu.
 
A teljes cikket az Origo.hu oldalán tudod elolvasni!

Egyértelmű, hogy olaszrizling a Balaton Bora, de a többit még Figula Mihály sem tudja

Január 19. 13:43
Én még nem tudom, milyen a Balaton bora. Az egyértelmű, hogy olaszrizling, de hogy pontosan milyen szüreti időponttal kerül a pincébe, milyen borkészítési elveket kell ahhoz alkalmazni, hogy az évjáratról évjáratra a Balaton bora tudjon lenni, azt nem tudom. 
 
23 éve végezzük ezt a munkát – szerintem ez kevés ahhoz, hogy ezt a borvidéket meg tudjuk fogalmazni. Állandóan figyeljük a dőlőket, parcellánként szüretelünk, most kezdjük megtalálni az optimális szüreti időpontot, de mindez nem elég ahhoz, hogy egyetlen karakteres borát kiválaszthassuk a területnek. Én még adnék ennek egy kis időt - mondta Figula Mihály a Vinoportnak.
 
A teljes interjút itt tudod elolvasni.

Vigyázni kell, ha libamájat vásárolunk

Január 19. 11:46
Sajnos sok esetben elősfordul, hogy libamáj helyett kacsamájat vesznek a gyanútlan vásárlók. A címke nem garancia, de odafigyeléssel meg tudja állapítani a fogyasztó, hogy mi került a bevásárlókosarába.
 
A libamáj nagy nemzeti érték, és nagyon fontos magyar exportcikk is. A hazánkban évente előállított mintegy kétezer tonna libamáj 70-80 százalékát külföldön értékesítik. A rendkívül értékes árut egyre több helyen hamisítják, ma már gyakran találkozni azzal, hogy kacsamájat forgalmaznak libamájként - írja az MNO.hu.
 
Hogyan különböztethetjük meg?
 
A libamáj rendszerint nagyobb, tömöttebb, világosabb, méretbeli eltérés sem jellemzi, egy pár kacsamájnál viszont gyakran előfordul, hogy az egyik fele, rendszerint a jobb oldala rövidebb, ezenkívül pedig általában sárgább, laposabb – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére a Vezér-Hús Baromfi Kft. ügyvezetője.
 
Ha kacsamájat hoznak forgalomba libamájként, érzékszervi vizsgálatokkal a hatósági szakemberek sem tudják egyértelműen azonosítani a terméket, ezért alkalmaznak fajazonossági DNS-vizsgálatot - mondta el a Nébih az MNO.hu megkeresésére.
 
A teljes cikket az MNO.hu oldalán tudod elolvasni!

Bemutatták a villányi franc-t a holland közönségnek

Január 19. 08:56
A novemberben, Villányban megtartott Franc&Franc rendezvény visszhangjaként bemutatták a a villányi franc-okat az amszterdami Wine Professional nevű szakmai borkiállításon. 
 
A szakkiállítás azért jó terep, mert ide valóban szakmai érdeklődésből érkeznek a vendégek, csak meghívóval lehet körbejárni a standokat, vagy részt venni a kóstolókon, mesterkurzusokon - olvasható a Villányi Borút lapunkhoz eljuttatott közleményében.
 
Első nap délután bemutatkozott a Villányi Franc válogatott. A Siklóson bemutatott 12 cabernet franc-ból 11 érkezett meg (Wassmann, Vylyan, Gere&Weninger, Günzer Tamás, Heumann, Sauska, Tiffán, Vinatus, Bock, Malatinszky, Csányi), a Riczu-Stier 2011-esből már nem maradt, helyette a fesztivált szervező Jan van Lissum érdekeltségébe tartozó, idehaza kevésbé ismert Mondivin ugrott be, egy 2007-es és egy 2009-es verzióval. Az ételeket ezek segítségével hangolta Villányi Franc-ra Wil Demandt séf, aki a 16 Gault Millau pontos Restaurant Bordewijk vezetője.
 
Bemutatták a villányi franc-t a holland közönségnek

A mintegy harminc érdeklődőnek megrendezett bor és étel kóstolón Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke mutatta be a magyar borokat, a Villányi borvidéket és a 13 cabernet franc-t. A kóstolón részt vett, afféle társmoderátorként működött közre a borok bemutatásába Romana Echensperger, egiyke a nyolc Németországban élő Master of Wine-nak.

A borok alapvetően tetszést arattak, a résztvevők jelentős részének eddig nem sok tapasztalata volt villányi borokkal kapcsolatban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a villányi cabernet franc teljesen más úton jár mint a Loire-i, a borok szép potenciált mutatnak, de még az út/stílus keresésének fázisában vannak, az érett, gyümölcsös ízeket sokszor elnyomja a túlzott hordóhasználat, az alkohol néha túl sok és a szép, telt, gazdag alapanyagot kibillenti az egyensúlyból, valamint, hogy egyedi és figyelemre méltó a Villányi Franc kiemelése, a borok nagyon jól működnek ételek mellé, valószínűleg azon az ösvényen lehet értékeiket legteljesebben bemutatni.

A Villányi Franc közvetlen promóciója mellett a 2016-os megjelenés formáit is keresték a szervezők. Úgy tűnik, nem hiába: érkeztek meghívások, bekerült a Villányi Franc düsseldorfi ProWein programjába, invitálták a sort még jónéhány kisebb fesztiválra, de a legfontosabb, hogy a szakmai érdeklődés is egyre nagyobb a novemberre tervezett következő Franc&Franc iránt.