Fröccs

Miért szeretik olyan sokan a bacont?

Augusztus 06. 14:16
Széles körben elfogadott tény, hogy a bacon ízével igen sok embert le lehet venni a lábáról. A BBC cikkéből kiderül, hogy a császárszalonna intenzív, egyedi íze kémiai okokra vezethető vissza, és a hasaalja szalonnának a bepácolást, a füstölést és a felszeletelést megelőző zamatára épül. Minderről többet az Élelmiszer.hu írásából tudhatsz meg.

Egyre kevesebben főznek

Augusztus 06. 11:10
Egy angliai vizsgálat szerint, a közel kétezer válaszadó egyharmada (31%) évente jó, ha egy új ételreceptet kipróbál, és nyolc válaszadó közül hét, még egy omlettet sem tud segítség nélkül elkészíteni. A angolok alig több, mint fele (54%) képes 5, vagy kevesebb ételt fejből elkészíteni, ám ezeket az ételeket a többség heti rendszerességgel, vagy még annál is gyakrabban fogyasztja. Ezek között az ételek között a kínai sült tészta az első helyen áll, a legtöbben (81%) éppen ennek az elkészítését ismerik. A második helyen, alig lemaradva, egy újabb tésztaétel, a bolognai spagetti (Spagetti Bolognese) áll 80%-kal - írja a Food & Wine.

Csapatépítés a Gál Tibor Pincészet - Fúzióban

Augusztus 06. 10:04
Az egri Gál Tibor Pincészet egy különleges csapatépítő programot állított össze, amelyben szerepel a szőlő, a ló, a paintball, az exit house, a barokk város, a pincejárás, valamint az izgalmas borok és ételek sem hiányozhatnak.
 
Részletek a Gál Tibor - Fúzió bor élménycentrum facebook oldalán.
 
Csapatépítés a Gál Tibor Pincészet - Fúzióban
Forrás: Facebook.com/galtiborfuzio
 
 
 
 

Ki ne imádná a piadinát?

Augusztus 06. 08:02
Ki ne imádná a piadinát?
 
Ropogós tészta, lágy sajtok, finom sonka és egy marék friss rucola - ennyi a piadina, az egyik legkirályabb olasz gyorskaja, amiről a St. Rosine blog írja, hogy nem más, mint egy lepénykenyér, amit vaslapon sütnek meg, és „szülőföldje” Emilia-Romagna régió, ezen belül Romagna azaz Ravenna, Forlì-Cesena, és Rimini megye, valamint a Marche régióhoz tartozó Pesaro e Urbino megye.
 
A piadina görög-bizánci hatásra került a kora középkorban a helyi konyhába (ezt elősegíthette, hogy 402-től Ravenna lett a Nyugatrómai Birodalom központja). Az első írott recept 1371-ből származik, amely szerint lisztből, vízzel és sóval tésztát kell gyúrnunk, amihez tejet és egy kevés zsírt adunk. Manapság házról házra változik a metódus. Valaki zsírral, valaki olajjal készíti a tésztát, egyesek a klasszikus szalalkálival lazítják, amíg mások inkább már a sütőporra esküsznek. Egy biztos, nagyon finom. 

Ilyet még nem láttál: telefonfülkéből kávéház

Augusztus 05. 18:42
Ilyet még nem láttál: telefonfülkéből kávéház
Fotó: BBC.com
 
Apró kávéházat nyitott egy jellegzetes, piros brit telefonfülkében egy birminghami vállalkozó.
 
"Valami újat akartam hozni a városunkba. A telefonfülkék nekünk, briteknek kulturális jelképek" - idézte a BBC hírportálja a 23 éves Jake Hollier ötletgazdát.
 
Birmingham vezetőinek elképzelései szerint újságosbódékká alakítanák át a mobil- és okostelefonok térnyerésével szükségtelenné vált telefonfülkéket. Az első vállalkozó azonban, aki kibérelte az egyik fülkét, kávézót csinált belőle, amely bár nélkülözi az ülőhelyeket, cserébe különleges környezettel szolgál.
 
"Van egy kávégépem és egy kis grillezőm" - mondta Hollier, aki korábban orvosi asszisztensként dolgozott egy kórházban. Az első két órában húsz vendéget szolgált ki forró italokkal, de a legtöbb járókelő csak "különös pillantásokkal" méregeti. 
 
"Mindenféle kávé és angol tea, forró csokoládé, gyümölcslevek és sült krumpli is kapható nálam" - sorolta Hollier.
 
A Thinking Outside The Box nevű nonprofit szervezet szerzett engedélyt arra, hogy Birmingham városában négy egykori telefonfülkét átalakítson és bérbe adjon. A szervezet korábban Brightonban is hasonló projektet dolgozott ki.
(MTI)

Borfesztivált rendeznek a hétvégén Tolcsván

Augusztus 05. 16:54
Idén is megrendezik a Tolcsvai Borfesztivált, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék településén immár tizenkettedik alkalommal megtartott borünnepre péntektől vasárnapig több mint tízezer látogatót várnak.
 
A község önkormányzata 2004-ben fogott össze a környékbeli borászokkal, hogy megszervezze a helyi borok fesztiválját. Eleinte a cél a tolcsvai termelők, a helyi borok és a település minél szélesebb körben történő megismertetése volt - közölték a szervezők.
 
A gasztronómiai és kulturális programok bővülésével azonban egyre nagyobb közönséget vonzott a fesztivál. Míg a kezdetekkor csupán néhány százan látogattak el a tolcsvai borünnepre, az elmúlt években már több mint tízezren jöttek el a fesztiválra. Idén is legalább ennyi látogatót várnak a rendezvény három napjára Tolcsvára.
 
Az idei fesztiválon tizennyolc pincészet kínál különböző évjáratú szamorodnit, hárslevelűt, furmintot és sárgamuskotályt, az érdeklődőket pincesétákkal is várják.
 
A fesztivál a Tolcsva-erdőhorváti hegyközség borversenyének díjátadójával kezdődik péntek délután, és tűzijátékkal zárul vasárnap éjjel. A két esemény között gazdag zenei programot kínálnak több színpadon, fellép mások mellett a Beatrice, Demjén Ferenc, Kovács Kati, a Tolcsvai dalkör és az Inflagranti.
 
A helyi Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza a Tokaj-hegyaljai szőlőtermesztéshez és borkészítéshez használt korhű tárgyak kiállításával és egy fotótárlattal is várja a Tolcsvára érkezőket, akik a borok mellé gasztronómiai különlegességeket is kóstolhatnak.
(MTI)

Jobban jár, aki Krakkóban sörözik

Augusztus 05. 14:17
Krakkóban, Kijevben és Pozsonyban a legolcsóbb, Genfben, Hongkongban és Tel-Avivban a legdrágább a sör a GoEuro honlap 2015-ös sörárindexe szerint.
 
A kimutatásban Budapest a 18. helyen áll a világ 75 nagyvárosából. Az index összeállításakor minden városban az öt legnépszerűbb importsör és a legkedveltebb helyi sör 0,33 literes kiszerelésének árát hasonlították össze, külön szerepeltetve a bolti árat és a főbb hotelláncok bárjaiban elkért összeget. A kettő átlagából állították föl a rangsort. 
 
E szerint az első kilenc helyezettnél - közép-kelet-európai és latin-amerikai nagyvárosokban, valamint az indiai Újdelhiben - nem éri el a 2 dollárt (560 forintot) a 0,33-as kiszerelésű sör ára, míg a hét sereghajtónál - Miamiban, Szingapúrban, New Yorkban, Oslóban, Tel-Avivban, Hongkongban és Genfben - meghaladja az 5 dollárt az átlagár, sőt a két legdrágább városban 6 dollárnál is több.
 
A bolti árak alapján Budapest 0,82 dolláros (230 forintos) átlaggal a 9. legolcsóbb város a 75-ös rangsorban. A hotelek bárjában a 0,33 literes csapolt sör ára átlagosan 3,90 dollár (1100 forint) a magyar fővárosban a GoEuro szerint, a kettő átlaga 2,36 dollár, Budapest ezzel került a 18. helyre.
 
A honlap közli azt is, hogy mennyi az egyes országokban az egy főre jutó éves sörfogyasztás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint, és ebből az adatból és a GoEuro által számított átlagárból megbecsüli, hogy az egyes városokban mennyit költenek sörre fejenként. E szerint a közép-kelet-európai és latin-amerikai nagyvárosok túlnyomó többségében lakosonként 500 és 700 dollár közötti összeget költenek sörre egy évben - Budapesten 627 dollárt.
 
A nagy - fejenként évi 120-130 liter körüli - sörfogyasztás miatt fejenként és évente 1000 dollárnál is többet költenek sörre többek között Prágában, Münchenben, Frankfurtban és Bukarestben, az Európán kívüli városok közül pedig Torontóban.
(MTI)

A Fekete Borpince negyedszer is a 10 legszebb szőlőbirtok között

Augusztus 05. 09:50
A Bor és Piac Magazin 2015-ben negyedik alkalommal hirdette meg a "Magyarország legszebb szőlőbirtoka” pályázatot. Az első 10 legszebb birtok közé közönségszavazással lehet bekerülni, amely júliusban zajlott. Július végén hirdették ki a közönségszavazás eredményét. A Fekete Borpince egyetlen pinceként immár negyedik alkalommal került az első 10 birtok közé. A zsüri augusztus folyamán mind a tíz döntős szőlőbirtokot felkeresi és különböző szempontok szerint pontozza. Eredményhirdetésre szeptemberben kerül sor.